Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
odluka 29. veljače

UEFA i Čeferin inzistiraju na promjenama VAR-a: Gol iz zaleđa će vrijediti, uvodi se i "challenge"?

UEFA će pokušati promijeniti nekoliko stvari kod VAR-a koji u posljednje vrijeme izaziva sve više kontroverze.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još prije 10-ak godina bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini upozoravao je da je uvođenje tehnologije u nogomet otvaranje "Pandorine kutije" i "igranje s vatrom". Njegova molba da se to ne radi nije naišla na plodno tlo.

Njegov nasljednik na čelu europske nogometne organizacije Aleksander Čeferin pokušat će posljednjeg dana veljače promijeniti određene stvari kada je VAR tehnologija u pitanju. Upravni odbor međunarodnog nogometnog saveza sastat će se 29. veljače u Belfastu, na kojem će prihvatiti ili odbiti prijedloge UEFA-e.

gol expired Niko Kovač na pragu Premierlige? Navijači ga silno žele i zazivaju klub da poslušaju njihov glas divider

Prijedlozi Čeferina, odnosno UEFA-e za VAR bit će sljedeći:

1. Uvođenje 15 centimetara toleriranja kod zaleđa

"Granične odluke kod pregledavanja VAR-a su subjektivne. Gol ne bi treba biti poništen ako jedan od igrača ima veću kopačku ili zato što ima veći nos pa je zbog toga centimetar u zaleđu", smatra Čeferin. UEFA predlaže da se uvede 15 centimetara tolerancije kada je zaleđe u pitanju, odnosno gol iz zaleđa do 15 centimetara velikog bi bio priznat.

gol expired Legendarni Sir Alex Ferguson nije mogao vjerovati što radi njegov nasljednik na klupi Uniteda divider

2. Svaka ruka u šesnaestercu nije kazneni udarac

Još nije u potpunosti jasno na koji način će UEFA predložiti ovu izmjenu, ali na konferenciji trenera, na kojoj su između ostlaih sudjelovali Klopp, Guardiola, Allegri, Ancelotti i Zidane, voditelj VAR-a i bivši sudac Rosetti prezentirao im je dvije situacije igranja rukom u kaznenom prostoru, nakon čega su se treneri razilazili u mišljenju. U svakom slučaju prijedlog na tu temu će također biti prezentiran, ali još nije jasno na koji način.

gol expired Dončić kakvog još nismo vidjeli: Poludio nakon što ga je igrač Warriorsa odgurnuo, tražio ga da to ponovi divider

3. Uvođenje "challengea" (provjera) za VAR

Na spomenutoj trenerskoj konferenciji postavljeno je pitanje zašto je nogomet jedini sport u kojem postoji mogućnost provjere, a da ju igrači odnosno treneri ne mogu pozvati. UEFA će stoga predložiti da svaka momčad dobije određeni broj provjera po poluvremenu, vrlo vjerojatno kao i u tenisu: ako je provjera uspješna, ne gubi se "challenge", no ako je neuspješna onda momčad ostaje bez jednog od recimo tri pokušaja. To bi naravno vrijedilo samo za određene situacije, ne i za običan prekršaj ili situaciju je li ubacivanje sa strane za United ili City.

U svakom slučaju bit će zanimljivo čuti odluku na ove UEFA-ine prijedloge.

gol expired Fedor gromovitim udarcem nokautirao Rampagea i poručio: "Ovo je kraj mog puta" divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider