Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Slave pobjedu

Nizozemci oduševljeni navijačima Hajduka i kritični prema Bilima: "Igraju na snagu, a hvaljeni Vušković neočekivano je pomogao"

Nizozemski mediji oduševljeni su trijumfom AZ Alkmaara u finalu Lige prvaka mladih...

Luka Vušković (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

„AZ je okrenuo sjajnu sezonu osvajanjem Lige prvaka mladih“, podcrtava najpoznatiji nizozemski dnevnik De Telegraaf.

Rokas Pukštas AZ razbio Hajduk i postao prvakom Europe divider

„AZ je bio prejak za Hajduk. Sjajan uspjeh za momčad Jana Sierksmaa, koja je impresionirala posljednjih mjeseci pobjedama nad europskim velikanima“, piše De Telegraaf.

„Navijači splitskog Hajduka bili su u većini na stadionu Servettea s nekoliko tisuća ljudi, ali u Švicarsku su doputovali i navijači Alkmaara, koji su slavili i četvrti put u pet dana. Prošlog četvrtka kada je seniorska momčad stigla do polufinala Konferencijske lige nakon pobjede nad Anderlechtom, dan kasnije mladi AZ-a srušili su portugalski Sporting u polufinalu Lige prvaka, a nedjelju su seniori pobijedili Waalwijk u Eredivisie. Kruna pobjedničkog niza bila je uvjerljiva pobjeda u finalu Lige prvaka mladih protiv splitskog Hajduka“, slavodobitno piše nizozemski dnevnik i ističe:

Momčad Hajduka Raspad u finalu ništa ne mijenja, tići moraju igrati: Samo su dva načina na koje Hajduk može srušiti Dinamo divider

„Mlade igrače AZ-a došao je pogledati i izbornik seniorske reprezentacije Ronald Koeman. Imao je što vidjeti, ima tu materijala koji će u bliskoj budućnosti predstavljati nizozemski nogomet i na najvećoj sceni.“

Najpoznatiji dnevnik iz grada Alkmaara Noordhollands Dagblad donosi naslov:

"AZ ušao u povijesne knjige"

„AZ deklasirao Hajduk i ispisao povijest pobjedom u Ligi prvaka mladih.“

Dnevnik iz Alkmaara ponosno ističe da je AZ prvi nizozemski klub koji je osvojio Ligu prvaka mladih.

Navijači Hajduka Navijači Hajduka potukli se međusobno na tribini u Ženevi divider

„Ime AZ-a ući će u povijesne knjige europskog nogometa“, piše Noordhollands Dagblad i upozorava što je bila najveća bojazan Nizozemaca prije utakmice.

"Atmosfera bez presedana"

„U finalu se u minuti vidjelo koja je odlika splitskog Hajduka: fizička snaga. Braniča AZ-a Wouter Goes, koji se donekle navikao na prvu momčad posljednjih mjeseci, dvaput je zakucao napadač Hajduka Jere Vrcić“, ističe nizozemski dnevnik i nastavlja:

„Činilo se da je napetost zahvatila igrače AZ-a u početnoj fazi. I iskusniji igrači poput Goesa i Lewisa Schoutena, koji su zajedno činili središte obrane, bili su nešto klimaviji nego inače u prvih petnaestak minuta. Nisu oni bili jedini u AZ. Bilo je previše pogrešnih predaja lopte, nesporazuma u kombinacijama i dodavanju, koja jednostavno nisu stizala tamo gdje su trebala.“

Roko Brajković i Noa Skoko Roko Brajković izašao pred medije: "Razočarani smo, ali i ponosni" divider

Noordhollands Dagblad konstatira da je nervoza na početku utakmice shvatljiva.

„Mladi igrači prvi su put igrali u velikom europskom finalu i to u atmosferi bez presedana - barem za finale mladih. Kako je i najavljeno, između pet i deset tisuća navijača Hajduka došlo je na finale na Stade de Geneve, a zbog njihovog neprekidnog pjevanja i velikog vatrometa ni na trenutak nije bilo mira na stadionu“, pohvalili su Nizozemci navijače Hajduka, ali imali su kritike za igru momčadi Bijelih:

"Hvaljeni Vušković neočekivano pomogao"

„Na terenu je Hajdukov input bio bitno drukčiji od navijača s tribina. Tu se Hrvati nisu potrudili napraviti spektakl. Povlačenje i obrana bila je ključna riječ. Dugo vremena, gotovo cijelo prvo poluvrijeme, uspijevali su u tom naumu, iako je to zapravo samo zahvaljujući vrataru Borni Buljanu. S tri izvrsne obrane spriječio je Jaydena Addaija da postigne pogodak. Ljevonogi napadač bio je daleko najopasniji igrač AZ-a u prvom poluvremenu“, ističu Nizozemci i zaključuju:

„Međutim, do pogotka je došlo tek na isteku poluvremenu zahvaljujući neočekivanoj pomoći suparničkog igrača. Branič Luka Vušković, jako hvaljeni i tek 16-godišnji talent splitskog Hajduka, potpuno je nepotrebno srušio napadača AZ-a Ernesta Poku. To je rezultiralo jedanaestercem za AZ. Taj je trenutak prelomio utakmicu i nepovratno je odveo na mlin AZ-a. S vodstvom od 1:0 u džepu, AZ je otišao na odmor s dobrim osjećajem, a došlo je i vrijeme za uvođenje 'tajnog oružja' - Mexxa Meerdinka, koji je u nastavku do kraja potopio Hrvate“, zaključuje dnevnik iz Alkmaara, nizozemskog grada od stotinjak tisuća žitelja. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider