Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TVORNICA TALENATA

Hajdukovi juniori finale igraju protiv najjačeg protivnika: Pregazili su Real i Barcu

Hajduk i AZ Alkmaar od 18 sati igraju za naslov europskog klupskog U-19 prvaka.

Juniori AZ Alkmaara (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Mladi nogometaši Hajduka danas će se od 18 sati protiv AZ Alkmaara imati priliku dodatno upisati u povijest hrvatskog nogometa. Iako se radi o juniorskom natjecanju, nijedan hrvatski klub u bilo kojem uzrastu nije igrao finale niti je osvojio neko UEFA-ino natjecanje.

UEFA Youth League ili, kako smo je navikli dosad zvati, juniorska Liga prvaka, došla je do finala, koje su izborila dva kluba koja izbacuju velik broj igrača. No za razliku od Hajduka, AZ sjajno gura u Europi i u seniorskom nogometu. Nizozemci su s dva puta po 2:1 izbacili jaki Lazio te će u polufinalu Konferencijske lige igrati s West Ham Unitedom.

Mexx Meerdink Zabijao Realu i Barci, ali sada je upitan za finale Lige prvaka protiv Hajduka divider

Protiv Barce, Reala i Eintrachta ukupno 11:0

Tko čeka mladi Hajduk u finalu? Vjerojatno najjači protivnik dosad. Oba kluba imala su uistinu impresivan put do finala. Juniori Hajduka izbacili su Manchester City i Borussia Dortmund, klubove s jakim akademijama, a potom i Milan.

AZ je pak razbio Barcelonu i Real. Katalonce s 3:0 u gostima, Real s čak 4:0 na domaćem terenu. Prije toga još je teže stradao Eintracht iz Frankfurta s 5:0, a u uvodnim kolima izbacili su i Crvenu zvezdu nakon 11-eraca. Upravo su im te dvije utakmice, s beogradskim klubom te polufinalna sa Sportingom, koja se također završila nakon 11-eraca, bile najteže na putu do finala.

AZ je u Nizozemskoj, ali i šire poznat upravo po svojoj nogometnoj akademiji. Ono što u tom segmentu rade bolje od Hajduka, barem su to radili dosad, su transferi najboljih igrača. Prije toga ti veliki talenti obavezno dobiju priliku u prvoj momčadi.

Hoće li juniori Hajduka pobijediti i AZ u finalu Lige prvaka?

Ukupno glasova:

Hajduk se nada transferima AZ-a

No treba reći kako je njima to puno lakše napraviti. Alkmaar nije grad poput Splita niti je AZ u nizozemskom nogometu ono što je Hajduk u hrvatskom. Pritiska osvajanja trofeja gotovo da i nema, pa je u takvom okruženju trenerima puno lakše forsirati mlade igrače.

Također, Hajduk nije poput Dinama na toj razini da za svoje igrače traži velike cifre. Iz nizozemske je lige to puno lakše napraviti, stoga ne čude prošlogodišnje prodaje, na primjer, Boadua u Monaco za 17 milijuna eura, Stengsa Nici za 14 milijuna eura ili pak Wijndala Ajaxu za 12 milijuna.

AZ-ova akademija je prava tvornica novca, kakvoj se od ove generacije nada i Hajduk. Osvajanje naslova europskog klupskog juniorskog prvaka potvrdit će taj status AZ-u ili pak dodatno pomoći splitskom klubu u budućnosti.

Ovo je velika prilika da Hajduk vlastitim kadrom kao nikad u posljednjih 20-ak godina oplemeni svoju prvu momčad u bliskoj budućnosti, a onda i podigne ljestvicu kada su u pitanju izlazni transferi.

AZ do finala:

  • 1. kolo: AZ - Shamrock 5:0, Shamrock - AZ 1:1.
  • 2. kolo: AZ - C. zvezda 2:2, C. zvezda - AZ 1:1 (3:4)
  • Play-off: AZ - Eintracht Frankfurt 5:0
  • Osmina finala: Barcelona - AZ 0:3
  • Četvrtfinale: AZ - Real Madrid 4:0
  • Polufinale: AZ - Sporting 2:2 (4:3)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider