Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"UEFA je monopolist"

Predsjednik Reala: "Da nismo osnovali Superligu, nogomet bi umro do 2024. godine"

Florentino Perez otkrio je razloge osnivanja Superlige, ali i još nekoliko zanimljivosti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik novoosnovane nogometne Superlige Florentino Perez (74), rekao je u ponedjeljak navečer da se igrači koji će nastupiti u tom natjecanju ne trebaju bojati nikakvih prijetnji iz krovnih organizacija UEFA-e i FIFA-e te da će moći igrati za reprezentacije svojih država.

"To se neće dogoditi, UEFA stvara tu konfuziju"

Nakon što je 12 bogatih klubova iz Španjolske, Engleske i Italije dogovorilo osnivanje vlastite lige s 20 momčadi, europska krovna organizacija UEFA poručila je da igrači koji nastupe na tom natjecanju neće moći igrati za reprezentacije svojih zemalja na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

Neki hrvatski mediji nagađali su da bi Hrvatska mogla ostati bez igrača poput Luke Modrića i Matea Kovačića za dva mjeseca na Europskom prvenstvu, premda Superliga dotad neće ni početi, pa tako niti potencijalne sankcije.

Marko Naletilić, nogometni menadžer Najcjenjeniji hrvatski menadžer za Dnevnik Nove TV o Superligi: "Ne mogu zamisliti da će se to realizirati" divider

"Nogometaši mogu biti potpuno mirni. Ne boje se niti su nas pitali o tome, barem nisu mene", istaknuo je Perez u ponoć tijekom gostovanja u nogometnom programu na španjolskoj televiziji La Sexta.

"To se neće dogoditi. Tu konfuziju stvaraju oni koji drže monopol nad nogometom. Naravno da je UEFA monopolist. Ona treba biti transparentna, nije imala dobar imidž tijekom povijesti, ne želim spominjati stvari...", rekao je Perez misleći na korupciju.

"Ne možemo čekati do 2024., pa tada ćemo već biti mrtvi..."

UEFA je u ponedjeljak izvijestila kako će 2024. godine uvesti novi format Lige prvaka, natjecanja koje dodatno ide na ruku bogatim klubovima, no koje je daleko od ekstrema Superlige.

"Ne trebaju nikome prijetiti jer ne radimo ništa loše. Po našem mišljenju, njihov format natjecanja ne funkcionira. Atraktivnost Lige prvaka sve je manja", dodao je. Perez je inače predsjednik Real Madrida, kluba s rekordnih 13 naslova prvaka Europe.

"Kažu da bi počeli s tim natjecanjem 2024., no tada ćemo biti mrtvi. Neki su klubovi izgubili stotine milijuna eura. Samo je Real Madrid tijekom dvije sezone ostao bez prihoda od oko 400 milijuna eura", istaknuo je osvrnuvši se na pandemiju koronavirusa zbog koje su stadioni zatvoreni za publiku, a trgovine sa suvenirima i muzeji prazni jer nema turista.

"Nadamo se da će Superliga što prije započeti..."

Nagađa se da bi Superliga mogla početi u kolovozu 2022. ili 2023. godine.

"Što je prije moguće", poručio je Perez.

"Primjećujemo da je publike manje, a da prihodi od televizijskih prava padaju. Ne samo zbog pandemije. Potrebno je analizirati zašto mlade od 16 do 24 godine ne zanima nogomet. Oni imaju druge platforme za zabavu", kaže predsjednik Superlige.

Ana-Marija Vuković analizirala ideju Superlige Komentar urednice sporta Nove TV Ana-Marije Vuković na osnivanje Superlige divider

"Utakmica je puno, ali nisu kvalitetne, pa zato moramo promijeniti nešto. Utakmice Real - Manchester ili Barcelona - Milan su atraktivnije od utakmica osrednjih klubova u Ligi prvaka i zato one donose veću zaradu", ustvrdio je Perez.

Također, Perez je rekao kako ti najveći klubovi imaju navijače po čitavom svijetu, pa bi te utakmice bile dobro praćene.

"Ako mi nemamo novca, neće ga ni drugi imati"

Klubovi bi igrali Superligu tijekom tjedna umjesto Lige prvaka, a vikendima bi se normalno natjecali na nacionalnim prvenstvima. Perez napominje kako takav sustav trenutačno postoji u košarci gdje se neki natječu u bogatoj Euroligi, a neki u Ligi prvaka, dok vikendom svi igraju u domaćim prvenstvima.

gol expired Čelnici nogometnih saveza ujedinjeni: "Superliga je prijetnja koja narušava nogometnu piramidu" divider

"Ponudili smo format koji bi spasio nogomet. Isto je tako svojedobno bio stvoren Kup prvaka, a onda Liga prvaka. Ne budemo li mi veliki imali novac, neće ga imati ni ostali klubovi jer mi od njih kupujemo igrače. To je poput piramide", kazao je Perez.

Ostanemo li bez novca, ostat će bez njega i manji. Zato je ovo dobro rješenje za sve", ustvrdio je.

Uskoro im se pridružuju još tri kluba

Real Madrid, Chelsea i Manchester City izborili su ove sezone polufinale Lige prvaka, zajedno s PSG-om, a Perez kaže da nema govora o njihovu izbacivanju zbog rata s UEFA-om. "Zakon nas štiti", istaknuo je.

Dodao je da skupina od 12 klubova u svoje društvo nije pozvala PSG, Bayern i Borussiju Dortmund, no da bi uskoro moglo biti 15 klubova. Nije rekao tko bi im se još mogao priključiti niti po kojem će kriteriju popunjavati preostalu kvotu od 20 klubova.

Perez je izabran za predsjednika Superlige jer je na čelu Real Madrida već 20 godina. "Izabrali su me jer sam ja počeo s ovom temom", izjavio je i dodao da će u nadolazećim danima razgovarati s UEFA-om i FIFA-om te nastojati objasniti javnosti ideju i prednosti Superlige.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider