Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Oduševili nogometnu europu

Simeone ne pamti ovakav poraz: Ključni razlozi zbog kojih je Borussia opet strah i trepet

Što stoji iza preporoda Borussije Dortmund, koja ove sezone igra kao u najslavnijim danima?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Diego Simeone postao je trener Atletico Madrida 2011. godine, a pod njegovom vladavinom Colchonerosi su postali sinonim za tvrdi, ratnički nogomet ''s nožem u zubima''. U sličnom ritmu počeli su i ove sezone, primivši devet golova u prvih 12 utakmica.

A onda je stigla utakmica koju će Simeone dugo pamtiti. Atletico je u trećem kolu Lige prvaka stigao na megdan zahuktaloj Borussiji Dortmund i vratio se kući s četiri komada u mreži: poraz 4:0 najteži je poraz Atletica otkad je Simeone sjeo na klupu madridskog kluba.

''Borussia je na dobrom putu, veoma ih je zabavno gledati'', odao je počast protivniku Simeone nakon utakmice.

Da je Borussia doista na dobrom putu pokazuje prije svega stanje na tablicama. Ove sezone nametnuli su se kao legitiman izazivač ''vječnom'' prvaku Bayernu i trenutno su vodeća momčad Bundeslige. U prvih osam utakmica zabili su 27 golova - najviše u klupskoj povijesti.

Odlično im ide i u Ligi prvaka u kojoj predvode skupinu s maksimalnih devet bodova i savršenom gol-razlikom 8:0.

Trener koji može uskočiti u cipele Kloppa i Tuchela

Osim dobrih rezultata, Borussia je opet postala ona uzbudljiva momčad koja oduševljava nogometne poklonike.

Prošla sezona sasvim sigurno neće ostati zlatnim slovima zapisana u povijesnim knjigama slavnog njemačkog kluba. Sezonu Borussije obilježio je neuspješni trenerski eksperiment s Peterom Boszom, kojeg je usred sezone naslijedio ''vatrogasac'' Peter Stöger.

Prvi zadatak u povratku Borussije na staze stare slave bio je pronalazak pravog rješenja na klupi. Izbor je pao na švicarskog stručnjaka Luciena Favrea, renomiranog trenera impresivnog životopisa. Favre se zasad pokazuje kao pun pogodak i trener koji može uskočiti u cipele Jürgena Kloppa i Thomasa Tuchela, velikih imena koja su ranije vodila njemački klub.

Favre se u Borussiji ponovno ujedinio s vođom ove momčadi Marcom Reusom, kojeg je vodio prije šest godina u drugoj Borussiji, onoj iz Mönchengladbacha. Kada je Favre preuzeo klupu Borussije, Reus, koji je igrao i pod Kloppom i Tuchelom, opisao je Švicarca kao ''vjerojatno najboljeg trenera s kojim je ikad radio.''

''Moja želja je graditi igru kroz cijelu momčad, počevši od vratara, i tražiti inteligentne načine da dođemo do gola. Želimo igrati visoko i želimo biti opasni u kontranapadu. Momčad koja nije opasna u kontri nije velika momčad'', ukratko je Favre sažeo svoju filozofiju uoči sezone.

Vrlo duboka i odlično posložena momčad

Tada je Švicarac najavio i da će mu trebati vremena da implementira svoje planove, ali oni se ostvaruju i prije zacrtanih rokova. Ova momčad Borussije vrlo je brzo ''kliknula'' – velike zasluge za dobre rezultate idu i dobroj transfernoj politici, koja je Favreu osigurala potrebne sastojke za provedbu njegova nogometnog recepta.

Ovosezonska momčad Borussije kombinacija je mladih talenata, iskusnijih igrača i onih željnih dokazivanja. Jedna od glavnih priča tako je postao odbačeni napadač Barcelone Paco Alcacer, dok je protiv Atletica posebno oduševio Achraf Hakimi, igrač Reala na dvogodišnjoj posudbi, koji je upisao čak tri asistencije.

Kao i uvijek, Borussia se može pohvaliti sjajnim mladim igračima – primjerice, engleskim wunderkindom Jadonom Sanchom, koji je zabio protiv Atletica i postao najmlađi strijelac ove sezone Lige prvaka. I dok je Borussia već godinama sinonim za razvijanje mladih i perspektivnih igrača, ove sezone doveli su i nekoliko iskusnijih pojedinaca poput veznjaka Axela Witsela i Thomasa Delaneya.

Ubojito oružje na koje protivnici nemaju odgovora

Momčadi iskustvo donose i senatori poput kapetana Reusa, Marca Götzea, Lukasza Piszczeka i Romana Bürkija. Kada se sve zbroji, Borussia ima nevjerojatno duboku momčad, a širinu kadra pretvorili su u jedno od svojih najjačih oružja – ubojite zamjene.

Kada protivnik polako pada, ulaze ''superzamjene'' i dovršavaju protivnika. Taj se recept već nekoliko puta pokazao dobitnim ove sezone, a iznimka nije bio ni Atletico: Raphäel Guerriero ušao je u 63. minuti i zabio dva gola, dok je strijelac trećeg pogotka Sancho ušao u 79. i poentirao samo četiri minute kasnije.

Takvim razbijanjem jedne od najjačih europskih obrana Borussia je poslala jasnu poruku nogometnoj Europi – tko god se nađe na drugoj strani, žuto-crni će biti neugodan protivnik, a njihove utakmice obavezna su lektira za sve poklonike nogometa.

Gledajte UEFA Ligu prvaka samo na A1 TV-u.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider