Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ovo nisu očekivali

PSG nema najbolji napad lige: Domaći dečko i dva otpatka nadmašili atomski trojac

Iznenađenje u Francuskoj - napad vrijedan gotovo pola milijarde eura zabio je manje golova od neusporedivo jeftinijeg trojca.

Cavani, Neymar i Mbappe (Foto: AFP) (Foto: Afp)

PSG je u ljetnom prijelaznom roku izazvao pravi potres na europskom nogometnom tržištu. Klub pogonjen arapskim petrodolarima čvrsto je odlučio postati dio europske nogometne elite zbog čega je ostvario dva najveća transfera u povijesti – Neymar je srušio sve rekorde s 222 milijuna eura vrijednim prelaskom iz Barcelona, dok se odmah ispod njega smjestio Kylian Mbappe koji je za 180 milijuna eura stigao iz Monaca.

Kada se njima doda Edinson Cavani koji je, prema Transfermarktu, 2013. plaćen 64,5 milijuna eura, dolazi se do brojke od 466,5 milijuna eura koliko je PSG uložio u svoju napadačku trojku.

Takav atomski napad brzo se pokazao prejakim za konkurenciju francuske Ligue 1. PSG je očekivano prvi na ljestvici s devet bodova prednosti nad najbližim pratiteljima, a istovremeno je i najefikasnija momčad lige s 45 golova u 14 utakmica.

466 milijuna eura za drugi najbolji napad lige

No, pomalo nevjerojatno zvuči podatak da najbolji napad lige ne stanuje u Parizu! On se nalazi oko 400 kilometara južnije u Lyonu, a ukupno je koštao manje od 25 milijuna eura.

Nabil Fekir, Mariano Diaz i Memphis Depay postigli su ove sezone 29 od 37 ligaških golova Lyona i ponajviše zahvaljujući njihovom učinku nalaze se na drugom mjestu prvenstvene ljestvice. Cavani, Neymar i Mbappe se s 26 golova moraju pomiriti s titulom druge najbolje ofenzivne trojke francuskog prvenstva.

Za razliku od PSG-a koji je kupovao najatraktivniju robu na tržištu, Lyon je svoj ubojiti napad sastavio potpuno drugačijim metodama.

Dvojica otpisanih i besplatni domaći igrač

Memphis Depay je otpadak iz Manchester Uniteda kojeg su nakon posudbe otkupili za 16 milijuna eura, a ove je sezone zabio osam ligaških golova. Slična je sudbina i Dominikanca sa španjolskom putovnicom Diaza za kojeg nije bilo mjesta u Realu – Lyon ga je uzeo za osam milijuna eura, a on je danas najefikasniji Španjolac liga ''Petice'' s 10 golova. Najubojitiji je s 11 golova domaći dečko Fekir, igrač rođen u Lyonu koji je besplatno stigao iz lokalnog niželigaša Saint-Priesta.

Međutim, PSG-ov trojac opravdava svoju vrijednost kada se dodaju golovi u europskim natjecanjima. Dosad su u pet utakmica skupine Lige prvaka zabili čak 15 golova, što ukupno daje brojku od 41 gola u prvenstvu i Europi. Lyonov trojac daleko je skromniji u Europi sa samo četiri gola u skupini Europske lige.

Jasno je da je PSG-u glavna ambicija osvajanje Lige prvaka zbog čega je ovih 15 golova Nasseru Al-Khelaifiju puno važnije, a sigurno će zažmiriti na jedno oko jer njegov skupi napadački trojac nije toliko efikasan, a možda ni motiviran u prvenstvu. Lyonovi mladi lavovi željni su dokazivanja i tu sigurno treba tražiti razlog njihove veće efikasnosti.

Pogotovo ako su istiniti nedavni napisi francuskih medija po kojima se Neymaru ne da igrati po ''francuskim selima'', a motivira ga samo Liga prvaka. No, unatoč svemu Lyon zaslužuje priznanje za dobru transfernu politiku i prepoznavanje talenata – složili su mladu, jeftinu i uzbudljivu momčad koja se nalazi u vrhu tablice, a mogla bi im donijeti i ozbiljnu zaradu u nekom od nadolazećih prijelaznih rokova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider