Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"
Nogomet
Milijunski transfer

Igrač Kustošije prošao pravu kalvariju: Bio žrtva prijevare, a sad će zaigrati za Barcu

Senegalski nogometaš Mikayil Faye je iz Kustošije došao do kreme europskog nogometa.

Mikayil Faye (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Senzacionalni transfer Mikayila Fayea iz Kustošije u Barcelonu za 5 milijuna eura je posve očekivano privukao veliku pozornost javnosti.

Ne događa se svaki dan da igrač hrvatskog drugoligaša prijeđe u redove europskog velikana, i to za višemilijunski iznos, ali puno toga se moralo poklopiti. Mladi Senegalac je bio žrtva prijevare, ali srećom ukazala se pravda i pomoć iz Hrvatske.

Bio je žrtva prijevare

Do dolaska u hrvatski nogomet, Faye je igrao za senegalski FC Diambars i već tada je bilo jasno da se radi o vanserijskom talentu. Za njegovu karijeru presudno je bilo Svjetsko prvenstvo za igrače do 17 godina na kojem je zaigrao za Senegal, i to sa samo 15 godina, piše Mundo Deportivo.

Rafael Beserra Brazilac ispunio životni san, prošao 10 tisuća kilometara zbog Hrvatske: "Sad mogu u miru umrijeti" divider

Sjajnim igrama privukao je pozornost velikih klubova, pratili su ga Milan, Chelsea, City, Leipzig i ostali, a onda se dogodio veliki šok. Faye je potpisao za Marseille, a da nije imao pojma o tome.

Brzo se pokazalo da je klub krivotvorio njegov potpis i zaključio transfer bez njegovog znanja. Zbog toga je cijeli slučaj završio na FIFA-i, a menadžer Andy Bara i njegovi suradnici su uspjeli dokazati da je Faye žrtva prijevare, otkriva španjolski list.

Faye šest mjesci nije mogao igrati

No to je iziskivalo puno muke, truda i vremena. Cijeli je proces potrajao šest mjeseci, a tijekom tog perioda Faye nije mogao igrati, već samo trenirati. Ipak u siječnju su primili sjajnu vijest, mladi Senegalac je registriran za Kustošiju i napokon je mogao počeo igrati službene utakmice.

Upisao je ove polusezone 14 nastupa za Kustošiju i vrlo brzo pokazao da se radi o sjajnom igraču, kojeg je Samir Toplak u razgovoru za Dnevnik Nove TV usporedio s Joškom Gvardiolom:

Dani Olmo VIDEO Olmo za Novu TV najavio finale: "Čestitam Hrvatskoj, ali i mi ćemo biti tamo. Jedva čekam" divider

"Njega je nemoguće proći jedan na jedan, to je tolika silina, eksplozija, toliko dobro čita igru. To su danas rijetki stoperi, a to ima svoju cijenu. To je u rangu Gvardiola. S 16, 17 godina Joško je bio deset godina ispred po svom po razmišljanju, postavljanju, a upravo je takav Faye", kazao je Toplak.

Senegalac je htio samo u Barcelonu

Za kraj dodajmo da španjolski list piše da je Faye samo htio potpisati za Barcelonu, niti jedan drugi klub nije dolazio u obzir. Drugi su mu nudili puno bolje financijske uvjete, ali on je želio samo u Kataloniju.

Luis Rubiales Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza: "U Hrvatskoj kao da ima besmrtnih" divider

Postoji mogućnost da s prvom momčadi ode na pripreme u SAD, ali prije toga će Xavi i njegovi pomoćnici procijeniti njegove mogućnosti.

Također, španjolska Marca piše da je katalonski klub isplatio 1,5 milijuna eura Kustošiji, ali valja dodati da bi sa svim bonusima taj transfer mogao doći do gore spomenutih 5 milijuna eura.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider