Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve su iznenadili

Hrvat tvorac azijskog čuda: Evo tko je trener koji je raspametio siromašnu zemlju

Iako su na svoje prvo prvenstvo Azije stigli kao apsolutni autsajderi, nogometaši Tadžikistana izborili su plasman u četvrtfinale, a tvorac ovog nogometnog čuda je čovjek iz Đurđevca, Petar Šegrt….

Tadžikistan je jedna od najsiromašnijih azijskih zemalja, a njihova nogometna reprezentacija nikada se nije niti plasirala na Azijsko prvenstvo. A onda su za izbornika doveli Hrvata, 57-godišnjeg Petra Šegrta. Pod njegovim vodstvom, ne samo da su prošli skupinu već - na iznenađenje svih - ušli u četvrtfinale.

Slavlje Riječana na Poljudu Rijeka nije prvi put pokvarila feštu na Poljudu: "Kao da se ispuhao balon euforije nakon Perišića i Brekala" divider

Iako su na svoje prvo prvenstvo Azije stigli kao apsolutni autsajderi, nogometaši Tadžikistana izborili su plasman u četvrtfinale, a tvorac ovog nogometnog čuda je čovjek iz Đurđevca, Petar Šegrt.

Hrvatski trener Petar Šegrt oduševio Tadžikistan

"Netko mi je ovdje iz Katara prije nekoliko dana rekao da smo mi crni konji ovog turnira pored svih bijelih. Nitko ne zna koliko daleko možemo stići. Potrudit ćemo se učiniti najviše za narod Tadžikistana, a ja nemam nikakve granice za svoje igrače jer me u svakoj utakmice iznenade."

A u osmini finala iznenadili su i u očaj bacili jedne od favorita Ujedinjene Arapske Emirate i to sve nakon što su vodili 1:0, a onda primili gol u 95. minuti, da bi na kraju prošli dalje nakon udaraca s bijele točke.

Dinamova objava na društvenim mrežama Pogledajte što je Dinamo objavio: Poruka Brekalu ili najava povratka Mislava Oršića? divider

Petar Šegrt tako je još jednu azijsku reprezentaciju odveo do rezultata daleko od bilo kakvih predviđanja i šansi.

Kao trener je krajem 90-ih bi pomoćnik u Bochumu i Duisburgu, a kroz život i posao u Njemačkoj, ostvario je prijateljski odnos s Joachimom Loewom. Sredinom 2000-ih, prvo je vodio mladu, a potom A selekciju Gruzije da bi ga onda trenerski put posljednjih godina doveo do pozicije izbornika Afganistana i Maldiva.

Borba za polufinale Azijskog prvenstva

A azijsku nogometnu javnost, oduševio je i simpatičnošću izvan terena.

Znao je ispaliti:

"Tadžikistan! A joj, vi ste novinari, nemate emocije. Što je emocija? Emocija! Tadžikistan! Tadžikistan! Tadžikistan! OK, hvala vam!"

A i napomenuti:

"Igrači su mi već dvaput strgali naočale. Ako će i treći put, nema problema."

Glavna loža u Maksimiru Panika u Maksimiru, "otkriven" bitan detalj: Teške svađe u Dinamu, dvorske borbe dosežu vrhunac divider

Za polufinale, Šegrt i Tadžikistan borit će se u petak, a protivnik će biti Jordan. Oni su također iznenadili favorita. Pobijedili su Irak 3:2. I to na kakav način. Gubili su 2:1, a onda pogocima u 95. i 97. minuti ostvarili čudesan preokret.

Španjolac na udaru

Težak poraz imao je za posljedicu i težak verbalan sukob iračkih novinara s izbornikom, Španjolcem Jesusom Casasom.

"Je li ovo podrška koju oni pružaju reprezentaciji i svojoj domovini? Ovo je podrška?" galamio je španjolski stručnjak.

A nema sumnje, u borbi za ulazak među 4 najbolje azijske reprezentacije, Tadžikistanu i njihovom hrvatskom izborniku podrške neće nedostajati. Vjerujemo, i izvan granica izvan njihove države.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider