Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Neopisivo bolno"

Nizozemska u teškom šoku: "Ovo je nemoguće, povijesna sramota u Mostaru"

U Nizozemskoj je jedna od glavnih tema nezapamćeni preokret mostarskog Zrinjskog protiv njihova AZ Alkmaara u Konferencijskoj ligi…

Igrači AZ Alkmaara (Foto: Afp)

Cijela Nizozemska i dalje je u stanju šoka nakon sinoćnjeg povijesnog preokreta u Mostaru. Noć nije ništa promijenila, dapače, jutro je još bolnije. Nizozemski mediji vrište.

Zoran Mamić i Dck Advocaat Legenda brutalno ponizila Zrinjski, a onda joj se sve obilo od glavu divider

"Povijesna sramota", ocjena je koja dominira naslovima, a val kritika poprima goleme razine.

Podsjećamo da je Zrinjski u skupini Konferencijske lige gubio od AZ Alkmaara 3:0 na poluvremenu, a onda je u drugom dijelu utakmice izveo čudo i preokrenuo na 4:3. Takvo se što ne pamti, pogotovo jer je preokret napravila momčad koja je prije utakmice bila autsajder.

AZ-u se već nešto slično dogodilo

Nizozemski mediji složni su u ocjeni da je AZ doživio neviđenu blamažu i da se cijelo nizozemski nogomet zbog toga crveni. Miješaju se šok i nevjerica te podsmijeh navijača najvećih rivala AZ-a u zemlji tulipana i vjetrenjača.

"Sramota je tim veća jer se u prvom poluvremenu činilo da je razlika u kvaliteti ogromna i da će AZ u drugom dijelu postići još nekoliko golova. Međutim, dogodio se nezapamćen preokret koji je šokirao cijelu Europu", piše Telegraaf i podsjeća da ovo nije prvi put da je AZ na bizaran način ispustio golemu prednost.

Stjepan Tomas i Ivica Kulešević Sve osim pobjede je katastrofa: Prije dva kola puhali Hajduku za vratom, danas im prijeti donja polovica divider

"Prije tri sezone AZ je u nizozemskom prvenstvu protiv Sparte u Rotterdamu vodio 4:0 na poluvremenu, a na kraju je završilo 4:4. Izgleda da takvo što može samo AZ", zaključuje Telegraaf.

U Alkmaaru još uvijek ne mogu doći sebi. Povijesni poraz u Bosni teško je pogodio trenera Pascala Jansena, koji kaže da nikada nije vidio da AZ igra tako loše kao u drugom poluvremenu u Mostaru.

"Nemam objašnjenje za to. To je ispod svake razine. Mislim da smo svi dobro vidjeli što se dogodilo", ljutito je govorio Jansen pred kamerama.

"Neopisivo bolno"

"Nije bilo problema u prvom poluvremenu. Onda se dogodio opći potop u drugom dijelu. Nismo bili na donjoj granici, nego ispod nje. Kao rezultat toga, primimo četiri gola", kazao je Jansen i nastavio:

"Nemam riječi za to. Bilo je vrlo tiho u svlačionici. Onda čujete protivnika kako slavi i morate izdržati tu bol."

Dani de Wit postigao je treći gol za AZ i tada nije ni slutio što će se dogoditi u drugim poluvremenu.

Ivan Leko i Sergej Jakirović Petković podsjetio na Matthäusa, Dinamova obrana pliva: Derbi s Hajdukom odredit će Lekinu, ali i Jakirovićevu sudbinu divider

"Nevjerojatno je da smo odigrali tako slabo. Svi smo ustuknuli za korak i potom smo mentalno deklasirani. Ovo je jako bolno i neopisivo. Ovo stvarno nije moguće u europskom natjecanju."

Njegov suigrač u veznom redu i kapetan Jordy Clasie otišao je još dalje.

"Ako tako igraš u drugom poluvremenu, trebaš se sramiti", ljutio se kapetan AZ-a.

"Kad vodiš 0:3, moraš zabiti i četvrti i peti i pobijediti sa 6:0. Možete zamisliti koliko smo loši bili u drugom poluvremenu, uz sve poštovanje prema protivniku."

Rendulić traži trostruku premiju za igrače

Nizozemski mediji prenose izjavu trenera Zrinjskog Krunoslava Rendulića, koji je nakon očajnog prvog poluvremena napravio neke taktičke prilagodbe i tako pokrenuo senzaciju.

"Ako stvari krenu krivo, onda sam naivan, a ako stvari krenu kako treba, onda sam heroj i genij", rekao je Rendulić, koji je posljednjih dana bio kritiziran zbog poraza u prvenstvu od Posušja i Sarajeva.

"Tako to ide kada se ocjenjuje trener. Ali ne možete reći ništa drugo osim da su igrači heroji. Čudesno je kako su se iz minusa 0:3 okrenuli na 4:3, a nisu igrali protiv neke seoske momčadi. Znam kakve su osobnosti moji igrači. Imaju karakter i nikada ne odustaju. Za to smo nagrađeni", rekao je Rendulić, koji je pozvao Upravu da nagradi momčad.

"Ovi igrači ne zaslužuju običnu premiju, već trostruku premiju. Ali to ovisi o Upravi. Očekujem da će duboko zavući ruke u džep kako bi dodatno ohrabrili ove momke. Oni to zaslužuju", zaključio je trener Zrinjskog.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider