Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kome treba što i zašto

Donosimo kompletno stanje u svim skupinama: Čak 28 reprezentacija lovi Euro u posljednja dva kola

Uoči posljednja dva kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine donosimo kompletnu situaciju u svim skupinama.

Euro 2020. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Još je ostala samo jedna reprezentativna stanka namijenjena kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine. U studenom će čak 28 reprezentacija pokušati izboriti Euro, a među njima i Hrvatska.

Vatrenima u svojoj posljednjoj utakmici skupine E dolazi Slovačka i dovoljan im je bod za plasman. Hrvatska čak i uz poraz može izboriti Euro, ali o toj varijanti i kombinacijama drugih rezultata ne treba ni razmišljati. Pobjeda ili remi odvest će Vatrene na Euro, a uz njih najbolje šanse, prema našem mišljenju, ima Wales.

gol expired Real i Zidane frustrirani zbog Modrića: Poznata težina ozljede hrvatskog kapetana divider

Reprezentacija izbornika Ryana Giggsa mora u pretposljednjoj utakmici slaviti u gostima kod Azerbajdžana, a potom kod kuće dobiti Mađarsku. U tom bi slučaju morali računati i na manju pomoć Hrvatske, a ta je da ne izgubi kod kuće od Slovačke.

Rezultati by SofaScore

Pobjedom protiv Engleske pred svojim navijačima Česi su maksimalno zakomplicirali situaciju u skupini A. Englezi imaju 15 bodova, Češka tri manje, a najveće iznenađenje kvalifikacija Kosovo 11.

Češka i Kosovo odlučivat će u međusobnom ogledu 14. studenog o vjerojatnom putniku na Euro, dok će Engleska istog datuma vjerojatno osigurati europsku smotru jer joj u goste stiže otpisana Crna Gora.

Slavlje Španjolske (Foto: AFP) Španjolska se spasila u drugoj minuti sudačke nadoknade i osigurala Euro 2020. divider

Čak i u slučaju domaćeg poraza od Kosova Češka ne mora očajavati jer bi u tom slučaju Kosovo moralo ostati neporaženo kod kuće od Engleske u posljednjem kolu, a Česi bi trebali "samo" slaviti kod Bugarske. Ishod susreta Češke i Kosova bit će ključan kada govorimo o drugom putniku na Euro iz ove skupine.

Rezultati by SofaScore

Ukrajina je ugodno iznenadila u kvalifikacijskoj skupini B za Euro. Ukrajinci su osigurali nastup kolo prije završetka kvalifikacija, i to tako što su kod kuće srušili aktualnog europskog prvaka - Portugal (2:1).

Iako su osigurali nastup, Ukrajinci bi mogli i dalje igrati važnu ulogu u kvalifikacijama u slučaju da Portugal kiksa na gostovanju kod Luksemburga u posljednjem kolu 17. studenog. Trenutačna je situacija takva da Portugal ima samo bod ispred Srbije na drugom mjestu i da će tako ostati i uoči posljednjeg kola. Tada Portugal gostuje kod Luksemburga, a Srbija dočekuje Ukrajinu...

Rezultati by SofaScore

U skupini C konačno stvari dolaze na svoje nakon što je kroz veći dio kvalifikacija Sjeverna Irska bila najveće iznenađenje s obzirom na to da se nalazi u skupini s Nizozemskom i Njemačkom. Spomenuti dvojac sada ima po 15 bodova, a Sjevernoirci 12.

Slavlje Grčke (Foto: AFP) Gojak opet zabio za BiH, ali Prosinečki i društvo prizemljeni te praktički bez šansi za Euro divider

U idućem kolu Nizozemska samo ne smije izgubiti na gostovanju Sjevernoj Irskoj i izborit će plasman na Euro. Zapravo, izborit će ga i u slučaju poraza, jer Sjeverna Irska mora pobijediti s tri gola razlike da bi imala bolji međusobni omjer s Nizozemcima, a potom i slaviti u gostima kod Njemačke koja će tada biti (vjerojatno) na 18 bodova. Nizozemci u posljednjem kolu dočekuju Estoniju i tu će sigurno upisati bodove te riješiti plasman na Euro.

Rezultati by SofaScore

Švicarska je trenutačno tek treća reprezentacija skupine D, ali je zapravo u najboljoj situaciji uoči posljednje dvije utakmice. Švicarci, koji imaju po bod manje od Danske i Irske, dočekuju Gruziju u idućem kolu, koja je izgubila sve nade u plasman na Euro.

S obzirom na to da ima utakmicu manje u odnosu na Irce, Švicarska bi u slučaju pobjede imala dva boda više te u zadnjem kolu dočekala Gibraltar, koji je bez bodova. Danska u idućem kolu dočekuje Gibraltar, a zatim putuje u Irsku na konačni obračun za mjesto na Euru.

Ivan Rakitić (GOL.hr) Rakitiću prognoziraju prodaju već na zimu: Ovo su klubovi u kojima bi mogao završiti divider

Prva utakmica Danske i Irske završila je 1:1, tako da bilo kakva pobjeda Iraca u posljednjem kolu vodi tu reprezentaciju na Euro.

Rezultati by SofaScore

U skupini F Španjolska je osigurala nastup na Europskom prvenstvu nakon gola Švedskoj u sudačkoj nadoknadi u posljednjoj utakmici. Furija je na pet bodova udaljena od Švedske i šest od Rumunjske, koji u idućem kolu igraju međusobno u Rumunjskoj i vjerojatno odlučuju o putniku na Euro.

U slučaju rumunjske pobjede posao ne bi bio ni blizu kraja. Naime, Rumunji u posljednjem kolu gostuju kod Španjolske, kojoj ta utakmica neće značiti ama baš ništa i morala bi ostati neporažena.

Hrvatska na Maksimiru (GOL.hr) Maksimir ili Rujevica? ''Ako već mijenjaju, onda neka bude Poljud. Bolja je atmosfera, himna, sve'' divider

I Norveška ima kakve takve šanse za plasman, ali ona se svodi na puku teoriju. Rumunjska i Švedska trebale bi remizirati, a potom u posljednjem kolu obje reprezentacije izgubiti (Švedska dočekuje Farske otoke) da bi Norvežani s dvije pobjede otišli na europsku smotru.

Rezultati by SofaScore

U skupini G Makedonija, Slovenija i Izrael pokušat će uloviti Austriju na drugom mjestu, dok je Poljska s 19 bodova osigurala plasman. Austrijanci imaju pet bodova ispred sve tri spomenute reprezentacije, a u posljednja dva kola dočekuje Makedoniju pa putuju u goste posljednje plasiranoj Latviji, koja je bez bodova i s gol-razlikom 2:27. Dva remija ili jedna pobjeda bit će dovoljna za plasman.

Rezultati by SofaScore

Iako je u teoriji Island još u igri za plasman na Europsko prvenstvo 2020., Turska i Francuska osigurale su to remijem u posljednjem kolu. Sada imaju po četiri boda više od Islanda uoči posljednja dva kola u skupini H, u kojima imaju po jednu utakmicu u kojima su im unaprijed upisana tri boda.

Francuska u idućem kolu dočekuje Moldaviju, dok Turska, nakon domaćeg ogleda protiv Islanda, u posljednjem kolu gostuje kod Andore.

Rezultati by SofaScore

U skupini I nema nepoznanica. Belgija i Rusija putuju na Europsko prvenstvo te će u međusobnom ogledu 16. studenog odlučiti tko će kao prva reprezentacija iz skupine proći dalje. Rusima će biti potrebna pobjeda od dva gola razlike (barem), a onda i ganjanje gol-razlike u posljednjem kolu u kojem gostuju kod San Marina, a Belgija dočekuje Cipar.

Rezultati by SofaScore

U skupini J Italija je s osam pobjeda iz isto toliko utakmica siguran putnik na Euro, dok Finsku pravo čudo može izgurati s drugog mjesta. Finci u idućem kolu dočekuju Lihtenštajn i pobjeda će ih odvesti na Euro. U slučaju da uzmu samo bod, morat će računati na pomoć Italije, koja gostuje kod BiH.

Arijan Ademi i Bruno Petković (Foto: AFP) Bjelica u problemima: Dinamo ostao bez dvojice ključnih igrača, upitni za Šahtar divider

Reprezentacija Roberta Prosinečkog mora slaviti u obje utakmice te računati na to da će Finska uzeti samo bod u te dvije preostale utakmice jer ima bolji međusobni omjer. U slučaju istog broja bodova BiH bi išla dalje.

I Armenija je u igri, ali ako Finci uzmu bod protiv Lihtenštajna, Armenija je izgubila i matematičke šanse.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider