Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Detaljna analiza

Moćna veza Vatrenih vrijednija i od argentinske: Pogledajte ukupnu vrijednost hrvatskih protivnika

Izbornik našeg prvog protivnika na Mundijalu, Nijemac Gernot Rohr, uputio je pozive 30-ici igrača. Lista, naravno, do 4. lipnja mora biti srezana na 23 imena.

Nigerija reprezentacija (GOL.hr)

Najvrjedniji nigerijski reprezentativci redom su ljudi s premierligaškim iskustvom. Chelseajev Victor Moses i Leicesterov Wilfred Ndidi procijenjeni su na 18 milijuna eura. Ndidi je i razlog velike izbornikove brige, jer se prije mjesec dana ozlijedio i još uvijek je upitan za Svjetsko prvenstvo.

Pod ugovorom s Leicesterom su i Ahmed Musa, te Kelechi Iheanacho, no Musa je drugi dio sezone proveo na posudbi u CSKA. Top 5 najskupljih Nigerijaca zatvara Arsenalov napadač Alex Iwobi.

Najveća zvijezda reprezentacije i dalje je John Obi Mikel, koji danas igra u Kini, a čak 11 godina nosio je dres Chelseaja.

Ukupna vrijednost 30 nigerijskih reprezentativaca, prema Transfermarktu, iznosi 129 milijuna eura. Gotovo tri puta manje nego 24 Dalićeva odabranika.

Jasno je da jezgra Rohrove momčadi igra u Europi. Devetorica su u Ligama petice, petorica u Turskoj, a još trojica u belgijskoj ligi.

Što se njihovog rasporeda do utakmice Nigerije i Hrvatske, čekaju ih tri utakmice. Za tri dana kod kuće će igrati s Demokratskom republikom Kongo, a potom stižu u Europu. 2. lipnja na Wembleyu će ih ugostiti Englezi, a četiri dana kasnije u sklopu priprema u Austriji igrat će protiv Češke.

Nigerija reprezentacija (GOL.hr) Nigerija reprezentacija (GOL.hr)

Naš drugi protivnik, Argentina, uvjerljivo je najvrjednija reprezentacija skupine. Messi i njegova 22 suigrača procijenjeni su na 694 milijuna eura. Hrvatska i Argentina igraju u četvrtak, 21. lipnja u Nižnji Novgorodu od 20:00.

Više od 60 posto tog iznosa otpada na četiri najveće zvijezde. Messija, Dybalu, Agüera, koji je uvršten usprkos problema s koljenom, te Higuaina. Kako se radi o četiri ofenzivna igrača to naglašava i jedan od najvećih problema momčadi. Nedovoljni balans kvalitete. Argentina u ostalim linijama nije ni približno tako jaka.

Zanimljiv je podatak usporedbe vrijednosti argentinskih veznjaka u odnosu s našima. Sampaolijevi u prosjeku vrijede 18 milijuna eura, a Dalićevi 26. Ne čude onda pohvalne riječi argentinskog izbornika o Hrvatskoj.

Posljednji protivnik Vatrenih u skupini, Island, itekako nam je dobro poznat. Reprezentacija procijenjena na 68 milijuna eura stajala nam je na putu plasmana i prema Rusiji, ali i prema Brazilu prije četiri godine.

Apsolutno najveća zvijezda je Gylfi Sigurdsson, veznjak Evertona. Procijenjen je na 30 milijuna eura, no klub s Goodisona za njega je lani Swanseju platio 50 milijuna eura. Veliki problem Islanđana je što nije igrao od 10. ožujka.

Najskuplja imena, uz njega, su napadač bundesligaša Augsburga Alfred Finnbogason, veznjak premierligaša Burnleya Johan Berg Gudmundsson, stoper Rostova Ragnar Sigurdsson i kapetan Aron Gunnarsson, član Cardiffa s kojim je izborio povratak u Premierligu.

Engleska je obećana zemlja za Islanđane, jer čak šestorica ove su sezone tamo igrala. Dvojica u Premierligi, četvorica u Championshipu. Zanimljivo je i da čak trojica reprezentativaca igraju u Rostovu, gradu u kojem će Island i Hrvatska igrati 26. lipnja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider