Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tu će stasati novi Vatreni

Hrvatski nogomet nije samo reprezentacija: Pogledajte lijepe priče iz malih sredina

Uz naše filmaše promotori Hrvatske su i Vatreni - a uspjeh im je napunio i bankovni račun - više od 13 milijuna eura dobiti u prošloj godini. No, nogomet nije samo reprezentacija, nogomet su i sva djeca i klubovi diljem Hrvatske koji "rađaju" nove Vatrene, pa se i dio zarade prelijeva u uređenje novih stadiona. Novu travu dosad je dobilo njih 30-ak.

Više od 300 djece od lani u Metkoviću igra na novoj travnatoj podlozi.

"Dobili smo mi kao treneri, dobili smo alat za rad sa djecom. Znači da možemo djecu educirati od samih početaka tehničkim stvarima, taktičkim, sve ono što treneri zahtijevaju", rekao je Goran Galov, trener juniora u nogometnom klubu Neretva iz Metkovića.

Uložio je Grad Metković, ali i Hrvatski nogometni savez.

"Sve to bi bilo nemoguće izgraditi bez pomoći i donacije Hrvatskog nogometnog saveza koji je ustvari kroz svoje programe potpore malih klubova donirao ovu umjetnu travu", napominje predsjednik Neretve Stanko Vidović.

Vrijednost donacije bila je oko 200 tisuća eura.

"Teško je opisati koliko je to značajno s obzirom da se na ovom mjestu do prije tri godine nalazila jedna ledina, najobičnija ledina."

Slična priča i u Labinu. Novu travu ovdje očekuju za mjesec dana.
I tu su, u paketu, Grad i HNS "odigrali" projekt - od nabave do postavljanja trave.

"Mislim da bez te dvije kombinacije, to nikad ne bi bilo u Labinu. Tako da ovo je investicija koja, ajmo reći, spašava svih nas koji se bavimo nogometom", naglasio je Sandi Dobrić, predsjednik nogometnog kluba Rudar iz Labina.

Svakodnevno se nogomet igra i na pomoćnom stadionu NK Stanovi u Zadru. Još 2020. HNS je uložio u ovaj travnjak, ovdje svakodnevno bruse talent, ali i kopačke, djeca iz Škole nogometa Arbanasi. Odnosno, u posljednje tri godine obnovljeno je čak 154 tisuće 277 metara četvornih površine, od Slavonije do krajnjeg juga zemlje. 

Sve u sklopu projekta obnove travnjaka koji je započeo u 2019. godini. Cilj je jasan – izgradnja nacionalnog kampa, ali i ulaganje u infastrukturu i mlade koji će sutra možda zaigrati u redovima Vatrenih.

"U budućnosti se vidim kao reprezentativac, u nekom velikom nogometnom klubu", kazao je Ivan Vrnoga iz Neretve.

Stoga, nije svejedno na kojoj podlozi ovi dečki sanjaju svoje snove. Jer od uspjeha Vatrenih, u konačnici, koristi bi trebale imati i lokalne sredine, i mladi koji su blistava budućnost hrvatskog nogometa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider