Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Kaos u Gradskom vrtu: Bjelica si pucao u noge ili diže sidro? Osijek protiv Dinama igra za sebe, ali i za Hajduk

Utrka za hrvatskog prvaka mogla bi se maksimalno zakomplicirati nakon sljedećeg kola…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I kada smo pomislili da je prvenstvo više-manje riješeno Dinamovim trijumfom u Velikoj Gorici i Osijekovim porazom u Rijeci, već u sljedećem kolu dogodio se novi zaplet.

Osijek je teško posrnuo protiv Istre u Gradskom vrtu, odigrao je remi, i to nakon što je poveo 2:0, a Dinamo je opet kiksao protiv Lokomotive odigravši samo 1:1, dok je Hajduk pobijedio Hrvatski dragovoljac, doduše teškom mukom, te se približio Dinamu na dohvatnih četiri boda tri kola prije kraja prvenstva. Osijek je ostao na pet bodova udaljen od Modrih i trenutačno je tek treći.

gol expired Lokomotiva zaustavila Dinamo pa se oglasila znakovitom porukom: ''Sramite se! Čestitke'' divider

U sljedećem, 34. kolu mogla bi pasti konačna odluka ili će se sve dodatno zakomplicirati. Igraju se dva derbija, možda i odsudna; Dinamo dočekuje Osijek, a Hajduk gostuje na Rujevici kod Rijeke.

Kolo derbija i odluke

Ako Hajduk pobijedi Rijeku, a Osijek ne izgubi od Dinama, odluka će najvjerojatnije pasti tek u posljednjem kolu. U tom slučaju Dinamo i Hajduk u međusobnom bi okršaju u Maksimiru odlučili o prvaku.

Osijek se može uplesti u borbu za prvaka ako pobijedi Dinamo u Maksimiru. Ako bi Hajduk slavio u Rijeci, onda bi se zakompliciralo do krajnjih granica jer bi Dinamo dva kola prije kraja imao samo bod više od Hajduka i dva više od Osijeka.

U pretposljednjem kolu Dinamo gostuje u Šibeniku, Osijek dočekuje Lokomotivu, a Hajduk Istru. Kakvi rezultati izlaze ove sezone, nije nemoguće da se i u tom kolu dogode šokantna iznenađenja.

Navijači Trabzonspora VIDEO Čekali su ovo 38 godina pa lijesove ljutih rivala bacili u Crno more divider

Naravno da je u nogometu sve moguće, pogotovo kada favoriti ne briljiraju. Kako se prvenstvo raspliće, čini se da je najpogodnije reći kako će prvenstvo osvojiti ne najbolja, nego najmanje loša momčad.

Dinamo ima četiri boda prednosti i dakako da je i dalje najveći favorit. No s obzirom na to kako igra i u kakvoj je formi, ostavlja dojam da je sve moguće.

Ante Čačić zasad nije napravio previše. Šok-terapija nije dala očekivane rezultate. Dinamo igra isto ili slično kao i pod vodstvom Željka Kopića, a još prije njega i pod Damirom Krznarom. Zapravo, dojam je da je ipak najbolju igru imao pod Krznarom, koji u nekim utakmicama, ruku na srce, nije imao sreće.

Čačić na tragu Kopića 

Krznar je dobio otkaz nakon Dinamova poraza od Rijeke u Kupu, a tu je utakmicu mogao dobiti s tri razlike. Takav je bio omjer šansi.

Međutim, kada se sve zbroji, može se reći da je Dinamo ove sezone igrom debelo podbacio. Naravno, za svoje standarde koje je nametnuo posljednjih desetak godina.

Zapravo, može se reći da je Dinamo lošom ili nedovoljno dobrom igrom više učinio da prvenstvo bude tako neizvjesno nego što su Hajduk ili Osijek kvalitetom i formom narasli.

Real Madrid prvak Španjolske Madridski mediji pratili tko sve u Španjolskoj nije čestitao Realu na naslovu: Samo dva kluba divider

Mnogi će reći: ako Hajduk, Osijek ili Rijeka ove sezone nisu uspjeli srušiti Dinamo, a to je još otvoreno i možda se na kraju dogodi, pitanje je kad će?

Ova sezona bila je i još jest velika šansa, već sljedeće možda će biti puno teže jer teško je očekivati da će Dinamo ponoviti sličnu sezonu.

Nije nemoguće da Dinamo još malo potone, ali ipak je izglednije da će se konsolidirati i posložiti redove, pogotovo ako dovede Rijekina odličnog napadača Josipa Drmića te još pokoje dobro pojačanje.

Tomić protiv Hajduka kupuje kartu za Maksimir

Ako je Čačić i gajio nade da će produljiti mandat na klupi Dinama, nakon utakmica s Goricom i posebice Lokomotivom taj je balon od sapunice eksplodirao.

Posve je izvjesno da će Modri ići po novog trenera. Kao favoriti slove treneri Zrinjskog i Rijeke, Sergej Jakirović i Goran Tomić. Ako Tomić skine i Hajduk u sljedećem kolu na Rujevici, jamačno će postati glavni favorit.

Hoće li Dinamo već sljedećeg vikenda postati prvak?

Ukupno glasova:

Tom pobjedom ili najmanje remijem zadužit će maksimirske vlastodršce. Kupit će kartu za Zagreb jer hladno će moći reći da je zapravo on donio Dinamu naslov prvaka. I neće biti daleko od istine.

Najveća je enigma što se to zapravo događa u Osijeku. Kako sada stvari stoje, Osječani su najveći gubitnici. Porazom u Rijeci i remijem protiv Istre u Gradskom vrtu propustili su ogromnu šansu.

U ključnom trenutku sezone dogodio im se raspad sistema. Doista je neobično da trener i sportski direktor u jednoj osobi, Nenad Bjelica, izađe s onakvim izjavama u trenutku dok se lomi prvenstvena utrka. Napad na klupske strukture u ovom delikatnom trenutku može se okarakterizirati pucnjem u vlastite noge.

Kaos u Gradskom vrtu

Neki će reći da je Bjelica još jednom pokazao svoj svađalački karakter u njegovoj famoznoj drugoj sezoni. Na koga je Bjelica točno ljutit i što smjera nakon završetka sezone, teško je odgonetnuti.
Klub je u vlasništvu mađarskih investitora, pa je logično zaključiti da su oni najodgovorniji za stanje u osječkom klubu.

Oni vuku upravljačke i kadrovske poteze što se tiče Uprave i direktorskih mjesta. Bez obzira na koga se Bjelica točno ljuti, a u nogometnim kuloarima spekulira se da je to prije svih direktor Vlado Čohar, strelica je zapravo upućena prema vlasnicima.

HNL golovi: Osijek - Istra 1:0 (Lovrić)

Što se tiče momčadi, izbora igrača i stručnih procjena, to je u rukama Bjelice. On je u Osijeku menadžer engleskog tipa i logično je zaključiti da po ovim pitanjima o svemu odlučuje. Ili se možda varam?

Bjelica očito nije zadovoljan potporom unutar struktura kluba, i to na svim razinama. Jedna od stvari koja mu očito smeta jest i ta što se Osijekovi čelnici nisu baš upletali u sudačku problematiku, a nisu mu baš ni čuvali leđa u okršajima koje je imao ove sezone.

Bjelica ostavljen sam na brisanom prostoru

Čini se da je osjetio kako je ostavljen sam na brisanom prostoru da se bori s vjetrenjačama hrvatskog nogometa. Da je Bjelica doista napušten od struktura kluba, ponajprije je njegov subjektivan dojam, no ostaje činjenica da je uglavnom sam ulazio u konflikte i vodio grozničave bitke s dužnosnicima rivalskih klubova i sudačke organizacije.

Naposljetku se osjetio napuštenim i možda je to razlog zbog kojeg je odlučio izaći u javnost s vrlo simptomatičnim izjavama, koje daju naslutiti da je lako moguće da naljeto napusti Gradski vrt.

HNL golovi: Osijek - Istra 2:0 (Caktaš)

Ovih dana pojavile su se spekulacije da bi se mogao vratiti u Dinamo, no to u ovom trenutku ne izgleda realno, iako tu mogućnost ne treba ni sasvim odbaciti.

To što ga neki Dinamovi dužnosnici u Maksimiru ne mogu vidjeti očima, ne znači ništa ako međugorska struja odnese konačnu pobjedu u maksimirskim klupskim previranjima, koja traju već mjesecima i stvar još nije riješena. Ta previranja jedan su od razloga, a možda i glavni razlog Dinamovih lošijih izdanja ove sezone.

Osijek protiv Dinama igra za sebe, ali i za Hajduk

Neki će reći da si Bjelica pritiskom na Osijekove čelnike samo radi kvalitetnu odstupnicu, kako je to već radio u većini klubova u kojima je bio trener. Ili možda gradi poziciju za još jedno lukrativno produljenje ugovora?

Naravno da Bjelica nije svetac, iskusan je i premazan svim mastima. On sigurno zna što je za njega najbolje ili kada je najbolje dići sidro.

Dakle, Bjelica sa svojim trupama stiže u Maksimir u najturbulentnijem razdoblju otkako je u Osijeku.

HNL golovi: Osijek - Istra 2:1 (Perković)

Sve oči na Poljudu uprte su u njega. Hajduk može biti prvak samo ako Osijek ne izgubi od Dinama. Eventualni remi u Maksimiru Osijeku ne bi značio ništa, ali bi jako puno značio Hajduku.

Osijek će u Maksimiru igrati za sebe, ali i za Bijele. Hoće li unutarklupske tenzije koje su izašle na površinu pomoći Bjelici da kod Osijekovih igrača stvori potreban naboj i dodatno ih motivira? To je uvijek dvosjekli mač, dokazano protiv Istre. Reakcija momčadi nije bila baš najbolja.

Utakmica u Maksimiru možda će odlučiti i o Bjeličinoj sudbini u Gradskom vrtu. Ako Osijek šutke padne, lako je moguće da mu Uprava okrene palac dolje.

HNL golovi: Osijek - Istra (2:2)

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider