Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sad ili nikad

Prijelomna utakmica sezone i Liverpoolove povijesti: Redsi protiv Građana i duhova prošlosti

Manchester City dočekuje Liverpool na Etihadu u 21. kolu Premierlige. Tekstualni prijenos utakmice od 21:00 pratite na GOL.hr-u...

Mohamed Salah i Aymeric Laporte (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Na Etihadu se večeras igra utakmica sezone dosadašnjeg dijela prvenstva, za mnoge utakmica odluke o prvaku engleske lige. Vjerujemo da nećemo pogriješiti ako kažemo da bi to mogla biti prijelomna utakmica u utrci za prvaka.

Ako Liverpool pobijedi, pobjeći će Cityju na deset bodova razlike, a to je već osjetna razlika koja se teško dostiže. U tom slučaju Tottenham će ostati drugi s devet bodova zaostatka, no Spursi ipak nemaju težinu kao Građani i teško da mogu preteći Redsi, iako ni to nije mogućnost koju treba odbaciti. Liverpool možda neće završiti sezonu bez poraza, vjerojatno će i Redsi upasti u manju krizu, no teško da i City ili Tottenham mogu do kraja nanizati 13 ili 14 pobjeda, što će im vjerojatno biti potrebno ako City večeras izgubi na Etihadu.

Prijelomna utakmica sezone

Tih deset bodova bila bi golema prednost i stoga što dvije momčadi više neće imati izravnih duela. Prvu utakmicu su već odigrali, remija na Anfieldu najbolja se sjećaju Riyad Mahrez i Pep Guardiola, koji mu je dopustio da puca jedanaesterac za pobjedu, iako ih je prije toga zapucao skoro pola tuceta. Sada posebno dolazi do izražaja taj propust. S dva boda više Cityja i jednim bodom manje Liverpoola, situacija bi u bodovnom smislu bila osjetno lakša za Građane, a da ne govorimo o psihološkom faktoru, koji je u ovom trenutku podjednako važan kao i bodovni.

Jasno da je puno lakše igrati kada znate da vas eventualni poraz ne mora stajati naslova prvaka. Liverpool nije pod pritiskom kao City, koji jednostavno mora pobijediti ili barem ne smije izgubiti. Međutim, Redsi imaju neke traume iz prošlosti koje se provlače kroz kolektivnu svijest njihovih navijača i djelatnika u klubu te sigurno imaju određeni utjecaja i na igrače koji ih nisu doživjeli, ali sigurno su čuli za te priče. Liverpool čeka naslov prvaka Engleske od 1990. što iz bilo koje perspektive izgleda nevjerojatno, posebice iz kuta nešto starijih ljubitelja nogometa, jer da je netko te 1990. ispalio da Redsi neće osvojiti sljedeći naslov prvaka najmanje 28 godina, strpali bi ga u „žutu kuću“.

U ljeto 1990. Liverpool se mogao pohvaliti da ima 18 recki na kundaku, dvostruko više od prvih pratitelja Arsenala i Evertona koji su u tom trenutku imali devet titula. Da, Manchester United nije bio ni među prva tri, sa sedam naslova prvaka dijelio je tek četvrto mjesto s Astonom Villom. Puno toga se od tada promijenilo.

Psihološki faktor

U tih 28 godina Liverpool je u nekoliko navrata bio blizu osvajanja titule prvaka, no svaki put je izvisio, što zbog snage suparnika, a što zbog vlastitih propusta, najviše nedostatka petlje. Taj težak uteg relativno bliske prošlosti sigurno opterećuje pleća igrača Liverpoola. Ako Liverpool večeras izgubi na Etihadu, nema sumnje da će mnogi odmah evocirati gorke uspomene.

Nije teško nazrijeti da će i oni skloni i oni neskloni Redsima odmah posijati novo sjeme sumnje. Kako i ne bi kada neki ne vjeruje da će Liverpool osvojiti prvenstvo čak i ako pobijedi na Etihadu, i to s 5:0. Tu prognozu je ispalio bivši igrač Liverpoola Stanley Collymore. Prilično hrabra prognoza koju nipošto ne bismo potpisali, ali eklatantan je dokaz prethodnoj tvrdnji da su traume iz prošlosti ostavile posljedice na mentalnu čvrstinu Liverpoolovih pristalica.

Ako u ovaj današnji Liverpool još uvijek ne vjeruju ni oni koji su nosili njegov dres, kako da mu vjeruju oni koji ne navijaju za njega ili još gore, ako ga ne podnose, što u Engleskoj uopće nije rijetkost. Takve izjave govore da je Liveprool odavno izgubio autoritet kakav je imao prije tridesetak godina, kada je u ovom dijelu sezone znao zaostajati i po desetak bodova, a svi su ga još uvijek vidjeli kao glavnog favorita. Bilo je tako jer su ga se bojali i kada je bio u teškom nokdaunu i jedva da je trzao nogama. To je taj psihološki faktor u nogometu koji se možda ne vidi, ali jako dobro se osjeća.

Duhovi prošlosti

Tradicija je vraška stvar u nogometu. Mentalitet pobjednika teško se stječe, ali još teže se vraća kada ga se jednom izgubi. Stoga je naša prognoza sljedeća: Ako Liverpool večeras izgubi, Redsima bi noge opet mogle zadrhtati i lako je moguće da naposljetku neće biti prvi. No, ako Liverpool pobijedi, dodatno će se napuniti samopouzdanjem koje mu je značajno osakaćeno u protekla tri desetljeća.

Redsi bi se u tom slučaju dobrim dijelom vratili u mentalno stanje koje ih je krasilo 70-ih i 80-ih i vjerujemo da bi promarširali do titule prvaka. Večeras se igra utakmica koja vrijedi i znači puno više od tri puka boda, u biti je u pitanju šest bodova, jer razlika se može popeti na velikih 10 bodova, ali i splasnuti na ne prevelika četiri boda, no još je značajniji opisani psihološki faktor.

Liverpool je još uvijek neporažen ove sezone, u velikoj je formi zadnjih tjedana i ima veliku šansu prelomiti prvenstvo. Vidjet ćemo hoće li Kloppovi Redsi uspjeti svladati i prevladati donedavno izrazito favorizirani City, ali i zločeste duhove iz prošlosti koji se možda još motaju oko Anfielda. Možda je pretjerano reći, no čini nam se da ovo nije samo prijelomna utakmica sezone nego i Liverpoolove novije povijesti.

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider