Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ubojitiji od Livaje i Petkovića

Nikola Kalinić ruši mit o "vječno ozlijeđenom veteranu": Opet je spasio Hajduk, a brojke govore same za sebe

Nikola Kalinić ušao je s klupe i donio Hajduku pobjedu protiv Gorice u 22. kolu SuperSport HNL-a.

Nikola Kalinić (Foto: Tom Dubravec/Cropix)

Hajdukovo mučenje protiv Gorice i neizvjesnost oko toga hoće li svi bodovi ostati na Poljudu protiv fenjeraša otklonio je Nikola Kalinić.

Ušao je u igri u 61. minuti i u 78. primio dodavanje Yassinea Benrahoua, namjestio se na šut i probušio Božidara Radoševića.

Cijeli taj razvoj događaja podsjetio je na utakmicu s kraja travnja prošle godine, kada je Hajduk također na Poljudu igrao s momčadi koja je u to vrijeme bila najlošija u ligi - Hrvatskim dragovoljcem. Tada su Splićani, baš kao i ove nedjelje, poveli, gosti izjednačili i onda u finišu Hajduk došao do pobjedničkog pogotka. Strijelci su i u toj utakmici bili isti, s tom razlikom što je Nikola Kalinić postigao prvi, a Marko Livaja drugi zgoditak, ali poanta je ista.

Kalinić i Livaja morali bi biti najjače oružje Hajduka

Kad su njih dvojica maksimalno spremna i ako ih trener zna iskoristiti na pravi način, bez obzira hoće li to biti u formaciji 3-5-2 ili u tzv. rombu (koji će zapravo na terenu biti 4-3-1-2), Kalinić i Livaja mogu i morali bi biti biti najjače oružje Hajduka. To je nešto što su u proteklih godinu dana, otkako se Nikola vratio na Poljud, apostrofirali mnogi stručnjaci, od raznih legendi pa do stručnjaka novije generacije.

Karlo Sentić i Marko Livaja Evo što se krije iza ponoćne objave Hajduka: Za sve je kriv dio navijača divider

I dok je o Livaji i njegovom učinku u protekle točno dvije godine od povratka u Hajduk sve rečeno, nad Kalinićem i njegovim ovim drugim mandatom na Poljudu još od prvog dana otkako je potpisao postoji određeno zrno sumnje. Skeptici su svoje kritike zasnivali nad brigom za razvoj mladih igrača, a kad se se na sve to nadovezalo i nekoliko nevjerojatnih pehova po pitanju ozljede, odjednom je buknula priča kako je Kalinić zapravo nepotreban i kako predstavlja kamen spoticanja Hajdukovim ambicijama.

No, on je uredno šutio, trenirao i čekao priliku da zaigra u kontinuitetu. Gol koji je zabio Gorici bio mu je osmi u proteklih godinu dana, a uz to ima i četiri asistencije. Pritom treba reći da su neki od tih Kalinićevih golova bili presudni, pobjednički, odnosno on je izravno donosio bodove Hajduku (zadnji primjer je ova nedjelja, a najupečatljiviji lanjski trijumf nad Dinamom od 1:0).

Spakirao šest golova za 268 minuta

U ovoj sezoni na terenu je proveo samo 268 minuta i učinak mu je četiri pogotka i dvije asistencije. Po tome je igrač koji je ove sezone najčešće zabijao u HNL-u, češće i od Mislava Oršića, Brune Petkovića, Marka Livaje i Ante Ercega koji zatvara TOP 5.

Tih ukupno šest (četiri plus dva) pogodaka za koje je zaslužan Kalinić bolje od ičega dokazuju koliko je Nikola bitan za Hajduk.

Što se tiče razloga zbog kojih njegova minutaža nije bila veća, to dijelom ulazi i u taktičke odluke trenera, a dijelom i u već spomenute pehove koji su ga pogodili. Narativ da je Kalinić "stalno ozlijeđen" uvriježio se protekle jeseni, nakon serije pehova koja ga je pogodila.

Od korone preko gaženja na Maksimiru do lakta u glavu

U prvoj utakmici ove sezone, Superkup okršaju s Dinamom na Maksimiru, Kaliniću se dogodilo da mu je tadašnji stoper Modrih Rasmus Lauritsen slomio nožni prst. Nije ga bilo više od mjesec dana, a čim se vratio, igrač Villarreala Aissa Mandi mu je u skoku laktom razbio jagodičnu kost i skrivio jedanaesterac u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige. Kad se nakon toga vratio, u duelu s Maurom Perkovićem na utakmici protiv Istre 1961 stradao mu je mišić (ni u ovoj situaciji ni u onoj s Lauritsenom nije sviran niti prekršaj).

To su, dakle, tri stvari koje su ga izbacile iz stroja na kraći ili duži period. Dodajmo još kako se u svibnju prošle godine, u završnici sezone, zarazio koronavirusom i doći ćemo do ukupno četiri Kalinićeva odsustva u godinu dana od povratka. Nije to malo, ali isto tako treba reći kako sve ovo nema nikakve veze ni s njegovim godinama ni sa stilom života, jer Kalinić sportski živi, uredno trenira i spreman je i motiviran napraviti s Hajdukom neki veliki, pravi rezultat, u smiraju svoje karijere.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider