Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najzvučniji ljetni transfer

Ovo su dokazi da će Barca dovesti veliko pojačanje za napad na Ligu prvaka

Napadač Atletico Madrida Antoine Griezmann velika je želja Barcelone...

Antoine Griezmann (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Antoine Griezmann zacijelo će biti najveća priča španjolskog ljetnog prijelaznog roka. Napadača Atletico Madrida i francuske reprezentacija želi cijela Europa, ali čini se da je najbliži Barceloni. Iako još ništa nije riješeno, puno toga sugerira da će Griezmann ipak na kraju prijeći u redove katalonskog kluba.

Tijekom cijele sezone dolazili su signali da Barcelona koketira s francuskim napadačem. Štoviše, u jednom se trenutku činilo da je to zapravo gotovo stvar. Nakon što se Atletico propeo na zadnje noge i najavio da će Barcelonu prijaviti FIFA-i, Griezmann se oglasio i demantirao spekulacije da je već sve dogovorio s Barcelonom te je ostavio otvorenom mogućnost da će produljiti ugovor s Atleticom.

Griezmann slavi pogodak (Foto: AFP) Griezmann slavi pogodak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ta opcija sigurno postoji, ali postoje brojne indikacije kako je Francuz povukao taktički potez s ciljem da smiri navijače Atletica i sebi olakša situaciju u završnici sezone. Da je Barcelona u kontaktima s Griezmannom, odnosno s njegovim zastupnicima, potvrdio je u ponedjeljak i predsjednik Barcelone Jesep Maria Bartomeu u razgovoru za španjolsku radio stanicu RAC1.

Predsjednik Barcelone priznao kontakt

Bartomeu je otkrio da se jednom prilikom "slučajno sudario" s Griezmannom na Balearima dok su obojica bili na odmoru, ali i da je u listopadu prošle godine kontaktirao njegove zastupnike. Bartomeu je zapravo priznao ono što je već u listopadu prošle godine neoprezno i nespretno otkrio Guillermo Amor, direktor institucionalnih odnosa u Barceloni.

Zatečen novinarskim pitanjem o kontaktima s francuskim napadačem, Amor je potvrdio da su se čelnici Barcelone našli na ručku s članovima Griezmannove uže obitelji, ali da nije bilo razgovora o transferu. Ispada da su se slučajno našli u centru Barcelone pa su svi zajedno otišli na ručak. Jasno da Madriđani nisu progutali priču, bijesno su reagirali i najavili tužbu FIFA-i.

Diego Costa i Antoine Griezmann (Foto: AFP) Diego Costa i Antoine Griezmann (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tada je bilo jasno da su pregovori u tijeku i da Barcelona misli ozbiljno. O toj temi prije nekoliko dana izlanuo se i Luis Suarez za urugvajske medije. Poznata je urugvajska veza s francuskim napadačem. Griezmanna je svojedobno u Real Sociedadu trenirao Martin Lasarte, urugvajski trener koji je jedan od najzaslužnijih za Francuzov nogometni uspon. Griezmann je bio u San Sebastianu, a sada i u Atleticu čvrsto vezan s "urugvajskim klanom" koji je drmao i drma u oba kluba.

U odličnim je odnosima s Diegom Godinom, vođom urugvajskog grupe u Atleticu. Kad se zna taj kontekst priče, nije teško zaključiti zašto Suarez kaže da nema ništa protiv Griezmannova dolaska. Još jedna Griezmannova veza s Barcelonom je i Samuel Umtiti, kolega iz francuske reprezentacije i blizak prijatelj s kojim ljetuje i aktivno se druži u slobodno vrijeme.

Urugvajska veza

"Ako postoji opcija da dođe u Barcelonu, ja ću mu savjetovati da prihvati poziv", bez krzmanja izjavio je Umtiti. Teško je povjerovati da nisu razgovarali o toj temi. Još jedan detalj govori da je Griezmann blizu Barcelone. Iako je na Camp Nou stigao Philippe Coutinho u najvećem ulaznom transferu Barcelone u povijesti, "sedmica" koju je zadnji nosio Arda Turan još uvijek nema vlasnika. Je li Coutinho slučajno odustao od omiljenog broja ili je to napravio s jasnim razlogom?

Griezmann slavi ulazak u finale (Foto: AFP) Griezmann slavi ulazak u finale (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dodamo li cijeloj priči najnovije, doduše nepotvrđene glasine katalonskih medija da je Griezmannova sestra prije nekoliko dana viđena na ručku s čelnicima Barcelone, onda je priča već toliko sugestivna da je teško bilo što zaključiti osim da će Griezmann najvjerojatnije prijeći na Camp Nou.

Očito je da Barcelona žarko želi Griezmanna i da će sve učiniti da ga dovede. Otkupna cijena od stotinu milijuna eura ne čini se prevelikom, dapače prava je sitnica ako se zna da su Katalonci istresli još veći iznos za Ousmanea Dembelea, a on u ovom trenutku nije Francuzu ni do koljena.

Veliko pojačanje za napad na Ligu prvaka

U Barceloni ne sumnjaju da bi se Griezmann lako uklopio u njihov stil igre te da bi bio veliko pojačanje u novom napadu na Ligu prvaka, u kojoj su Katalonci u posljednje tri sezone "kiksali" i sada ih hvata lagana panika. Ako je bez problema prihvatio taktičke zamisli Diega Simeonea, nema razloga da se ne prilagodi Barcinim zahtjevima.

Griezmann ima sve, od fizičkih do tehničko-taktičkih komponentni nogometne igre, teško mu je pronaći ozbiljniji nedostatak. Francuz se razvijao postupno i kvalitetno, dokazan je i provjeren igrač, cijelu karijeru išao je stepenicu po stepenicu i sada je vrijeme da napravio novi korak naprijed.

Atletico je veliki klub, ali Barcelona je ipak razina više. Međutim, dok ugovor nije potpisan, transfer nije realiziran. U nogometu se stvari znaju brzo okrenuti i zato je preriskantno reći da će Griezmann sigurno prijeći u Barcelonu. Atletico ima ozbiljne namjere zadržati Francuza, navodno mu je nedavno ponudio 20 milijuna eura neto godišnju plaću, što je pet milijuna više nego što je imao ove sezone. Tko zna, možda Atletico još malo podigne letvice.

To je jedan razlog zbog kojeg Barcelona želi što prije zaključiti transfer. Što se više priča bude otezala, ponude s raznih adresa mogle bi samo rasti. Drugi je razlog Svjetsko prvenstvo. Ako Griezmann bljesne na Mundijalu, a Francuska je jedan od glavnih favorita, ponude će dodatno porasti, a već su sad astronomske. Ako bi postao najbolji igrač ili prvi strijelac Mundijala, Griezmann bi po plaći mogao doći u razinu s Lionelom Messijem i Cristianom Ronaldom, a Barcelona to, jasno, želi izbjeći.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider