Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
znakovita poruka

FIFA osudila Superligu, ali u rukavicama: Nisu podržali UEFA-u u bitnoj stvari, hoće li propasti njihove prijetnje?

FIFA poziva na mir i dijalog dok u europskom nogometu bjesni nezapamćen sukob.

Gianni Infantino (Foto: Afp)

Superliga je postala stvarnost - novo nogometno natjecanje i službeno je osnovano. Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Milan, Inter, Juventus, Real, Atletico Madrid i Barcelona klubovi su osnivači novog natjecanja najboljih nogometnih klubova.

UEFA je još u nedjelju preduhitrila osnivače i izdala žestoko priopćenje. Krovna europska nogometna organizacija najavila je izbacivanje iz domaćih i europskih natjecanja za sve koji se pridruže novom natjecanju, dok su zaprijetili i da njihovi igrači neće moći igrati za reprezentacije.

No FIFA je bila puno blaža. Objavili su da se "ne slažu" sa Superligom, ali nisu poput Uefe otvoreno prijetili kaznama. Također, pozvali su na dijalog i mir.

Nogomet i novac Kako će izgledati Superliga? U igri je ogroman novac, zna se tko bi i kada igrao, ali postoje problemi

"U jeku mnogih medijskih upita, FIFA želi razjasniti da stoji čvrsto uz solidarnost nogometa i model jednake redistribucije koji može nogomet razviti na globalnoj razini, što je temeljna misija FIFA-e.

Po našem viđenju i prema našim statutima, svako nogometno natjecanje, globalno, regionalno ili nacionalno, mora reflektirati vrijednosti solidarnosti, uključivosti i poštene financijske podjele. Također, upravljačka nogometna tijela moraju iskoristiti sva pravna, sportska i diplomatska sredstva da to ostane slučaj.

Alex Ferguson i Gary Neville Žestoke reakcije legendi na pokretanje Superlige: "Sramota, gadi mi se klub za koji navijam 40 godina"

FIFA može samo izraziti neslaganje sa 'zatvorenom europskom odmetnutom ligom' izvan međunarodnih nogometnih struktura i ne poštujući ranije spomenute principe.

FIFA se uvijek zalaže za jedinstvo u nogometu i poziva sve strane na miran, konstruktivan i balansiran dijalog za dobro igre te duh solidarnosti i fair-playa. FIFA će, naravno, napraviti što god je potrebno za doprinos harmoniji, napretku i generalnim interesima nogometa", stoji u priopćenju.

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati