Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
SENZACIJA U KATRU

Jordan više nije samo Michael: U generalki dobili šest komada, a sad su u finalu prvenstva Azije

Prvi finalist Azijskog kupa jučer je senzacionalno postala reprezentacija Jordana.

Reprezentativci Jordana (Foto: Afp)

Dva kontinentalna prvenstva koja se trenutačno igraju dala su puno toga što nogomet ima potencijala ponuditi. Prije svega sjajne priče vrlo često bazirane na ogromnim iznenađenjima.

Jedno od tih je reprezentacija Jordana, koja je u utorak savladala Južnu Koreju rezultatom 2:0 i tako se plasirala u finale Azijskog kupa koji se igra u Katru.

Nadmašili svoj najveći uspjeh s momčadi za donji dom HNL-a

Njihov najveći dosadašnji uspjeh je četvrtfinale iz 2004. i 2011. godine, a sad su sve to apsolutno nadmašili. I to s desetom najvrjednijom momčadi prvenstva.

Posebno vrijedi napomenuti razliku od Japana, čiji su igrači ukupno procijenjeni na 318 milijuna eura, te Južne Koreje, koja vrijedi 193 milijuna. Jordanci vrijede 13,5 milijuna, no bez njihove glavne zvijezde Moouse Al-Tamarija, igrača Montpelliera, to je sve na 7,5 milijuna. Malo više nego što vrijede HNL-ovi prvoligaši Slaven Belupo i Rudeš, a milijun eura manje od Varaždina.

Nije im to smetalo da ostvare već sad senzacionalan rezultat. 

Sjajan turnir uz dizanje kako vrijeme prolazi

Otvorili su turnir pobjedom nad Malezijom rezultatom 4:0, zatim su odigrali 2:2 protiv Južne Koreje, koja je izjednačila tek u sudačkoj nadoknadi, dok ih poraz od Bahreina nije koštao prolaska. Onda su iskoristili nevjerojatnu glupost reprezentativca Iraka za veliki preokret u osmini finala, nakon čega je pao i Tadžikistan Petra Šegrta.

Senzacionalna pobjeda nad Južnoj Korejom, u utakmici u kojoj su bili puno kvalitetnija momčad, samo je došla kao šlag na tortu, koju će u nedjelju, neovisno protiv Irana ili Katra, imati priliku pojesti.

Kao što je gore spomenuto, jedini poznat igrač u momčadi je Al-Tamari, koji igra sjajno u Montpellieru, gdje je ove sezone prešao iz belgijskog Leuvena. Čak 16 od 26 igrača nastupa u jordanskoj ligi, tri su u Katru, dva u Maleziji, a po jedan u Saudijskoj Arabiji, Libanonu, Iraku i Libiji.

Prije turnira u užasnoj formi, generalka je bila daleko od uspješne

To im, naravno, nije smetalo da eliminiraju korejske zvijezde Premier lige i klubova iz drugih jakih liga.

I sve to nakon užasnog niza pred samo prvenstvo. U generalki su izgubili 1:6 od Japana, a ukupno su poraženi u šest od posljednjih sedam susreta prije prvenstva.

Što se dogodilo u Katru, vjerojatno će jednog dana netko pokušati objasniti. Ali, što god bilo, dokazano nam je još jednom kako je nogomet čudo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider