Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kadrovska križaljka

Dinamovo iznenađenje: Evo tko bi mogao biti prvo Bišćanovo pojačanje, a tko je sve šokirao plaćom

Novog trenera Dinama Igora Bišćan očekuju veliki izazovi u slaganju nove kadrovske križaljke i rekonstrukciji momčadi hrvatskog prvaka za sljedeću sezonu…

Igor Bišćan (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Igor Bišćan ostvario je prvi cilj - Dinamo je obranio naslov prvaka Hrvatske, no tek sada kreće u najdelikatniji posao.

Beograd U masakru u Beogradu ubijena i kći legende Partizana i Crvene zvezde divider

Novi trener Modrih mora sastaviti momčad koja će se pokušati plasirati u Ligu prvaka ili najmanje u Europsku ligu. Sve ispod toga tretiralo bi se neuspjehom. I u Plavim salonima, i među navijačima, a i cjelokupnoj sportskoj javnosti.

To je jasno kao dan. Modra blagajna lavovskim dijelom puni se od UEFA-inih nagrada, ali i prodaje igrača. Da bi se dosegao proračun od šezdesetak milijuna eura, obje stavke moraju biti u dobroj korelaciji.

Kadrovska križaljka na Maksimiru

Međutim, Bišćana i njegove suradnike iz sportskog sektora očekuje kadrovska križaljka s pregršt nepoznanica. U ovom trenutku jako je teško reći koga će uopće imati na raspolaganju kada započnu kvalifikacije, pa čak i ljetne pripreme.

Situacija je sazrela za rekonstrukciju momčadi, barem djelomičnu, ako već ne temeljitu. U izlogu su gotovo sve Dinamove perjanice: Dominik Livaković, Luka Ivanušec, Josip Šutalo i Bruno Petković.

Josip Šutalo na Poljudu Josip Šutalo na Poljudu (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

U Maksimiru je navodno pao dogovor da se Martina Baturinu ne prodaje, što izgleda logično, no to se može lako promijeniti. Zna se da u nogometu tempo diktiraju ponude. Ako stigne ona iz reda nemoralnih, ne bismo se kladili da će je u Plavim salonima odbiti.

Bišćan je svjestan situacije, to najbolje govore njegove besjede.

"Nekog ćemo morati dovesti. Također, dođu li dobre ponude za nekog iz aktualnog kadra, mogao bi otići. U savršenom scenariju ti igrači će otići tek kad vidimo kako stojimo u europskim natjecanjima, no to ne znači da će tako i biti. Morat ćemo tražiti rješenja u kadru i sa strane", kazao je trener Dinama u posljednjem razgovoru s novinarima, a na pitanje što će biti s Livakovićem i Ivanušecom, odgovorio je:

Bišćan svjestan problema

"Oni su nositelji moje momčadi. Teško mi je zamisliti da ćemo morati bez njih, ali klub funkcionira tako već desetljećima. Dođe li zadovoljavajuća ponuda, morat ćemo nastaviti bez tih igrača. Livaković je kapetan, pozitivno utječe na sve. To je za jednog golmana prava stvar, neće ga biti lako nadomjestiti. Ako nekoga prodate za 10 do 15 milijuna eura, teško ćete ga nadoknaditi za tri ili četiri puta manji iznos."

Problem je i taj što bi Bišćan mogao imati jako tanak kadar na početku priprema. Modri će se rasuti po reprezentativnim selekcijama, a neki će možda ostvariti i transfere.

Filip Hrgović Filip Hrgović spreman je pružiti revanš Zhilei Zhangu, poznata je i lokacija divider

"Stavili smo na papir koji bi to bio broj igrača na pripremama. Kako stvari stoje, imat ćemo manje od desetoricu igrača. To je neozbiljno za klub kao što je Dinamo. Priključit ćemo juniore one za koje smatramo da bi mogli ostati u kadru, to bi mogla biti dobra prilika za njih“, podvukao je.

Dinamov lov na pojačanja

Sve govori da će Dinamo morati dovesti pojačanja. Čak i da svi ostanu, opet bi se tražila pojačanja jer je jasno da na nekim pozicijama nedostaje kvalitete. Već se spekuliralo da su Modri bacili oko na napadače Maribora i Rijeke - Žana Vipotnika i Matiju Frigana - te veznjake Lokomotive - Lukasa Kačavendu i Luku Stojkovića. Posve je neizvjesno tko će i hoće li netko od te četvorice prijeći u Dinamo. Cijena im je već paprena, a k tome još i raste.

Naravno da će puno toga ovisiti o prodajama koje će Dinamo ostvariti. Modri moraju dobro tržiti da bi dovodili nove, i to prilično skupe igrače, za koje će se tek vidjeti hoće li biti pojačanja. To se nikada ne zna jer jedno je igrati u Mariboru, Lokomotivi i Rijeci, uz sav respekt prema tim klubovima, a nešto posve drugo u Dinamu.

Jude Bellingham Veznjak kojeg želi cijela Europa blizu je potpisa za Real Madrid divider

Za Dinamo bi bilo najbolja opcija kada bi uspio zaraditi veliki iznos prodajom samo jednog ili najviše dvojice svojih najboljih igrača. Kako stvari stoje, Modri bi najviše mogli zaraditi kada bi prodali Josipa Šutala ili Baturinu, a onda uz jednog od njih dvojicu i Livakovića. To bi već bio iznos s kojim bi se puno toga moglo pokriti.

Josip Šutalo najviše blješti u izlogu

Kako rekoh, Baturina je posljednja opcija i može se povjerovati da bi ga Dinamo prodao samo ako bi stigla ponuda koja se nikako ne može odbiti. Stoga, dedukcijom se može zaključiti da u Modrom izlogu najviše strši Josip Šutalo. Da je tomu tako, svjedoče izvori bliski Maksimiru. Njihove informacije govore da je Dinamo već počeo traži potentnog stopera na hrvatskom tržištu nogu.

Koliko čujem, talentirani stoper Varaždina Luka Jelenić ne samo da visoko kotira u Bišćanovim planovima, nego se poduzeti i neki konkretni koraci. Možda je za mnoge iznenađenje, ali puno toga govori da bi Jelenić mogao biti prva Bišćanova akvizicija u Dinamu.

Jelenić je u strelovitom usponu, ove sezone silno je napredovao, postao je neizostavan prvotimac momčadi koju vodi Mario Kovačević. Jasno je da njegove igre nisu prošle nezapaženo. To što je na radaru Dinama ne treba čuditi. Koliko ga Bišćan cijeni, najbolje govori to što ga je pozvao u U-21 reprezentaciju. Upisao je četiri nastupa. Očito je da Bišćan o Jeleniću ima jako visoko mišljenje.

Luka Jelenić na meti Dinama

Jelenić je prošao omladinsku školu Španskog i Dinama. Iako se pričalo da je vrlo talentiran, u Maksimiru ga ipak nisu prepoznali. U ljeto 2021. prešao je u Inter iz Zaprešića, što se pokazalo ispravnim potezom jer je odmah postao prvotimac i počeo je skupljati dragocjeno seniorsko iskustvo.

Jelenić je već u Interu igrao jako dobro, što su zamijetili mnogi koji su pozornije pratili Drugu HNL, a očito i skauti Varaždina, koji je tada također bio u drugom rangu, tako da mu je praktički bio na dlanu. Kada su Inter sustigle financijske nedaće, Varaždinci su hitro reagirali i preuzeli talentiranog stopera praktički besplatno.

Luka Jelenić Luka Jelenić (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

U Varaždinu su očito prepoznali njegov talent, ali početkom sezone Jelenić nije bio prvi izbor, u prvih pet kola skupio je dva nastupa i upisao tek šest minuta, no kako je sezona odmicala, dobivao je sve više prilika i sjajno je to iskoristio.

Protiv Šibenika u 6. kolu igrao je cijelo drugo poluvrijeme, a već u sljedećem kolu startao je od prve minute i igrao do 61. minute. Nakon te utakmice postao je standardi prvotimac Varaždina i praktički nezamjenjiv.

Strelovit uspon

Jelenić je postao jedan od stupova Varaždinove obrane i među zaslužnijim što su Varaždinci imali tako dobru sezonu, iako su ih pred početak prvenstva mnogi vidjeli među glavnim kandidatima za povratak u niži rang.

Ugovor s Varaždinom istječe mu u ljeto 2024., a to znači da je u dobroj poziciji za pregovore. Jasno je da Varaždin namjerava što bolje proći u toj transakciji, ali ako Dinamo pokuca na vrata Varaždinaca, dojam je da će Modre izaslanike dočekati raširenih ruku.

Kao i u slučaju većine hrvatskih prvoligaša, financijska situacija u Varaždinu nije bajna. Do izdašnijih sredstava Varaždinci mogu doći samo prodajom igrača, a predstojećeg ljeta mogli bi dobro zaraditi jer imaju nekoliko zanimljivih eksponata.

Damir Krznar i Kevin Theophile-Catherine Damir Krznar i Kevin Theophile-Catherine (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

E, sad, kakvi su Bišćanovi planovi s Jelenićom, koji bi mogao postati nova Dinamova zlatna koka ako se nastavi razvijati brzinom koju je uhvatio ove sezone. Situacija na stoperskim pozicijama nije briljantna. Kako rekoh, Josip Šutalo bi mogao otići, a prilično je sigurno da Maksimir napušta i skupo plaćeni Kevin Theophile-Catherine. Prema nekim informacijama, francuski branič je, ako ne sam na vrhu, a onda pri samom vrhu liste najplaćenijih igrača Dinama.

Theophile šokirao plaćom

Izvori bliski klubu uvjeravaju me da su oni, a i neki igrači Dinama ostali šokirani kada su saznali iznos, s kojim su rijetki upoznati, što je i logično jer to nisu javno dostupni podaci. Je li to istina, teško je reći, ali prilično je simptomatično što Bruno Petković navodno traži baš toliki iznos u pregovorima oko produljenja ugovora. Da ne okolišam, spekulira se da je riječ o 1,2 milijuna eura.

Isplati li se u klubu držati skupo plaćenog stopera, čiji je niz kardinalnih pogrešaka u važnim utakmicama duži od teretnog vlaka, ili za puno manje novce dovesti mladog i potentnog središnjeg braniča, koji bi se za godinu-dvije mogao jako dobro prodati, pitanje je oko kojeg ne treba predugo razbijati glavu.

Ne može se reći da Francuz nema svojih kvaliteta i da nije imao dobrih partija,  ali vjerujem da će se mnogi složiti kako se od njega puno više očekivalo, barem u najvećim utakmicama, kada se najveća klasa očekuje od najplaćenijih igrača. Prečesto je bilo posve suprotno. Dojam je da su se za tu razinu prikazane igre mogli naći igrači u hrvatskoj ligi ili omladinskom pogonu, nije trebalo posezati u inozemstvo.

Stoperske pozicije tanke

Kako god, u Dinamu ne mogu biti sigurni kako će se razvijati situacija s Boškom Šutalom, u kojeg je puno uloženo, ali zbog ozljeda i operacije propustio je veći dio sezone i pitanje je koliko će mu trebati da uhvati pravu formu.

Bišćani su na dispoziciji još mladci Mauro Perković, Moreno Živković i Jakov Gurlica, te od iskusnijih još samo Dino Perić. Kada se sve zbroji i oduzme, jasno je da će Dinamo u slučaju odlaska Josipa Šutala ići po pojačanje na stoperskim mjestima, možda čak i dvojicu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider