Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
jedna od najvećih pobjeda u povijesti

Hrvatska u osmini finala nakon veličanstvene pobjede protiv Argentine: Hrvati pregazili Messija i društvo!

Hrvatska je nakon Rusije, Urugvaja i Francuske osigurala osminu finala Svjetskog prvenstva

Galerija Luka Modrić Foto: AFP) Messi pred golom Hrvatske (Foto: AFP) Caballero obranio Perišiću (Foto: AFP) +13 Lionel Messi (Foto: AFP)

Hrvatska nogometna reprezentacija u svom je drugom nastupu na Svjetskom prvenstvu u Nižnjem Novgorodu svladala aktualnog svjetskog doprvaka Argentinu s visokih 3-0 (0-0) i tako s drugom pobjedom u dva nastupa osigurala prolazak u osminu finala.

Strijelci za Hrvatsku bili su Ante Rebić (53), Luka Modrić (80) i Ivan Rakitić (90+1).

Hrvatska nakon dva kola vodi u skupini D s maksimalnih šest bodova, slijede Island i Argentina sa po jednim te Nigerija koja je bez bodova. Island i Nigerija će svoj susret 2. kola igrati u petak u Volgogradu (17 sati).

Prvu priliku na utakmici imala je Hrvatska, Subašić je ispucao loptu na lijevo krilo na kojem je Perišić izmaknuo pozornosti argentinske obrane i sjurio se u kazneni prostor, no njegov prizemni udarac Caballero je uspio obraniti.

Argentina je imala mnogo veći posjed lopte iz kojega su stvorili dvije izgledne prilike u razmaku od samo jedne minute. No, prvo je Messi bio 20-ak centimetara kratak u našem kaznenom prostoru da bi potom Messi izbacio Salvija na desnom krilu, uslijedila je povratna lopta na 16 metara gdje je natrčao Meza no njegov udarac blokirao je Lovren.

Vatreni slave pogodak protiv Argentine (Foto: AFP) Vatreni slave pogodak protiv Argentine (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Najveću priliku u prvom poluvremenu Argentina je imala u 30. minuti nakon nesporazuma Rebića i Lovrena. Do lopte je u kaznenom prostoru stigao Acuna, njegov udarac blokirao je Vida, da bi lopta došla do Pereza koji je sa 10-ak metara promašio vrata. Kazna za taj promašaj mogla je doći samo dvije minute potom, Vrsaljko je sjajno centrirao s desnog boka na drugu vratnicu gdje je utrčao Mandžukić, ali naš napadač u padu nije uspio dobro glavom pogoditi loptu.

Mogla je Hrvatska ipak otići s prednosti na poluvrijeme jer je Rebić u drugoj minuti sudačke nadoknade dobio sjajnu loptu u prostor od Modrića, no zbog lošeg primanja izgubio je dva koraka prednosti ispred braniča pa je potom i loše pucao s više od 20 metara.

U prvih 45 minuta Argentina je imala 56 posto lopte u svom posjedu, ali nije uputila niti jedan udarac u okvir gola. Marcelo Brozović sjajno je zatvorio ponajboljeg svjetskog igrača Lionela Messija, pa su igru argentinske momčadi morali voditi Mascherano i Perez.

Može li Hrvatska dalje od osmine finala SP-a?

Ukupno glasova:

Početkom nastavka Argentina je ipak uspjela uputiti udarac u okvir gola, no pokušaj Aguera sa 10-ak metara Subašić je lako uspio ukrotiti, a odmah u sljedećoj akciji Hrvatska je povela.

Mandžukić je poslao dugu loptu na argentinsku polovicu gdje je Rebić izvršio pritisak na suparničke stopere pa je Mercado bio prisiljen vratiti loptu Caballeru, a argentinski vratar je napravio kardinalnu pogrešku, njegovo kratko dodavanje završilo je na nozi Rebića koji je opalio volej iz prve i pogodio pod samu gredu.

Odmah po primljenom pogotku argentinski izbornik Sampaoli napravio je dvije izmjene, u igru su ušli Higuain i Pavon, te je Argentina u 64. minuti imala veliku priliku za poravnanje. Higuain je prošao po lijevoj strani, poslao loptu na peterac no udarac meze obranio je Subašić da bi na odbijancu Rakitić uspio blokirati Messija.

Kako je utakmica odmicala tako je Argentina bila sve nervoznija, a Hrvatska je tu nervozu znala iskoristiti. Kapetan Modrić je fantastičnim udarcem sa 20-ak metara u 80. minuti povisio na 2-0 da bi Rakitić u samoj završnici trećim golom okrunio hrvatsku pobjedu.

Brozović je u 80. minuti osvojio jednu loptu na sredini terena, povukao do Kramarića s kojim je odigrao kombinaciju i potom dodao Modriću koji je izbacio iz ravnoteže Otamendija i zatim preciznim udarcem pogodio lijevi kut nemoćnog Caballera.

Rakitić je u 86. minuti iz slobodnog udarca sa 25 metara pogodio gredu, ali to što mu nije uspjelo tada jest u prvoj minuti sudačke nadoknade. Njegov prvi pokušaj sa 16 metara Caballero je kratko odbio, no odbijanac je prihvatio Kovačić i vratio loptu do Rakitića koji je potom lagano poslao loptu u mrežu.

U slučaju da Island i Nigerija u petak remiziraju, Hrvatska će osigurati prvo mjesto u skupini već kolo prije kraja, a u slučaju da neka od te dvije momčadi ostvari pobjedu Hrvatskoj će za prvo mjesto u skupini biti potreban bod iz posljednje utakmice u skupini protiv Islanda koja će se igrati 26. lipnja u Rostovu na Donu (20 sati).

ARGENTINA - HRVATSKA 0-3 (0-0)

Nižnji Novgorod. Gradski stadion.
Gledatelja: 43.319
Sudac: Irmatov (Uzbekistan)
Strijelci: 0-1 Rebić (53), 0-2 Modrić (80), 0-3 Rakitić (90+1)

ARGENTINA: Caballero - Mercado, Otamendi, Tagliafico - Salvio (Pavon, 56), Mascherano, Perez (Dybala, 68), Acuna - Messi, Aguero (Higuain, 54), Meza

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Rebić (Kramarić, 57), Rakitić, Modrić, Brozović, Perišić (Kovačić, 82) - Mandžukić (Ćorluka, 90+3)
 

ARGENTINA - HRVATSKA 0:3

 
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider