Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
PRVI FAVORIT SP-a?

Je li ovo napokon godina Argentine? Messi i ekipa u Katar dolaze s nevjerojatnim nizom!

Od 1986. godine Argentina čeka naslov Svjetskog prvaka, ujedno i jedini trofej koji nedostaje Lionelu Messiju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Reprezentacija koja će na ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru doći u najboljoj formi neupitno je reprezentacija Argentine, koja trenutno izgleda fenomenalno.

Argentinu je nakon neuspješnog Svjetskog prvenstva u Rusiji preuzeo Lionel Scaloni, nekadašnji povremeni reprezentativac te član onog moćnog Irruretinog Deportiva. Igračku karijeru završio je 2015. u Atalanti, nakon što je prije toga značajno vrijeme proveo u Laziju.

Neiskusni izbornik za sada se pokazao kao pravi izbor

Bio mu je to prvi samostalni posao, nakon što je prije toga bio pomoćnik Jorgeu Sampaoliju, s kojim je već surađivao u Sevilli, što mu je ujedno bio prvi posao u trenerskoj karijeri. Mnogi su na to gledali skeptično, no odlučili su mu dati povjerenje.

Dobio je povjerenje do Copa America 2019. godine, a u prvih deset susreta prije toga upisao je šest pobjeda, jedan neodlučeni susret i dva poraza. Na kontinentalnom prvenstvu Argentina je osvojila treće mjesto, izgubivši u polufinalu od domaćina Brazila. 

Tko bi rekao da će to biti trenutno posljednji poraz Argentine, na čijem je čelu Scaloni ostao, uz produženje ugovora.

35 utakmica, 25 pobjeda, niti jedan poraz

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo završili su s 11 pobjeda i šest neodlučenih utakmica, a u međuvremenu su rješavali i prijateljske susrete. 

Rezime Argentine od ljeta 2019. do danas, dakle u nešto više od tri godine, tako iznosi 25 pobjeda i deset neodlučenih susreta, uz gol razliku 73:19. Uz osvojenu titulu pobjednika na Copa Americi prošle godine.

Najistaknije su lipanjska pobjeda nad Italijom rezultatom 3:0, a unutar serije savladali su sve južnoameričke momčadi barem jednom (Brazil 1:0 u finalu Cope).

Ono što nam ne dozvoljava neki jači zaključak je činjenica da su osim Italije u tom razdoblju igrali s tek dvije europske momčadi, Estonijom koju su savladali 5:0 te s Njemačkom, protiv koje su još u rujnu 2019. odigrali 2:2.

Svakako su jedni od glavnih favorita

Činjenica je tako da Argentina dolazi u Katar kao jedan od favorita, ali isto tako kao momčad koja je u puno toga još uvijek nepoznanica, što može biti veliki plus za njih, ali i minus, budući da niti sami ne znaju kako će njihova igra izgledati protiv europskog protivnika najviše razine.

Ono što ih svakako ohrabruje je sjajna forma Lionela Messija, koji je u posljednjih 12 nastupa upisao 14 pogodaka. 

Scaloni nije "izmislio" nešto puno novih igrača, posebno ne mladih. On je ono što Argentina već neko vrijeme ima samo posložio po svom ukusu i napravio stroj koji jako dobro izgleda na terenu.

Na terenu nema pravih superzvijezda

Tako se kao najstandardniji igrači u posljednjem redu ističu Cristian Romero i Nicolas Otamendi, no u posljednjei i 31-godišnji German Pezzela iz Betisa te Unitedov Lisandro Martinez kao stoperi.

Na golu je siguran Emiliano Martinez is Aston Ville, dok bi bokove trebali pokriti Nicolas Tagliafico iz Lyona te 25-godišnji Gonzalo Montiel iz Seville ili Nahuel Molina iz Atletico Madrida.

Sredinu veznog reda gotovo u pravilu drže Rodrigo De Paul i Leandro Paredes, koji su već uigrani par. Prve alternative su 28-godišnji Guido Rodriguez iz Betisa te novi sjajni Benficin klinac, 21-godišnji Enzo Fernandez.

Još jedan igrač kojeg je Scaloni uveo u momčad u veteranskim godinama je 35-godišnji Papu Gomez. U momčadi se ustalio prošle godine i čini se da će na Svjetskom prvenstvu biti prva opcija na lijevoj strani u 4-4-2 formaciji koju Scaloni preferira. Desno najbolje kotira Giovani Lo Celso, član Villarreala. 

Svoje prilike kao krila ili ofenzivni veznjaci iz drugog plana traže Brightonov Alexis MacAllister, Atleticov Angel Correa te Interov Joaquin Correa, no od mjesta u momčadi nije odustao ni Angel Di Maria. Iznenađenje bi mogao biti 21-godišnji Thiago Almada

Kao napadački dvojac Lionel Messi i Lautaro Martinez za sada sigurno kotiraju, dok se kao prve alternative čine Cityjev Julian Alvarez i Paulo Dybala, no putu u Katar nada se i Giovanni Simeone.

Hoće li ovo biti pravi recept za uspjeh?

Sve u svemu, vidimo kako je ovo momčad bez pravih superzvijezda, kakve smo navikli u momčadi Gauchosa uvijek gledati. No, čine se kompaktniji nego u takvim izdanjima, a to je na velikim natjecanjima zapravo najvažnije.

Mnogi su imali momčadi prepune superzvijezda, pa bi posrtali puno ranije nego što su imali ambicije. Pitajte samo Engleze i sve njihove "zlatne generacije", a nije se posljednjih godina proslavila niti najbolja belgijska generacija u povijesti, unatoč bronci sa prošlog Svjetskog prvenstva. 

Argentina u Katar dolazi prepuna samopouzdanja, s igračem koji u slučaju osvajanja titule postaje neupitno najveći svih vremena, ali igrača oko kojeg se više ne vrti sve kao nekad prije, kad se igra Argentine doslovno svodila na dodavanje lopte Messiju i nade da će on napraviti neku svoju magiju. A i s takvim stilom došli su do finala 2014. godine.

Ove žele napraviti korak više, kao što uostalom s takvim ambicijama dolaze na svako Svjetsko prvenstvo. Hoće li ovog puta uspjeti?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider