Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Modri spustili Engleze kao Vatreni i sad mogu do kraja: Dinamu najbolje ide kad je Mamić na distanci, Oršić protiv Slovenije u prvih 11

S obzirom na to u kakvoj je formi, Oršić bi se vrlo lako mogao naći i u početnoj postavi protiv Slovenije…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedna od najvećih Dinamovih pobjeda u povijesti. Modri su napravili senzaciju, ma pravo sportsko čudo. Ne znam je li itko uplatio nešto na prolaz Modrih, ali moglo se jako dobro zaraditi, koeficijent je bio astronomski.

Odjekivale su eksplozije Zagrebom nakon svakog od tri gola junaka ove čudesne maksimirske večeri. Kanonada je započela nakon posljednjeg sučeva zvižduka. Dok pišem ovaj tekst, automobilske sirene još odjekuju.

gol expired Jose Mourinho nakon poraza upao u svlačionicu Dinama i oduševio predivnom gestom divider

Mislav Oršić opet je pokazao da je u životnoj formi. Nema slučajnosti, previše je spektakularnih golova postigao da bi se moglo reći da je imao sreće. Ovaj hat-trick šlag je na tortu sjajne sezone.

Mislav Oršić pokucao na Dalićeva vrata

Više nego zasluženo našao se na popisu Zlatka Dalića za predstojeće kvalifikacijske utakmice hrvatske reprezentacije. S obzirom na to u kakvoj je formi, vrlo lako mogao bi se naći i u početnoj postavi protiv Slovenije, pogotovo ako se Ivan Perišić ne pojavi na okupljanju zbog pojave koronavirusa u Interu. Čak ako Vatreni i budu kompletni, Oršić je s ovom partijom svakako zaslužio da se Dalić ozbiljno zamisli.

gol expired Riječi velikog Mourinha koje odzvanjaju: "Pobijedila je obitelj. Sami smo si krivi, ali Dinamo je zaslužio slaviti" divider

Junački je odigrala cijela momčad, ali ako još nekog moramo izdvojiti, onda je to Dominik Livaković. Da biste pobijedili ovakvog protivnika, morate imate i raspoloženog vratara. Skinuo je neke lopte Kaneu koje su Tottenhamovi igrači zacijelo već vidjeli u golu. Kod one zadnje šanse Mourinho je razočarano zavrtio glavom. Znao je da više nema povratka.

Modri su vjerovali prije utakmice, nastavili su vjerovati i nakon što su propustili realizirati neke šanse u prvom dijelu. Naprosto su pregazili Tottenhamove igrače u drugom poluvremenu, ubili su im samopouzdanje.

Jose Mourinho kao u filmu strave i užasa

Pratili smo otočke medije, Englezi su već prežalili hrvatskog prvaka, odavno su upisali Tottenhamov prolaz, pa je jasno da nisu mogli vjerovati. Navijači suparničkih klubova, posebice londonskih, već kod drugog gola započeli su lavinu trolanja na društvenim mrežama. Sprdanje sa Spursima pretvorilo se u pravu ludnicu.

gol expired Novi trener Dinama otkrio što je bio ključ podviga: "Tottenham je ostao što je ostao, a mi..." divider

Zbunjena Mourinhova faca sve je govorila. Portugalac je izgledao šokirano, blijedog lica, kao da je ispao iz filma strave i užasa. U izjavi poslije utakmice u principu je izribao svoje igrače, na njih je prenio krivicu za poraz kazavši da je prošla momčad koja je želja više. Nećemo reći da su Spursi podcijenili Dinamo, ali vidjelo se da im je arogancija curila niz dresove kada su istrčali na teren.

A kada su htjeli, voda je ušla u uši i nisu mogli, dok su Modri naprosto letjeli. Englezi su se brzo od hrabrih i bahatih lavova pretvorili u bojažljive miševe. Djelomično je ova utakmica podsjetila na polufinale SP-a u Rusiji.

Je li ovo najveća europska pobjeda u Dinamovoj povijesti?

Ukupno glasova:

Kanea već boli glava od Hrvata

Englezi su poveli i izgledali goropadno, no kako je vrijeme protjecalo i kada je Hrvatska izjednačila, samopouzdanje im se istopilo kao sladoled na vrelom suncu. Strah im je ušao u kosti i nisu znali kuda bi krenuli. Slična priča dogodila se u Maksimiru. Kane očito nije naučio lekciju, opet je zakazao u ključnom trenutku. Kad mu netko spomene Hrvate, jamačno se ne osjeća dobro.

gol expired Engleski mediji u šoku nakon ispadanja Spursa: Evo što pišu o Dinamu i magičnom Oršiću divider

Damir Krznar nije mogao bolje započeti mandat na mjestu prvog trenera. Odlično je pripremio utakmicu, čime uopće nisam iznenađen. Nekoliko puta sam već istakao da je Krznarova uloga u Dinamovima uspjesima mnogo veća nego što se čini. Onako samozatajan i miran nije izlazio u prvi plan, ali odlično se nadopunjavao sa Zoranom Mamićem, koji je imao gard i autoritet, a on taktičko i ino znanje.

Naravno da su u ovom uspjehu neporecive Mamićeve zasluge, pa i onog u Međugorju. To treba priznati što god mislili o njima. Priča ipak nije crno-bijela niti sportski uspjesi mogu opravdati ono zbog čega su osuđeni. Te dvije stvari treba razdvajati. To stalno govorim, nije od jučer. Ne može se preko noći ništa bitnije promijeniti u fizionomiji, igri i stilu, pa i pripremi i formi momčadi. Sve se to slagalo godinama, korak po korak.

Dinamu najbolje ide kada je Mamić na distanci

U velikom uspjehu ključnu ulogu je odigrala vjera da je moguće. Taj gard, ta vjera u vlastite mogućnosti, to je Dinamu nekoć najviše nedostajalo, čak i kada je bio igrački jači. Čini se da je sve što se događalo oko Maksimira ovih dana dodatno motiviralo Modre da pruže maksimum. Činjenice pokazuju da im nije naštetilo.

Što se Mamići fizički više odmiču od Maksimira, posebice Zdravko Mamić, čini se da Dinamu bolje ode. Naoko kontradiktorno, ali isto tako činjenično točno. Možda je igračima lakše, možda su manje pod pritiskom kada u blizini nema glavnog šefa. Svojim ispadima i naprasnim ulascima u svlačionicu unosio je nervozu. To je nedvojbeno. Čini se da je svima bolje kada upravlja s distance.  

Dinamo sad može i do kraja

Rekli smo nakon ždrijeba da je Dinamo izvukao možda i najtežeg suparnika. Tottenham je bio drugi favorit Europske lige iza Manchester Uniteda, ali Spursi su imali veći motiv jer im je preko tog natjecanja bio najrealniji izlaz u Ligu prvaka. Ništa od toga, Mourinho je prvi put okusio gorčinu poraza u Europskoj ligi. Prvi je put ispao i sigurno će dobro zapamtiti Dinamo. Modri su mu sezonu stropoštali u prah i pepeo. Možda će ga stajati i otkaza.

gol expired Livaković zaključao vrata protiv Tottenhama: "Nagradilo nas je za cijelu sezonu, hvala ti Bože" divider

Ako je uspio izbaciti Tottenham, logično je zaključiti da Dinamo može svakoga nokautirati. Ako može svakog izbaciti, onda može i osvojiti. Zašto ne!? Akcije su mu na kladionicama ekstremno skočile. Naravno, ne bi škodilo malo sreće u ždrijebu četvrtfinala, ali ni to nije toliko važno. Ovakav Dinamo može protiv svakog.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider