Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nekima je vrijeme prošlo

Barcina pojačanja za napad na Ligu prvaka: Akutni problem i pet imena na listi

Nakon još jednog "kiksa" u Ligi prvaka, Barcelona naljeto kreće u novu kupovinu…

Galerija Momčad Barcelone (Foto: AFP) Griezmann slavi pogodak (Foto: AFP) Lionel Messi (Foto: AFP) +4 Luis Suarez i Kostas Manolas (Foto: AFP)

Barcelona je treći put zaredom ispala u četvrtfinalu Lige prvaka bez praktički ispaljenog metka na gostovanju. Teško da može biti slučajno, kao i uvijek u sličnim situacijama, na loš rezultat za Barcine standarde utjecalo je nekoliko vezanih faktora, a jedan od glavnih je prilično loša transferna politika posljednjih godina.

Sasvim je izvjesno da Barcelona nema dostatnu kvalitativnu širinu za paralelnu bitku na više fronta, jer nekima je jednostavno vrijeme prošlo, pa je jasno da će Katalonci naljeto morati u novu kupovinu. Traže se pojačanja u svim linijama, ali najveća želja je ubojiti strijelac.

Luis Suarez i Kostas Manolas (Foto: AFP) Luis Suarez i Kostas Manolas (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Realizacija na gostovanjima Lige prvaka najveći je problem Barcelone. Ako Lionel Messi zakaže, Barca obično nema rezervno rješenje. Taj problem je stršio čak i kada je Barca imala u svojim redovima Neymara, a nakon što je Brazilac prešao u PSG, problem je još očitiji. Barca osim Messija nema drugog „kilera“.

Netko će reći Luis Suarez, ali Urugvajac već 13 utakmica u nizu nije postigao gol u gostima. Što je još gore, Suarez slabo zabija i na Camp Nouu. Ove sezone postigao je samo jedan gol u Ligi prvaka, a prošle sezone tek tri. Kada se pogledaju te brojke, ne treba previše tražiti gdje je najveći problem Barcelone.

Griezmann glavna meta

Stoga je posve jasno zašto Barcelona želi dovesti Antoinea Griezmanna. Za razliku od, recimo, Ousmanea Dembelea, koji je možda talentiran, ali još uvije nedokazan igrač, Francuz je u Atleticu izrastao u svjetskog napadača. Kroz karijeru je postupno napredovao i čini se da je sazrio trenutak za konačni iskorak. Atletico je bez sumnje veliki klub, ali Barcelona je ipak razina više.

Griezmann slavi pogodak (Foto: AFP) Griezmann slavi pogodak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ako je Barca dala za Dembelea preko stotinu milijuna eura, onda se Griezmannova cijena od okruglo stotinu milijuna i ne čini tako velikom. U Barceloni se nadaju da će kupovinom Griezmanna riješiti realizatorski problem, vjeruju da je on čovjek koji će odmijeniti Messija kada mu ne ide, te da će u paru s Messijem biti još bolji nego što je sada.

To je logično očekivati, jer Barca je ipak jača od Atletica, a što je još važnije, igra puno ofenzivnije i za Griezmanna će biti znatno više šansi. Griezmann i Messi čine se idealnim napadačkim parom, mogli bi sjajno surađivati, budući da je Francuz također sklon kombinatornoj igri te može biti podjenako ubojit i kao strijelac i kao „paker“.

Matthijs de Ligt i Houssem Aouar (Foto: AFP) Matthijs de Ligt i Houssem Aouar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kreativni vezni stiže iz Brazila, a "klinci" iz Ajaxa

Griezmann nije jedini na listi katalonskih želja. Osim strijelca, Barca nasušno treba i izrazito kreativnog veznog igrača, nekog novog Xavija Hernandeza. Katalonci su nedavno sve dogovorili s brazilskim Gremijem oko transfera Arthura Mela. 21-godišnji veznjak važi za velikog talenta i stajat će Barcu 30 milijuna eura plus 9 milijuna u bonusima.

Barcine recenzije su odlične, navodno je izrazito jak na lopti, ima istančan osjećaj za zadnji pas i prilično je okretan. Ako su procjene Barcinih skauta točne, mogao bi biti pojačanje, ali to je samo pretpostavka. Jasno je da nije dokazan igrač i tko zna bi li ispunio očekivanja. Barcin plan je da dovede Mela u siječnju iduće godine.

Arthur Melo (Foto: AFP) Arthur Melo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Katalonci već duže vrijeme pucaju i na dvojicu talenata Ajaxa, stopera Matthijsa de Ligta (18) i vezanjak Frenkieja de Jonga (20). Ajaxove mladce traže mnogi veliki klubovi pa Barca želi ubrzati posao. Navodno su igrači voljni prijeći u Barcelonu, koja je kroz povijest često imala u momčadi nizozemske nogometaše. Čini se da će se tradicija nastaviti.

Sevillin stoper na meti Barce i Reala

Najnovije informacije govore da je na Barceloninom radaru stoper Seville Clement Lenglet, koji bi trebao zatvoriti rupe u obrani Katalonaca. Sevilla traži za 22-godišnjeg Francuza između 30 i 45 milijuna eura, ovisno o izvoru. Lenglet je stigao u Sevillu u zimu prošle godine iz Nancya za 4,5 milijuna eura. To je bio jedan od posljednjih transfera opjevanog sportskog direktora Seville Monchija, koji je u međuvremenu prešao u Romu.

Luis Suarez i Clement Lenglet (Foto: AFP) Luis Suarez i Clement Lenglet (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Lenglet je u kratkom vremenu toliko napredovao da je zapeo za oko brojnim velikim europskim klubovima. U Španjolskoj ga osim Barcelone motri i Real, a zainteresirani su i najveći engleski klubovi. Barcelona je prema informacijama katalonskog Sporta navodno već kontaktirala igračeve zastupnike. Očito je cilj spriječiti potpis novog ugovora sa Sevillom s kojim bi dramatično porasla izlazna klauzula.

Ako svi navedeni igraču dođu, netko će morati i otići. Ostaje pitanje tko će se naći na izlaznoj listi Barcelone? Hrvatske ljubitelje nogometa zacijelo najviše zanima hoće li Ivan Rakitić zadržati poziciju? Teško je reći, postoje spekulacije da Rakitića želi nekoliko engleskih i talijanskih klubova, ali i do sada je bilo sličnih nagađanja, pa je Rakitić ipak ostao u Barceloni.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider