Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Ovo je naša zemlja"

Navijači Barce brane Kijev i poručuju: "Stigla je pomoć s Balkana, oni nas razumiju"

U obranu Ukrajine od ruske agresije aktivno su se uključili članovi Kluba navijača Barcelone iz Kijeva…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prošlog studenog Barcelona je gostovala u Kijevu, glavnom ukrajinskom gradu koji je trenutačno pod opsadom ruskih snaga, a u okolici grada vode se žestoke borbe. Katalonci su u Ligi prvaka igrali protiv ukrajinskog Dinama.

Na tribinama stadiona bila je grupa navijača Barcelone, a među njima su bili najbrojniji ukrajinski fanovi katalonskog kluba. Fan Club Barca Kijev osnovan je 2017. i ima više od 120 članova.

Danas se njihovi članovi, većinom stanovnici glavnog ukrajinskog grada, bore za svoju zemlju pod prijetnjom ruskih bombi i raketa.

Navijači Barce u Kijevu brane Ukrajinu

“Mi ćemo braniti Kijev”, poručio je preko katalonskog Mundo Deportiva predsjednik kluba navijača Aleksander, koji apelira na navijače Barcelone i cijeli svijet:

“Svi smo u Kijevu i stvarno nam je potrebna pomoć.“

S tim ciljem započeli su solidarnu kampanju prikupljanja sredstava za pomoć ukrajinskom narodu, koji se žestoki odupire vojno daleko nadmoćnijem neprijatelju.

gol expired VIDEO Boksač pao u komu nakon brutalnog udarca u čeljust: Pokušao ustati pa ostao bez svijesti divider

Aleksander, kao i ostali članovi jedinog službenog Kluba navijača Barcelone u Ukrajini, a koji sebe nazivaju Leopardi, nije napustio zemlju, te podsjeća da su muškarci u dobi između 18 i 60 godina mobilizirani.

Kaže da pokušava nagovoriti suprugu i kćer da odu na sigurno u Rumunjsku. S obitelji je nekoliko puta bio na Camp Nouu, posljednji put u prosincu prošle godine protiv Elchea, a nekoliko je puta proputovao i Europu kako bi pratio momčad Blaugrane.

"To je naša zemlja, borit ćemo se za nju"

Drugi od najaktivnijih članova Fan Cluba Barca Kijev, Volodimir Peregudov, ističe:

„Srećom još nisam morao uzeti oružje. Zasad pomažem kao volonter u humanitarnim zadacima."

Unatoč velikoj opasnosti, užasavajućoj buci bombi, eksplozija, zvukova helikoptera, zrakoplova i sirena, ni njegova supruga ne želi napustiti zemlju:

"To je naša zemlja, borit ćemo se za nju", poručuje.

Sjedište kluba, gdje su se članovi sastajali gledati utakmice, zatvoreno je:

„S prijateljima smo u našem stanu jer je sigurnije", objašnjava Volodimir, koji nije propustio nedjeljnu utakmicu Barce protiv Athletica:

“U ratu smo, ali zbog policijskog sata morali smo biti kod kuće i želio sam vidjeti Barcu. Internet u ovom trenutku radi manje-više dobro”, objašnjava.

"Stop ratu" u Barceloni

Čak su planirali i izlet na Santiago Bernabeu. El Clasico se igra 20. ožujka, trebali su biti u Madridu, no sve je propalo.

Ukrajinski navijači mogli su vidjeti kako su igrači Barce razvili transparent sa sloganom "Stop ratu".

gol expired Teške optužbe na račun organizatora Svjetskog prvenstva: Špijunski skandal u Kataru, evo tko je upleten divider

Volodimir objašnjava da su kontaktirali Svjetsku konfederaciju klubova navijača, ali žali što do sada nisu dobili odgovor kakav su očekivali.

Ipak, izvori iz ove organizacije, koji su jučer objavili da je crowdfunding kampanja krenula iz Kijeva, objasnili su da bi ovog petka mogli izvijestiti o drugim inicijativama.

Podrška navijača s Balkana

Barcini navijači iz Ukrajine otkrivaju da su dobili podršku drugih klubova navijača:

"Dobili smo podršku navijača iz balkanskih i baltičkih zemalja, Poljske i srednje Europe. Oni možda bolje razumiju našu situaciju", dodaje Volodimir.

“Moramo ovo zaustaviti. Ako to ne učinimo, nakon Ukrajine, to se može dogoditi drugim zemaljama. Mi ne želimo ovaj rat, Putin ga želi”, zavapio je Volodimir.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider