Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
LOŠA PROCJENA

Novi sportski direktor Liverpoola poznat je po teškom promašaju: Trenutačno najtraženijeg nogometaša svijeta prodao je za kikiriki

Usluge Victora Osimhena danas koštaju deveteroznamenkastu odštetu Napoliju, no prije četiri godine on je prodan u transferu vrijednom samo 3,5 milijuna eura.

Victor Osimhen u dresu Wolfsburga (Foto: Guliver Images)

Od iduće sezone Liverpool bi trebao imati novog sportskog direktora. To je 59-godišnji Nijemac Jörg Schmadtke, koji je proteklih pet godina radio u Wolfsburgu.

Napravio je on u gradu vukova neke dobre poteze, no ne može se reći kako je klubu donio neki izrazit profit na igračima koje je doveo pa kasnije prodao. Postoje iznimke poput Wouta Weghorsta, no svakako nedostaje neki top-posao koji bi ga isprofilirao kao stručnjaka u tom području.

Teško je shvatiti što je napravio s Osimhenom

Mnogi se zbog toga pitaju kako je Liverpool odabrao baš njega, no Jürgen Klopp je ozbiljno lobirao, tako da će priliku posložiti momčad za iduću sezonu dobiti upravo ovaj čovjek.

Čovjek kojem se u biografiji ipak najviše ističe jedan veliki propust, a on se zove Victor Osimhen.

Trenutačno najtraženiji nogometaš svijeta doveden je početkom 2017. godine iz nigerijske Ultimate Strikers Academyje za 3,5 milijuna eura, što je podosta velika odšteta za neki afrički klub. 

Mladi Osimhen dobio je prilično rano priliku iskazati se, no njegove partije nisu bile dobre. Otegotna okolnost bilo je to što je Wolfsburg u sezoni 2017./2018. završio u borbi za ostanak, pa se okrenulo iskusnijim igračima.

Posudba, eksplozija i transfer

Tako ga je Schmadtke iduće sezone proslijedio na posudbu u belgijski Charleroi, gdje je proigrao te postigao 20 pogodaka u 36 nastupa. Očekivalo bi se da su to dobre vijesti za Nijemce, no Schmadtke je napravio veliku pogrešku. U ugovor o posudbi stavio je opciju otkupa u iznosu od 3,5 milijuna eura, isto onoliko za koliko je kao 18-godišnjak doveden iz Nigerije.

Nikad prije Charleroi nije igrača platio više od 2,5 milijuna eura, a i to je napravio samo jednom, no ovog puta imao je opciju sa strane. Otkupili su Osimhena i nedugo ga nakon toga prodali Lilleu za 22,4 milijuna eura.

To bi značilo da je Charleroi dobio igrača na posudbu, a onda još gotovo čistih 20 milijuna eura, iako kao njihov igrač nije odigrao nijednu utakmicu.

Godinu dana kasnije prodan je za pravo bogatstvo

U Lilleu je dodatno eksplodirao, pa ga je Napoli nakon samo godinu dana kupio za 75 milijuna eura. Svi znamo što je s Napolijem napravio ove sezone.

Ukratko, igrač kojeg je Schmadtke prodao za 3,5 milijuna eura samo godinu dana kasnije otkupljen je za 71,5 milijun više od toga.

Trebalo je samo strpljenja, koje Wolfsburg u trenutku kad ga je poslao na posudbu nije imao. No, pitanje je kako je uopće došlo do te klauzule. Očito da nije bilo vjere u to da će Osimhen jednog dana biti igrač za njihovu udarnu momčad. Kakva pogreška!

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider