Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kakva utakmica, kakvo ludilo

Spektakularan i povijesni preokret: Mostar gori, čudesna pobjeda Zrinjskog nakon što su gubili 0:3!

Zrinjski Mostar je ispisao povijest bosanskohercegovačkog nogometa.

Nemanja Bilbija (Foto: Antonio Balić/Cropix)

Hrvatski športski klub Zrinjski Mostar u svojoj prvoj utakmici ikad u grupnoj fazi UEFA-inih natjecanja došao je do prve pobjede i to na način koji će se prepričavati godinama, vjerojatno i desetljećima.

U prvom kolu skupine E Konferencijske lige Zrinjski je pobijedio nizozemski AZ Alkmaar sa 4:3 nakon što su gosti na poluvremenu imali tri pogotka prednosti.

Na stadionu Pod bijelim brijegom Zrinjski je izveo nešto što će ući u almanahe bosanskohercegovačkog nogometa.

Bila je ovo prva utakmica koju je neki klub iz Bosne i Hercegovine ikad odigrao u nekom od UEFA-inih natjecanja. Zrinjski je ovo ljeto kao aktualni prvak BiH započeo u kvalifikacijama Lige prvaka i napokon je, poslije brojnih pokušaja proteklih godina, uspio se dočepati skupina. Bez obzira što je riječ o Konferencijskoj ligi, Plemići su ispisali povijest samim time što su su se našli u ždrijebu grupne faze ovog natjecanja.

Kuglice ih u ždrijebu nisu mazile, dobili su tešku, ali i prilično atraktivnu skupinu, u kojoj ih je raspored namjerio na AZ Alkmaar u prvom kolu.

Rendulićevi sjajni potezi vodili do preokreta

Nizozemska momčad imala je na poluvremenu ogromna tri gola prednosti, ali sastav kojeg odlično vodi hrvatski strateg Krunoslav Rendulić u transu je odigrao nastavak utakmice, zabio četiri gola i pobijedio.

Činilo se kako će Zrinjski teško nastradati u ovom susretu jer je nizozemska momčad na poluvremenu vodila 3:0. Strijelci su bili Van Brederode u 10., Mijnans u 32. i De Wit u 44. minuti, ali uz to je AZ Alkmaar imao još nekoliko izglednih prilika za pogodak i bio je bitno bolja momčad.

I onda se u nastavku sve preokrenulo, a domaći igrači su kreirali čudo. Krunoslav Rendulić je početkom drugog poluvremena u igru uveo Zvonimira Kožulja koji je u 48. minuti smanjio na 1:3 nakon slobodnog udarca s više od 30 metara.

Dvadeset minuta kasnije pojavila se nada za Zrinjski jer je Josip Ćorluka smanjio na 2:3. Tu nije bio kraj domaće oluje u Mostaru, ali i sjajnih reakcija trenera Rendulića. Naime, hrvatski trener je u 70. minuti uveo Hrvanovića u igru, a ovaj je u sljedećoj minuti pogodio za 3:3.

Kožulj, džoker s klupe, bio je strijelac još jednom, u 81. minuti je postigao pogodak za 4:3 i nevjerojatan obrat u Mostaru.

Nešto manje luda bila je druga utakmica 1. kola ove skupine E, ali isto tako s iznenađujućim rezultatom. Legia je u Varšavi pobijedila Aston Villu 3:2.

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider