Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čeka se odgovor

HNS pronašao rješenje za najvrući problem: Evo tko bi mogao naslijediti Brunu Marića

Čini se da je HNS pronašao najpogodniju osobu za preuzimanje vrlo delikatne dužnosti predsjednika Sudačke komisije…

HNS (Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix)

Tko će zamijeniti Brunu Marića na čelu Komisije nogometnih sudaca HNS-a? To je jedno važnijih pitanja u hrvatskom nogometu u ovom trenutku.

Netom nakon Marićeve ostavke u jednom trenutku spekulirao se da bi to mogao biti Vlado Svilokos, trenutačni dopredsjednik Sudačke komisije i kontrolor suđenja, koji je, uzgred rečeno, u središte zbivanja dospio prije nekoliko dana i zbog teških prijetnji koje su mu upućene na mobilni telefon, a zbog čega je uhićen pomoćni sudac HNL-a Dejan Vuković.

Nova TV prva je objavila vijest o uhićenju i opširno izvještavala te pozorno prati rasplet situacije. To je afera koja još nije rasvijetljena, ne znaju se motivi i postoje li nalogodavci, odnosno što stoji u pozadini. Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić izvijestio je:

Skandali tresu HNS i hrvatsko suđenje

„Ono što smo saznali jest da se kao jedan od motiva navodi prijava Vlade Svilokosa za predsjednika sudačke komisije, što je donedavno obnašao Bruno Marić. Podsjetimo, nakon jednog od najvećih nogometnih skandala, Marić je podnio ostavku, ali je i sam prijavio nekoliko prijetnji policiji koja sve još uvijek istražuje.“

Dakle, sve istražuje policija, pa ćemo vidjeti što će biti rezultati istrage. Nije teško zaključiti da se radi o potencijalno iznimno eksplozivnom slučaju, koji je neugodno iznenadio i šokirao vrhušku HNS-a. Vuković je ubrzo suspendiran, no slučaj je produbio napetu situaciju u hrvatskom nogometu.

Nakon niza skandala koji su se dogodili u posljednje vrijeme, a vezani su za suđenje, HNS je povukao neke jake poteze kako bi smirio situaciju. Najavljeno je da će najbolji strani suci biti angažirani za suđenje najvećih hrvatskih derbija, a oformljeno je i posebno stručno povjerenstvo koje će analizirati sve sporne situacije koje su procurile u javnost iz VAR soba.

Lada Rojc najveći favorit 

U povjerenstvo su imenovani predsjednica Lada Rojc, a uz nju su tu još dva člana. To su Miro Grgić, bivši međunarodni pomoćni sudac koji je nakon završetka sudačke karijere ostao aktivan kao pomoćni VAR sudac, te Darko Čeferin, jedan od najboljih slovenskih sudaca svih vremena koji je uvršten u povjerenstvo na preporuku UEFA-e.

Prema informacijama kojima raspolažemo, čelnici HNS-a najradije bi na mjesto čelne osobe Sudačke komisije postavili upravo Ladu Rojc. Izvori bliski HNS-u kažu da je ona najveći favorit predsjednika Marijana Kustića.

Rojc je sudačka instruktorica FIFA-e za muški i ženski nogomet od 2017. te je HNS-ova instruktorica suđenja. Kao pomoćna sutkinja sudila je u finalu Europskog prvenstva za žene 2009., polufinale Olimpijskih igara u Londonu 2012. te na Svjetskom prvenstvu za žene 2011. Kao sudačka instruktorica FIFA-e, detaljno je upoznata s VAR protokolom i korištenjem VAR tehnologije. Upravo je ona donijela VAR sustav u hrvatski nogomet.

Povjerenje i stručnost

Kako saznajemo, čelnici HNS-a su uvjereni da je Rojc najkvalitetnija opcija iz razloga što ispunjava praktički sve uvjete za tu vrlo delikatnu dužnost. Rojc ima potrebne kompetencije i kvalifikacije, jako dobro poznaje materiju, a vrlo važno je što visoko kotira u krovnim nogometnim organizacijama i nije podložna ovdašnjim utjecajima.

Ukratko: neovisna je, neopterećena prošlošću i odnosima u hrvatskom nogometu. Za nju se ne vežu nikakve afere i ne pripada niti jednom „klanu“, kao bivša sutkinja naviknuta je raditi pod pritiskom, što sugerira da ima sve pretpostavke da obavlja taj posao objektivno i stručno.

Izgleda kao osoba i stručnjakinja koja ulijeva povjerenje, a baš povjerenje i vjerodostojnost više nego ikada nedostaju hrvatskom suđenju. Vrlo vjerojatno bila bi dobro primljena u hrvatskoj javnosti i među navijačima, što je jako važna stavka. Smirivanje tenzija valjda je svima u interesu, pa i klupskim čelnicima.

Čeka se odgovor

Naravno, samo vrijeme može pokazati koliko bi bila uspješna, ali nema razloga sumnjati u bilo kakvu tendencioznost. U HNS-u očito smatraju da bi njezinim izborom umirio uzburkane vode u hrvatskom klupskom nogometu. E, sad, pitanje je želi Rojc preuzeti tu vrlo delikatnu dužnost? Čini se da u HNS-u s nestrpljenjem iščekuju njezin odgovor.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider