Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"neka svi čuju što sudac odlučuje"

Jedan od najboljih sudaca desetljeća iznio odlične ideje kako poboljšati VAR: "Ukinite provjeru zaleđa"

Jedan od najboljih nogometnih sudaca svijeta iznio je prijedlog u pet točaka koje bi pomogle da se VAR unaprijedi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometni djelitelj pravde Mark Clattenburg iznio je svoje mišljenje o VAR-u koji je obilježio protekli vikend u engleskoj Premierligi. Pet poništenih pogodaka zbog milimetra ili dva navuklo je bijes navijača, igrača i nogometnih trenera. Čak je i pokrenuta peticija da se VAR izbaci iz Premierlige...

Kolumnist Daily Maila i jedan od najboljih nogometnih sudaca svijeta Mark Clattenburg vjeruje da je VAR i dalje odlična stvar, ali da su nužne promjene kako bi cijeli sustav bolje funkcionirao. On je u pet točaka iznio ideju kako bi to trebalo napraviti.

gol expired VAR pomogao Manchester Cityju, Guardiola upisao 100. pobjedu u Premierligi divider

1. Ukinuti pregledavanje zeleđa pomoću VAR-a

Vratimo se da odluke donose pomoćni suci. Da, pogrešaka će biti, ali uvjeren sam da bi svih pet pogodaka koji su bili poništeni proteklog vikenda zbog milimetarskih zaleđa bili priznati. VAR nikada nije uveden da bi poništavao pogotke postignute zbog milimetarskih zaleđa vrhovima kopačke ili ramena.

2. Bolje definirati što je jasno i evidentno

Ne vidim konstantnost u donošenju odluka nakon pregledavanja VAR-a. Jedan dan nije sviran prekršaj na Andyju Carrollu u šesnaestercu, zatim je sljedećeg dana sviran kazneni udarac na drugoj utakmici za istu stvar. Obje situacije nisu bili čisti jedanaesterci i odluka suca da nema najstrože kazne je trebala ostati takva. Moramo bolje definirati što je jasno i očito. Trenutno smatram da da postoji previše nekonstantnosti u igri.

gol expired Cristiano Ronaldo iznenadio mnoge s novim imidžem: Riješio problem upadanja kose u oči divider

3. Dopustiti kapetanima dvije provjere po susretu

Liverpoolov kapetan Jordan Henderson nije se žalio kod suca zbog gola koji su Wolvesi postigli, a koji je poništen zbog milimetarskog zaleđa. Čak je i bacio loptu prema centru da krenu igrati dalje. Da se VAR soba nije uplela, kao što nije trebala, Henderson ne bi tražio provjeru i rezultat bi bio 1:1. Na igračima treba biti veća odgovornost u tim situacijama. Neka budu u mogućnosti provjeriti neke stvari, ali neka im se to limitira na dva do tri pokušaja po utakmici.

4. Suci moraju početi koristiti monitore i sami donositi odluke. Jer u suprotnom zašto suci uopće postoje na terenu?

VAR nije sudac i konačnu odluku trebao bi donijeti čovjek na travnjaku nakon pregledavanja snimke. Prošle godine na Svjetskom prvenstvu čak je 20 ljudi analiziralo akciju pod svim mogućim kutevima. Sudac bi isto trebao imati tu mogućnost pored travnjaka i on bi trebao donijeti konačnu odluku nakon pregledavanja snimke.

gol expired Juventus se predivnim riječima i videom oprostio od Mandžukića: "Marione, hvala ti" divider

5. Suci trebaju nositi mikrofone s kojima će svi prisutni na stadionu, ali i oni pred malim ekranima, čuti njihovu odluku

To bi povećalo transparentnost u donošenju odluka i svima bi bilo jasnije što se događa.

Konačna odluka Clattenburga bi glasila:

"Suci nisu dobri kao što su nekada bili. Pritisak zbog VAR-a je preveliki. Jedan od naših najboljih sudaca Anthony Taylor previše griješi u posljednje vrijeme zbog pritiska koji nosi na ramenima. VAR-u su potrebne promjene, ali istovremeno ta tehnologija radi jako dobar posao. Okrenuo je jako puno odluka koje bi bile vrlo kontroverzne da su opstale. Zbog toga je VAR uveden, a ne zbog milimetarskih zaleđa.

gol expired UEFA i Čeferin inzistiraju na promjenama VAR-a: Gol iz zaleđa će vrijediti, uvodi se i "challenge"? divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider