Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
To više nije slučajno

Kad Messi zakaže, a to nije tako rijetko, nema ni Barce: Ubitačni podaci koji sve otkrivaju!

Je li baš toliko iznenađenje što je Barcelona doživjela havariju u nokaut-fazi Lige prvaka ako se prisjetimo prijašnjih godina?

Galerija Lionel Messi (Foto: AFP) Luis Suarez i Kostas Manolas (Foto: AFP) Lionel Messi - stotinu golova u Ligi prvaka (Foto: AFP) +3 Pique i Valverde (Foto: AFP)

„Blackout“ Barcelone u Rimu, čudo nad čudima na Olimpicu. Katalonija je još uvijek šokirana, a Rim i cijela Italija, pa i dobar dio Španjolske, nesputano slave. Suprotne emocije na dva kraja Europske unije – miješaju se sreća, tuga i srždba.

Pet razloga Barcina kraha u Rimu: Evo tko su najveći krivci i što su svi zaboravili

Kidaju se i kladiteljski papirići širom Europe i svijeta, nije prošao koeficijent koji je posvuda bio tek nešto veći od 1. U hrvatskim kladionicama zbog manipulativnog troška i poreza otišli biste u minus na tu solo okladu. Malo tko je igrao na prolaz Rome, a majstori koji su ipak igrali, zasluženo su se osladili. Još ako je netko spojio pobjedu Liverpoola u Manchesteru... Realno, malo je takvih, pitanje je ima li ih uopće?

Pique i Valverde (Foto: AFP) Pique i Valverde (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nogomet je još jednom pokazao koliko zna biti nepredvidljiv i šokantan. Međutim, je li baš toliko iznenađenje što je Barcelona doživjela havariju u nokaut-fazi Lige prvaka ako se prisjetimo kako je znala proći na gostovanjima posljednjih godina? Prošle sezone 4:0 u Parizu i 3:0 u Torinu, ranije 2:0 u Madridu protiv Atletica, još ranije 4:0 u Münchenu. Barca nikada nije briljirala u gostima, čak i kada je osvajala UEFA-ino elitno klupsko natjecanje rijetko je pobjeđivala na strani u nokaut-fazi natjecanja, uglavnom je većinu posla obavljala na Camp Nouu.

Barcine havarije u gostima

Činilo se da će tako biti i ovaj put, posebice što Roma posljednjih godina nije na razini nabrojanih klubova koji su prošlih godina znali razmontirati Katalonce. Barca je slavila kod kuće s visokih 4:1, mora se reći nezasluženo, pa je mogla si dopustiti da izgubi u Rimu s dva gola razlike ili čak s tri ako postigne barem dva gola, no ni to joj nije bilo dovoljno. Katalonci su odigrali kao da su došli na turističko razgledavanje.

Lionel Messi - stotinu golova u Ligi prvaka (Foto: AFP) Lionel Messi - stotinu golova u Ligi prvaka (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jesu li podcijenili Romu ili su se možda previše opustili, i nije tako bitno. Nakon prvog gola imali su dovoljno vremena da se uozbilje, nitko im nije branio da ubace u višu brzinu, ali očito je bilo da nisu u stanju dodati gas. U nekim prijašnjim utakmicama ove sezone izvlačili su se na iskustvo i nespretnost suparnika, kao što je to bilo na Stamford Bridgeu ili nedavno u španjolskom prvenstvu na Sanchez Pizjuanu. I Fortuna im je bila naklonjena, ali vrč ide na vodu dok se ne razbije.

Šest ispadanja zaredom bez gola u gostima

Osvrnemo li se na posljednjih šest Barcinih posrtaja u nokaut-fazi Lige prvaka, zamijetit ćemo da Katalonci ni u jednom slučaju nisu postigli gol u gostima, a u zadnjih devet posrtaja postigli su gol na tek dvije gostujuće utakmice, i to ukupno samo dva, što potkrepljuje tezu o problemima kada moraju na tuđa bunjišta.

Slavlje Manolasa i suigrača (Foto: AFP) Slavlje Manolasa i suigrača (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Poveznica s Barcinim ispadanjima jest ta što u svim navedenim utakmicama Lionela Messija praktički nije bilo na terenu. Kad Messi zakaže, a to nije baš tako rijetko kao što ćemo pokazati, nema ni Barce. Zanimljivo je da Messi nije postigao pogodak u devet posljednjih posrtaja Barcelone u nokaut-fazi Lige prvaka, početno s Liverpoolom 2007. i zaključno s Romom 2018. Messi se na Olimpicu uklopio u potpuno sivilo Katalonaca, može se reći da je odigrao katastrofalno, jednako kao i cijela momčad Barcelone.

Kad Messi zakaže, a to nije tako rijetko, nema ni Barce

Navedeni podaci govore koliko Barcelona ovisi o Messiju. Posljednjih godina taj je trend sve očitiji, a poklapa se s lošom transfernom politikom Barcelone. S obzirom na sve češće Barcine posrtaje u Ligi prvaka, može se zaključiti da nešto očito ne štima u njezinim redovima.

Previše se puta ponavlja da bi bilo slučajno. Kataloncima je do sada mogla biti izlika da su gubili od momčadi koje su ubrajane među favorite natjecanja. Barca je ovaj put dotakla dno jer je do nogu potučena od momčadi koja je zapravo bila autsajder. Roma je povijesno gledajući veliki klub, ali već dugo nije neka sila u Europi. No možda je došlo vrijeme da to ponovno postane. 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider