Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
uzbudljiva završnica

HNL ludnica: Tri kluba se bore za milijune u Europi, VAR posuđen od Poljaka, a lovi se i ostanak u prvenstvu

U posljednjih 90 minuta mogla bi stati i cijela sezona Rijeke i Gorice. Jer ako Hajduk dobije, netko od njih neće u Europu.

Još jedna sjajna HNL sezona stigla je samom kraju. Sutra se igra posljednje kolo i drama je u najavi. Tri momčadi bore se za Europu, a još tri za ostanak u ligi. Čak četiri rezultatski važne utakmice igraju se u isto vrijeme zbog regularnosti.

Drama u borbi za Europu kakvu je malo tko mogao očekivati... Jer poslije 23. kola Gorica je držala treću poziciju, s 14 bodova više od Rijeke i 17 bodova prednosti pred Hajdukom. Doduše, imala je utakmicu više od Riječana odnosno dvije utakmice više od Splićana.

gol expired Dinamova zvijezda i Dalićeva uzdanica uspješno završila fakultet divider

Sada su, uoči posljednjeg kola, tri kluba unutar dva boda.

Premda trenutačno peti, Hajduk je možda i u najboljoj situaciji - plasman u Europu sigurno mu donosi domaća pobjeda nad Lokomotivom. Na papiru najjednostavniji posao, no Lokosi su i dalje u borbi za ostanak.

"I oni će se sutra željeti spasiti od ispadanja, pa možemo reći da se radi o odlučujućoj utakmici. A onda je, kao i sve odlučujuće utakmice, treba odigrati pametno i inteligentno. Trebat će nam intenzitet, strpljenje, mirnoća... Sutra nas čeka 90 dugih minuta'', kaže Tramezzani.

U posljednjih 90 minuta mogla bi stati i cijela sezona Rijeke i Gorice. Jer ako Hajduk dobije, netko od njih neće u Europu. Za treće mjesto Rijeci treba isključivo pobjeda, Gorici je dovoljan i bod...

gol expired Stručnjak za transfere tvrdi: Aguero je novi igrač Barcelone, a stiže i sjajni Nizozemac divider

"Da nam je netko ponudio možda prije dva mjeseca da ćemo zadnje kolo odlučivati za treće mjesto, mislim da apsolutno nitko ne bi vjerovao. Jer bila je toliko velika razlika između nas i Gorice. Svjesni smo bitnosti i važnosti utakmice, igrači su svjesni i napravit ćemo sve da ostvarimo taj cilj, da uzmemo ta tri boda koja nam znače to veliko treće mjesto'', rekao je Goran Tomić.


Jasno je koliko hrvatskim klubovima znači igranje Europe, a Konferencijska liga mogla bi im biti taman po mjeri. Iako su podaci još uvijek neslužbeni, vrlo ugodno iznenađenje bit će nagradni fond novoformiranog Uefinog natjecanja.

Tri hrvatska predstavnika uključit će se u 2. pretkolu i za to inkasirati 350 tisuća eura. Prolazak u treće pretkolo donosi~ 550 tisuća eura, a u play off još 750 tisuća.

gol expired Kako će Dinamo izgledati iduće sezone? Mogli bi otići Livaković, Petković, Oršić, Majer... divider

Plasman u grupnu fazu honorira se s gotovo tri milijuna eura. Tamo pobjeda vrijedi 500 tisuća eura, a remi 166 tisuća. Prvo mjesto u skupini nagrađuje se sa 650 tisuća eura, drugo s dvostruko manjim iznosom. Naravno, prva dva mjesta donose i prolazak u nokaut fazu, gdje su nagrade još izraženije.

Cifre su ovo koje trenutačno samo sanjati mogu Lokomotiva, Istra i Varaždin, jer oni se sutra bore za goli život. Najteže je posljednjem Varaždinu, koji ne ovisi o sebi. Čak i u slučaju pobjede kod Slaven Belupa, može ispasti. Pretposljednja Istra nada se pozitivnom rezultatu kod neopterećenog Osijeka, kojem nedostaje 15-ak igrača. Ali Bjelica jasno poručuje:

"Mi smo pokazali svoju profesionalnost i u zadnjoj utakmici s Lokomotivom, tako će biti i u sutrašnjoj utakmici s Istrom. Idemo maksimalno po tri boda. Bilo bi ne fer i nekorektno da im ne suprotstavimo najbolju moguću momčad u ovom trenutku."

A dramatičan finiš sezone iznenadio je i HNS. Koji na raspolaganju ima tri VAR sustava. Budući da se četiri rezultatski bitne utakmice igraju u isto vrijeme, Savez je od Poljaka iznajmio dodatni VAR sustav. Dvoboj Dinama i Šibenika na Maksimiru igrat će se pak bez videotehnologije, ali to je doista i utakmica bez rezultatskog značaja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider