Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Derbi odluke

Euforija i srdžba u Splitu: Hoće li Kos 'preživjeti' ako Hajduk pobijedi i hoće li Jurčević dobiti otkaz?

Hajduk na Poljudu dočekuje Dinamo u derbiju 31. kola Prve HNL i cijelog prvenstva...

Galerija Torcida na derbiju Hajduk - Dinamo (Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL) Torcida (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL) Torcida (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL) +1 Trener Hajduka Željko Kopić (Photo: Goran Stanzl/PIXSELL)

Dugo vremena nije vladao ovako veliki interes za najveći hrvatskog nogometa. Hajduk i Dinama danas u 17 sati dočekat će rasprodan Poljud, više od 30.000 gledatelja. Ulog je ogroman, igra se možda i najvažnija utakmica prvenstva, pa ipak u Splitu vlada pomalo čudna atmofera, miješaju se euforija s jedne te srdžba najvatrenijih navijača s druge strane.

Nakon poraza od Osijeka, Dinamova prednost istopila se na pet bodova, a Hajduk bi s pobjedom došao na samo dva boda pet kola prije prvenstva. Bijeli imaju šansu kakvu dugo nisu imali, učiniti prvenstvo potpuno neizvjesnim do posljednjeg kola i možda na kraju trijumfirati, osvojiti prvi naslov nakon 13 godina posta.

Dakle, jasno je zašto je Split i Dalmaciju zahvatila euforija kakva dugo nije viđena, a i ostatak Hrvatske s nestrpljenjem čeka sučev zvižduk za početak utakmice. A sudit će osporavani, pa može se čak reći i kontroverzni Mario Zebec, koji je jako lošim suđenjem uništio nedavni polufinalni dvoboj hrvatskog Kupa na Maksimiru između Dinama i Rijeke. Nadajmo se da će ovaj put biti u znatno boljoj formi i da iza utakmice neće ostati predugački repovi što se tiče suđenja.

Torcida (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL) Torcida (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Jasno je da Hajduku treba pobjeda, jer Dinamu je i remi dovoljan da zadrži prednost s kojom bi bez većeg stresa ušao u završnicu prvenstva. Međutim, to nužno ne znači da će Hajduk ući u utakmicu sasvim otvoreno i spuštenog garda. Vidjet ćemo kakve će taktičke varijante pripremiti treneri, ali lako je moguće da ćemo gledati opreznu bitku koja će se rasplamsavati u otvorenu borbu kako se utakmica bude primicala kraja.

Naravno, gol u ranoj fazi utakmice s obje strane može sve stubokom promijeniti. Dvojica igrača su u prvom planu – kod Bijeli raspucani Mađar Ádám Gyurcsó, a kod Modrih vjerojatno najbolji igrač Dinama i cijele lige Soudani. Od njihova učinka mogao bi ovisiti ishod susreta.

S obzirom na to da Dinamo ulazi u derbi nakon domaćeg poraza od Osijeka i da već duže vrijeme pruža neke dojmljive partije, a da je Hajduk nanizao tri pobjede zaredom i čini se da je u boljoj formi, moglo bi se zaključiti da su Bijeli u određenoj psihološkoj prednosti, a kako još igraju pred svojim navijačima zaključak bi bio da su lagani favoriti.

Međutim, kladionice ipak daju prednost Dinamu, što je još zanimljivije, koeficijent na Dinamo raste kako se utakmica približava. U taboru Modrih, logično, atmosfera nije najbolja, već se počelo i spekulirati o novom treneru, odnosno o tome da bi Nikola Jurčević mogao dobiti otkaz ako izgubi u derbiju.

Ni na Poljudu atmosfera nije bajkovita, dapače, kao što rekosmo, miješaju se potpuno suprotne emocije - euforija i srdžba. Naime, razbješnjena Torcida izazvala je potres traženjem odlaska predsjednika Ivana Kosa zbog šurovanja sa sucima. Zna se koliku moć ima Torcida u Hajduku, posebice u konstelaciji snaga koja traje posljednjih godina.

Informacije iz Splita kažu da će Nadzorni odbor Hajduka donijeti odluku po tom pitanju tek nakon utakmice. Dakle, logično je zaključiti da će njihove mišljenje dobrim dijelim determinirati rezultat derbija. Da u ovoj priči rezultat nije bitan, ne bi se ni čekala utakmica, Kos je mogao dobiti otkaz još prije dva ili tri dana.

Kos ovu bitku dugoročno ne može ili teško može dobiti, to je posve jasno, ali mogao bi barem kratkoročno „preživjeti“ ako Hajduk pobijedi. U svim drugim opcijama šanse su mu ispod minimuma. Ako Hajduk ostvari pobjedu, posebice uz dobru igru, Poljud će zahvatiti euforija i „tiha većina“ mogla bi stati uz Kosa, a u tom slučaju i Nadzorni odbor bi vjerojatno morao kalkulirati te sačekati povoljniji trenutak za smjenu.

Takve su vjerojatno nade trenutačnog predsjednika Hajduka. S druge strane, Nikola Jurčević zacijelo se nada obrnutom scenariju, ako ne pobijedi, onda barem remiju koji bi mu omogućio da lakše diše i ne razmišlja prijeti li mu uručivanje otkaza. Sačekujemo kraj utakmice i onda će puno toga biti jasnije.

Moguće postave:

Hajduk: Letica – Juranović, Nižić, Lopez, Fomitschow – Savvas – T. Bašić, Radošević, Caktaš, Gyurcso – Said.

Dinamo: Livaković – Stojanović, Rrahmani, Benković, Sosa – Ademi, Doumbia – Soudani, Ćorić, Hajrović – Gavranović.

Hoće li Hajduk u derbiju na Poljudu smanjiti prednost Dinama?

Ukupno glasova:



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
VOX POPULI o jednoj od najkontroverznijih sudačkih odluka u povijesti Vatrenih... ⚽✅✌

📸: Damir Krajač/CROPIX
Uoči utakmice Hrvatske i Poljske, naš
@susjedbobo i @stipeantonijevic nastavljaju sa svojim kreativnim predstavljanjem zemalja protiv kojih igraju Vatreni. ⚽

Tako ćete moći naučiti nešto o povijesnim ličnostima koje je dala Poljska, saznati zašto su Poljacima Speedway i Strongman draži od nogometa, te vidjeti kojoj životinji mogu zahvaliti za omiljeno nacionalno piće. 🇵🇱
Hrvatska reprezentacija bila je na pragu prolaska u četvrtfinale u Ligi nacija u Varšavi, no Poljaci su uspjeli stići prednost Vatrenih i nadoknaditi dva gola razlike.

Naši nogometaši nisu iskoristili ovu priliku, ali i dalje imaju sve u svojim rukama za najmanje drugo mjesto u grupi 1, koje vodi u četvrtfinale. 💪🔥🇭🇷

Više na portalu @golhr.

📸: AFP
"Nema mjesta nezadovoljstvu i panici." 💪🔥

📸: Damir Krajac/CROPIX