Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko će naslijediti Raiolu?

Stvorio je carstvo i napravio stotine milijuna eura, a sada je sve upitno: Hoće li najveće zvijezde ostati vjerne?

Agencija Mine Raiole prelazi u ruke njegovih partnera i obitelji, a pitanje je hoće li im najveće zvijezde ostati vjerne…

Zlatan Ibrahimović, Erling Haaland i Paul Pogba (Foto: Afp)

Jedan od najpoznatijih nogometnih agenata Mino Raiola nedavno je umro u 55. godini života. Otišao je u naponu snage, no surova je realnost da život mora ići dalje.

Ista pravila vrijede i za Raiolinu obitelj i sve obitelji svijeta koje se suoče s preranim odlaskom najmilijih i najbližih. Mora se ići dalje, nema druge.

Tko će naslijediti Raiolu?

Stoga se već postavljaju pitanja tko će ga naslijediti na tronu menadžerskog carstva koje je izgradio praktički od nule.

Pod svojim okriljem imao je neke od najvećih nogometaša zadnjih dekada i današnjice; od Ibrahimovića, preko Haalanda, Pogbe ili Donnarumme.

gol expired Kaos u Gradskom vrtu: Bjelica si pucao u noge ili diže sidro? Osijek protiv Dinama igra za sebe, ali i za Hajduk divider

Kako je i u svijetu nogometnih agenata konkurencija iznimno žestoka, možda i veća nego u mnogim drugim menadžerskim poslovima, sigurno su oči konkurenata uprte u to tko će zasjesti na čelo Raioline agencije?

Hoće li velike nogometne zvijezde nastaviti poslovati s Raiolinim nasljednicima ili će promijeniti zastupnika?

"Napravio" je stotine milijuna eura

Prema Forbesu, Raiola je imao procijenjenu neto vrijednost od 84,7 milijuna dolara. Bio je među pet najmoćnijih sportskih agenata na svijetu, a novac je zaradio zahvaljujući provizijama u pregovorima o transferu. Tijekom svoje karijere sklopio je ugovore vrijedne više od 847,7 milijuna dolara.

Ibrahimović i Raiola Ibrahimović i Raiola (Foto: Afp)

Raiolina agencija izgrađena je na jednostavnim postulatima. Iako je očito raspolagao s velikim financijskim potencijalom, talijanski agent nije patio od bolesti koja često pogađa poslovne ljude u velikom usponu, pogotovo u njegovoj branši.

Skorojeviće koji se dohvate novca obično zapljusne val luksuza i samodopadnosti. Odjednom zaborave odakle su potekli i što su bili prije nego što su postali poznati i bogati.

Jednostavni temelji

Oni koji su Raiolu bolje poznavali kažu da je bio i ostao jednostavan, narodski tip. Što na umu, to na drumu. Poganog jezika, ponekad surov, ali s njim su svi znali na čemu su. Nikada nije previše mario za blještavilo i formu. Sadržaj mu je bio puno bitniji.

Tako je strukturirao i agenciju koju je vodio. Temeljila se na radu tek nekoliko ljudi, u koje je imao maksimalno povjerenje.

Karim Benzema i Carlo Ancelotti VIDEO Pogledajte kako je Ancelotti nasamario Benzemu, prodao mu je staru foru divider

Ključna osoba u njegovoj organizaciji bila je Rafaela Pimienta, njegova odvjetnica i dugogodišnja partnerica.

Suradnici koji su svakodnevno radili na regrutiranju igrača i pružanju usluga njihovim klijentima bili su njegov bratić Vicenzo Raiola i prijatelj Jose Fortes, španjolski emigrant koji živi u Amsterdamu i koji je bio ključni član organizacijske sheme što se tiče skautinga.

Ibra i Pogba ostaju

Prema kazivanju ljudi bliskih Raioli, obitelj će nastaviti voditi agenciju i zastupati nogometaše s kojima imaju ugovore. Dvojica su ključna, Ibrahimović i Pogba. I obojica su voljni ostati u njegovoj agenciji.

Raiolin odnos s ova dva nogometaša bio je vrlo osoban. Bio je to odnos zasnovan više na prijateljstvu nego čistom poslu.

Što se tiče ostalih, uključujući Haalanda, vidjet će se što donosi budućnost. Nema sumnje da će konkurencija pokušati sve da ih privuče na svoju stranu.

Raiolinim nasljednicima neće biti lako sačuvati nasljedstvo. Posao agenata je rizičan i nepredvidljiv, a Mino je ipak bio poseban.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider