Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stoje uz UEFA-u

Čelnici nogometnih saveza ujedinjeni: "Superliga je prijetnja koja narušava nogometnu piramidu"

"Nogomet je od svog nastanka bio igra za sve, za male i velike, slabije i jače, siromašne i bogate. Nogomet je igra koja svima pruža iste izglede za dokazivanje, bez obzira na sve naše različitosti", dodao je Savićević.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kompletna nogometna obitelj mora biti jedinstvena u namjeri da zaustavi pokretanje Superlige, poručio je predsjednik Nogometnog saveza Crne Gore (FSCG) i bivša zvijezda Milana, Dejan Savićević.

On je u priopćenju istaknuo da FSCG u potpunosti podržava odluke Europske nogometne federacije (UEFA), Međunarodne nogometne federacije (FIFA), te nacionalnih saveza i nacionalnih liga koji su odlučni u stavu da za natjecanje takve vrste nema mjesta u europskom nogometu.

"Izdvajanje pojedinaca i odustajanje od zajedničke borbe predstavlja izraz pohlepe i želje za ostvarenjem što većeg profita kao glavne motivacije za bavljenje sportom. Zbog toga je stvaranje zatvorene lige projekt protiv kojeg se kompletna nogometna zajednica mora boriti zbog očuvanja vrijednosti koje smo godinama zajednički stvarali," poručio je Savićević.

"Nogomet je od svog nastanka bio igra za sve, za male i velike, slabije i jače, siromašne i bogate. Nogomet je igra koja svima pruža iste izglede za dokazivanje, bez obzira na sve naše različitosti", dodao je Savićević.

Njemački nogometni savez (DFB) je poručio kako ekonomski interesi nekoliko klubova ne smiju imati prednost nad solidarnošću koja se prakticira u nogometu.

"DFB se zauzima protiv koncepta europske superlige. U nogometu su atletske performanse u središtu svega. Upravo to određuje napredovanje i ispadanje, kao i natjecanja. Ekonomski interesi nekoliko klubova ne smiju imati prednost nad solidarnošću koja se prakticira u nogometu. Svaki će klub morati odlučiti želi li i dalje biti dio solidarnog nogometa u cjelini ili želi slijediti samo svoj sebični interesa, izvan UEFA-e i nacionalnih nogometnih saveza", bili su jasni iz DFB-a.

Predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza Andri Pavelko je također ustao protiv pokretanja Superlige.

"Europski nogomet se nastavlja razvijati kako bi organizirao još bolja europska natjecanja i sustav solidarnosti sa svim klubovima i nacionalnim savezima. Bilo koji drugi projekt ili odluka usvojena izvan ujedinjene nogometne zajednice izvan je pravila. Jedinstvo nogometne zajednice posebno je važno u ovom teškom trenutku kada pandemija Covid-19 još uvijek bjesni. Tako ćemo moći umanjiti njezin negativni utjecaj, prevladati sve poteškoće i postati jači," poručio je Pavelko na Facebooku.

Karl-Erik Nilsson, predsjednik Švedskog nogometnog saveza i dopredsjednik UEFA-e je na web stranici saveza poručio kako je tužan i razočaran.

"Ovo je žalosna inicijativa, tužan sam i jako razočaran što vrijednosti, smjernice i propisi koje imamo u nogometu na ovaj se način odbacuju. Ovo je prijetnja koja potresa cijelu nogometnu piramidu i uzdrmava sve u našem poslu," poručio je Nilsson.

Predsjednik Grčkog nogometnog saveza Theodoros Zagorakis je istaknuo kako "nogomet u Europi mora ostati u nadležnosti saveza i članova UEFA-e i ni u kojem slučaju ne smije parazitirati zatvorena liga koja bi narušila konkurenciju."

Predsjednik Rumunjskog nogometnog saveza Razvan Burleanu smatra kako osnivači Superlige ni na koji način nisu zainteresirani za strast navijača niti za ulaganja u vlastite akademije.

"Klubovi koji će se odlučiti za ovo natjecanje imaju isključivo financijske interese, stoga ne mislim da takvo natjecanje može biti srednjoročno i dugoročno uspješno," poručio je Burleanu.

Jakob Jensen, glavni tajnik Danskog nogometnog saveza je istaknuo kako je ovo loša ideja iz nekoliko razloga.

"Jedan od njih je zato što je nogomet san. Nema smisla stvarati zatvorenu ligu u kojoj je jedini cilj klubova zarađivati ​​novac," smatra čelnik Danskog nogometnog saveza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider