Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TROŠE LI JEDINO ONI?

Mišljenje da je za Cityjev uspjeh zaslužan isključivo novac je jedna od najvećih sportskih besmislica

Plastični klub, proizvod arapskog novca, ćelava prevara, kupljene titule... Koliko smo puta samo čuli ovakve nazive u vezi Manchester Cityja.

Manchester City (Foto: Afp)

Već puno prije nego su osvojili toliko željenu i dugo čekanu Ligu prvaka, Manchester City podijelio je nogometne navijače.

Zapravo, možemo reći da je stvorio jednu grupu koja ne priznaje niti jedan njihov rezultat, a to se čak povećalo otkako je na njihovoj klupi čovjek koji trofeje nemilosrdno osvaja, Pep Guardiola

Guardiola je čovjek za kvalitetan materijal pretvoriti u odličan proizvod

Koliko smo puta čuli pojas ćelava prevara, iako je on već s Barcelonom i Bayernom stvarao sjajne rezultate. Oni koji koriste takve nazive najčešće traže od Guardiole da preuzme neki manji klub pa da napravi s njim rezultate iznad očekivanih.

Marco van Basten Van Basten nije oduševljen nastupom koji je prethodio finalu Lige prvaka: “Nitko to ne želi gledati“ divider

To je zapravo relevantno s te strane da ne znamo kakav bi bio ako nema moćan sastav u svojim rukama. No, to nećemo saznati iz jednostavnog razloga, Guardiola se potvrdio kakav je među velikima i samo s takvima će raditi do kraja karijere. 

S druge strane, ne vidim da pratitelji Formule 1 od Verstappena traže da prijeđe u Alpine ili Aston Martin i tamo pokaže koliko je dobar vozač. Pokazao je da s najboljim stvara najbolje rezultate i tu će, ako se nešto ne promijeni i ostati.

Također možemo reći da su različiti treneri stvoreni za rad s različitim momčadima. Jednostavno, imamo one koji se bolje snalaze u "underdog" okruženju, a imamo one koji vrijedan materijal pretvaraju u vrhunski proizvod. Guardiola je takav, on je krojač koji radi s najkvalitetnijim svilama i takav netko neće se vraćati kineskom pamuku.

Dobiva se dojam da City stvara reprezentaciju svijeta

No, nećemo ovdje više o Guradioli nego ćemo se posvetiti onome drugome što se kod Cityja osporava. Riječ je o novcu koji taj klub posjeduje i koji ulaže u momčad.

Iz raznih komentara netko neupućen bi dobio dojam da Manchester City troši koliko svi ostali klubovi zajedno i da ima monopol na najveće i najpoznatije nogometaše. Nešto kao što je svojevremeno u rukometu bio Ciudad Real, koji je u svojim redovima imao praktički reprezentaciju svijeta.

Erling Haaland i Isabel Haugseng Johansen Haalandova djevojka spustila se na teren, na zanimljiv način su proslavili osvajanje naslova prvaka Europe divider

Igraju li za Manchester City Lionel Messi, Luka Modrić, Karim Benzema, Kylian Mbappe, Neymar, Vinicius, Mohamed Salah, Jude Bellingham, Bukayo Saka, Rafael Leao, Pedri ili Gavi? Pa baš i ne.

Zapravo, među 10 najskupljih igrača svijeta prema Transfermarktu nalaze se tek Erling Haaland, na drugom mjestu i Phil Foden na sedmom. Foden koji je ove sezone najvažnije utakmice najčešće startao s klupe, ujedno igrač kojeg City nije kupio nego je proizvod njihovog omladinskog pogona.

Proširimo to na 20 i pronaći ćemo tek strijelca iz jučerašnjeg finala, Rodrija, na 20. mjestu. Dakle, City je daleko od reprezentacije svijeta.

Galacticosima gotovo nitko ništa ne osporava

Također, nitko ne vidi problem u titulama Real Madrida, dok su trošili uvjerljivo najviše na svijetu i stvorili dvije generacije Galacticosa. Transferima Zidanea i Figa pa kasnije Ronalda ili Balea su se rušili rekordi, a gotovo nitko im to nije uzimao za zlo. I danas se na njihove titule gleda kao "čiste".

A znate koja je razlika između Cityja i Reala? City troši novce koje uistinu i posjeduje, dok Real već dugo posluje s ogromnim dugom. On trenutno iznosi oko pola milijarde eura.

John Stones Manchester City uspio nešto što se nije dogodilo od Crvene zvezde prije tri desetljeća divider

U njemačkoj s tim ne bi Bundesligu mogli niti igrati nego bi bili izbačeni. No, to im se u Španjolskoj progledava kroz prste i dozvoljava guranje sezone po sezonu. Srećom, i oni su nešto smanjili potrošnju pa su na tom polju posljednjih sedam godina u blagom plusu. No, dug se jako slabo rješava.

Troše li onda u Manchesteru besciljno novce na igrače koji ne vrijeme toliko koliko su plaćeni ili barem troše li najviše na svijetu? Niti to nije točno.

City tek četvrti klub Europe po potrošnji

Napravili smo istraživanje, prema podacima Transfermarkta te smo napravili tablicu potrošnje i zarade na transferima za 16 najvećih europskih potrošača. Uzeli smo period od ljeta 2016. godine, kad je Guardiola došao u Manchester.

Potrošnja klubova 2016. do 2023. Potrošnja klubova 2016. do 2023. (Foto: gol.hr)

Manchester City u tom je razdoblju četvrti europski potrošač, iza Chelseaja, Barcelone i Juventusa. Među onima koji su potrošili više od milijarde eura nalaze se još Manchester United i PSG.

No, pogledajmo i novac zarađen od prodaje te razliku. Tu imamo minus od 664 milijuna eura kod Cityja te čak 903 milijuna kod njihovih crvenih sugrađana iz Uniteda. Kod PSG-a je razlika 580 milijuna, a kod Arsenala, koji također puno troši, 643 milijuna.

Romelu Lukaku VIDEO Lukaku je mogao vratiti Inter u život, a onda mu se dogodila Hrvatska divider

U sedam godina otkako je Guardiola u Manchesteru, United ima jednu Europsku ligu i ovogodišnji EFL Cup. Dok je City za to vrijeme uzeo pet titula prvaka, United je u prvenstvu bio dva puta drugi i dva puta treći te čak tri puta šesti, čime je u tim sezonama ostajao bez Lige prvaka.

Cityjev trofeji neusporedivi sa sličnim potrošačima

PSG suvereno vlada u Francuskoj, uz tek poneki kiks, ali njihov glavni cilj je Liga prvaka. Izborili su jedno finale, a ostale sezone su doživljavali teška razočaranja. No, kod njih moramo dodati da imaju puno lakšu sezonu od Cityja, odnosno ligaško natjecanje gdje se većina klubova ne može kvalitetom mjeriti s onima Premier lige. U Engleskoj nema lakih utakmica. Uz svako poštovanje prema francuskim klubovima, PSG-u su pola ligaške sezone praktično utakmice koje dobivaju s pola gasa.

Spomenuli smo i Arsenal, koji je za to vrijeme uzeo jedan FA Cup te se tek ove sezone vratio u borbu za titulu i borbu te su izborili Ligu prvaka nakon što ih tamo nije bilo pet godina. Posljednjih sezona traži se i Barcelona, dok je nakon serije dominacije vidljiv pad i kod Juventusa.

Guardiola troši, no i u toj potrošnji se vidi Guardiolina vještina. Ono na što on potroši daje i rezultate. Oni koji ga ne vole si to na neki način moraju priznati, a možda im ovaj tekst pomogne u tome.

 
 

Ono što je najvažnije je zaključak. Manchester City svoj rezultat nije stvorio novcem niti ikakvim monopolom na tržištu. Stvorili su time što taj novac troše puno bolje i kvalitetnije od ostalih te što na klupi imaju trenera koji konstantno uči, koji konstantno traži nove taktičke varijante i ideje te koji je rođeni pobjednik. Sve to je stvorilo cjelinu koja bez novca ne bi mogla egzistirati, no vidimo da nisu jedini koji takav novac posjeduju i troše.

No, treba znati trošiti na pravi način, a oni rade upravo to.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Čak 21.538 gledatelja ove nedjelje na Poljudu 👏

📸Duje Klarić/CROPIX
Kraj utakmice na Poljudu, uvjerljiva pobjeda Splićana za skok na prvo mjesto!

Opširnije ----> https://bit.ly/4dvNgKk
Marko Livaja zaokružio je poker Hajdukovih golova u mreži Šibenika ⚽️⚽️⚽️⚽️
Toni Kukoč je ove nedjelje prvo gledao kako Split ruši Crvenu zvezdu na Gripama, a zatim je sjeo u automobil i došao pogledati Hajdukov trijumf protiv Šibenika. 

📸Nikola Brboleža, Duje Klarić/CROPIX