Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
VRUĆA WATFORDOVA KLUPA

Gdje to dolazi Slaven Bilić? Smjene trenera u HNL-u za ovu ekipu su mačji kašalj

Ako bismo birali deset najbesmislenijih promjena trenera u posljednjih deset godina, Watford bi uzeo nekoliko pozicija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Slaven Bilić vraća se u Englesku na svoj treći posao, nakon klupe West Hama i West Bromwich Albiona preuzeo je klub koji nema zapad u svom imenu, ali zato također počinje slovom W. To je Watford, klub u vlasništvu obitelji Pozzo.

Oni su klub kupili u ljeto 2012. godine, nakon četvrte sezone u nizu unutar drugog ranga engleskog nogometa, Championshipa, te nakon 11. mjesta s kojim nikako nisu mogli biti zadovoljni. 

Zola je bio prvi i za sada najdugovječniji

Tim putem postavili su za trenera Gianfranca Zolu, kasnije će se pokazati prvog od 17 trenera koje su kroz deset godina vlasništva ovog kluba izmijenili. Zanimljvo je da će Zola, koji je klub vodio 17 mjeseci te u 74 službene utakmice, ostati čovjek s najduljim trenerskim stažem pod patronatom Gina Pozza.

Watford je kroz to vrijeme postao poznat upravo po smjenama trenera. I čak bi netko to shvatio da su to bile smjene uz dobre reference za to, kao što je nedostatak rezultata, neispunjavanje ambicija ili loša atmosfera u momčadi. Ne, Watford je većinom svoje menadžere mijenjao već nakon prvih lošijih rezultata, bez prilike da trener to pokuša popraviti. A nekoliko puta su smjene teško mogli objasniti čak i najupućeniji engleski novinari.

Pod Zolom je odmah izboreno treće mjesto u ligi i kvalifikacije za Premier ligu. Tada se dogodila ona luda i nezaboravna završnica utakmice protiv Leicestera te eliminacija u finalu kvalifikacija nakon produžetaka.

Iduće sezone Zola je izdržao 20 kola. Nije uspio podići momčad nakon pada morala zbog ostanka u drugom rangu te je na odlasku ostavio momčad na 14. mjestu, s osam bodova ispod zone kvalifikacija.

Neslaganje s igračima, bolest, neslaganje oko uvjeta ugovora...

Nakon njega je došao Giuseppe Sannino, koji je završio sezonu na jednoj poziciji bolje nego što je klub zatekao. Iduću sezonu započeo je s četiri pobjede u pet susreta, a onda je klupu napustio zbog neslaganja s igračima.

Sannina je zamijenio Óscar García Junyent, koji je na klupi proveo četiri utakmice prije nego mu je pozlilo. Zbog zdravstvenih problema dao je otkaz da bi se trenerskom poslu vratio tek 15 mjeseci kasnije.

Četvrti čovjek u Pozzo eri postao je tada Garcijin pomoćnik Billy McKinley. Iako se činilo da ima povjerenje uprave te je uzeo četiri boda u dvije utakmice, neočekivano je umjesto njega doveden Slaviša Jokanović.

Jokanović je napravio sjajan posao. Osvojio je drugo mjesto u Championshipu i izborio Premier ligu, tj. povratak u istu nakon osam sezona. Što je Pozzo napravio? Nije prihvatio uvjete Jokanovića za novi ugovor i već je tražio novog trenera.

Tri odlične sezone, ali nedovoljne za povjerenje menadžeru

Na redu je bio Quique Sanchez Flores, odlični stručnjak koji je osigurao ostanak u Premier ligi sigurnim 13. mjestom, a došao je i do polufinala FA Cupa. Samo par dana nakon kraja sezone, Watford je otkrio kako je završio suradnju sa Španjolcem.

Idući je bio Walter Mazzari, koji je odradio sezonu 2016./17., zauzevši 17. mjesto u Premier ligi, odnosno izborivši ostanak, time i treću EPL sezonu u nizu. Kao nagradu za ostanak dobio je raskid ugovora.

Došlo je vrijeme za čovjeka broj osam u Pozzo eri, a to je bio današnji menadžer Fulhama, Marco Silva. On je do siječnja složio sjajnu igru te je Watford nakon 23. kola bio siguran deseti. A onda je Silva dobio otkaz zbog navoda o pregovorima s drugim klubom, odnosno Evertonom. Taj klub Silva je i preuzeo, ali tek početkom iduće sezone, a njegov posao preuzeo je Javi Gracia.

Gracia je postao vremenski prvi, a po broju utakmica drugi najdugovječniji menadžer u Pozzo eri, budući da je Watford vodio idućih 20 mjeseci te je postao također jedini menadžer u Pozzo eri koji se završio dvije sezone. 

Začudo, iako je pokvario Silvin rezultat, zadržao je posao, a onda odradio fantastičnu sezonu 2018./19. Watford je pod njim igrao jedan od najljepših nogometa u ligi. Osvojeno je 11. mjesto te izboreno finale FA Cupa, gdje je doživljen težak 6:0 poraz od Manchester Cityja.

Gracia je također pao pri prvom posrtanju

Sezonu 2019./20. izdržao je tek pet kola, nakon čega je smijenjen s dva boda na kontu. Vraćen je Sanchez Flores na drugi mandat, no i on je izdržao tek tri mjeseca, tijekom kojih nije uspio podići klub sa začelja.

Nigel Pearson to nije uspio popraviti i Watford je ispao nakon što posljednja tri kola nije uzeo niti bod. Aston Villa, kao prva iznad crte, imala je tek bod više.

Ako ste mislili da je Gino Pozzo do tada bio kratkog fitilja, ono što je napravio od ljeta 2020. do danas je posebna priča.

Vladimir Ivić izdržao je četiri mjeseca i njegova smjena jedna je od shvatljivijih u Pozzo eri, iako također vjerojatno suviše nagla. Iako je Watford ostavio na petom mjestu Championshipa, Ivić nije imao dobru igru i nije momčad izgledala kao netko tko će izboriti povratak u elitni rang.

Smjena Munoza jedna je od najgorih koje pamtimo

Onda je doveden Xisco Munoz. Španjolac koji je napravio fantastičan rezultat. Munoz je ostvario 18 pobjeda, tri neodlučena susreta i pet poraza, a Watford se sigurno vratio u Premier ligu kao momčad najbolje i najefikasnije igre u Championshipu.

I onda se početkom prošle sezone dogodila najgora smjena nekog trenera unutar najjačih pet liga koje pamtimo. Munoz je u sedam kola uzeo sedam bodova. Upisao je dvije pobjede, četiri poraza i jedan neodlučeni rezultat, no to je bio itekako dobar rezultat za klub koji se treba boriti za ostanak. 

Uprava ga je smjenila uz objašnjenje kako momčad ne pruža uvjerljivu i dobru igru.

Doveden je Claudio Ranieri, veteran koji je u 14 utakmica upisao samo dvije pobjede i 11 poraza. 70-godišni Ranieri tada je zamijenjen 75-godišnjim Royem Hogdsonom, koji je imao nekih dobrih utakmica, ali nije to niti blizu bilo onome što je Watford radio pod Munozom. Naravno da su na kraju ispali, a Hodgson se vratio u mirovinu iz koje ga je Pozzo izveo.

Čovjek broj 16 postao je ovog ljeta Rob Edwards, koji je u deset kola uzeo 14. bodova. Watford je trenutno na desetom mjestu, s bodom ispod mjesta koje vodi u kvalifikacije te šest bodova ispod mjesta koje izravno vodi u Premier ligu.

Na redu je Slaven Bilić, čovjek kojem je zadatak vratiti najskuplju momčad Championshipa u Premier ligu. Ako se samo malo spotakne na tom putu, nema sumnje da Pozzu neće biti problem dovesti čovjeka broj 18.

No, Slaven je svjesno prihvatio ovaj posao. Već je pokazao kako zna uvesti momčad u Premier ligu pa će to pokušati napraviti po drugi put. Možemo mu samo poželjeti sreću.

Standings provided by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider