Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tenzije do neba

Jurčević opasno visi: Hajduk treba Torcidu i "pomoć" Rijeke, Dinamo i suce čeka pakao

Hrvatsko prvenstvo ulazi u finiš kakav dugo nismo gledali…

Galerija Torcida na derbiju Hajduk - Dinamo (Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL) Trener Dinama Nikola Jurčević (Photo: Luka Stanzl/PIXSELL)

Prije nego li je preuzeo klupu Dinama napisali smo da Nikola Jurčević ulazi u veliki rizik. Jurčević se odlučio igrati s vatrom i mogao bi se opasno opeći. Prilika karijere lako se može pretvoriti u posljednju priliku za samostalnu karijeru. Kako se prvenstvo razvija, čini se da nismo pogriješili. Jurčević živi jako opasno.

Ako Dinamo u nedjelju izgubi na Poljudu, Hajduk će mu se primaći na samo dva boda razlike i imat će bolji međusobni skor, što znači da će biti bolji u slučaju da prvenstvo završe s jednakim brojem bodova. Kako Dinamo nakon Hajduka čeka novi derbi s Rijekom na Maksimiru, lako je moguće da se čelnici Modrih odluče na novu šok-terapiju, odnosno da Jurčeviću uruče otkaz.

Jurčević opasno visi

Mislim da ne trebamo previše elaborirati kako to uopće nije „nemoguća misija“. Sličnih otkaza na Maksimiru nagledali smo kroz sve ove godine, pa to ne bi bilo ništa novo i posebno. Uostalom, nije li Mario Cvitanović dobio otkaz, a imao je značajnu veću bodovnu prednost pred najbližim pratiteljem nego što će je imati Jurčevićev Dinamo ako izgubi na Poljudu.

U takvoj atmosferi čekati derbi s Rijekom i ući u finiš sezone s Jurčevićem na klupi bio bi još veći rizik za maksimirske vlastodršce nego da su ostavili Marija Cvitanovića. Iz tog kuta gledajući, sve je apsolutno moguće. Naše informacije kažu da je nervoza na Maksimiru jako velika, a što će tek biti ako Dinamo padne na Poljudu, lako se može naslutiti. Realno gledajući Dinamo ni pod Jurčevićem ne igra puno bolje nego pod Cvitanovićem. U tom kontekstu poraz od Osijeka i nije neko prevelike iznenađenje.

Jasno je da Jurčević nije mogao u kratkom vremenu značajno utjecati na igru i razviti neku svoju viziju, ali doveden je da podigne Modre, izvuče kola iz gliba i bez stresa zaključi sezonu. Uoči derbija na Poljudu dogodilo se upravo suprotno, Dinamo je u još većom problemu nego što je bio prije Jurčevićeva dolaska. Dakle, treba samo zbrojiti dva i dva, pa će biti jasno što se Jurčeviću može dogoditi ako posrne i na Poljudu.

Hajduk treba Torcidu i "pomoć" Rijeke

Hajduk je osvojio sedam bodova više od Dinama otkako je Željko Kopić sjeo na klupu Bijelih. Hajduk pod Kopićem drži ritam i formu, a ako Dinamo padne na rasprodanom Poljudu, Split i cijelu Dalmaciju zahvatit će euforija kakva dugo nije viđena. U takvoj situaciji vjerojatno će se smanjiti sukobi koji su nastali nakon Torcidina priopćenju i izravnog napada na predsjednika Hajduka Ivana Kosa.

Ako pak Torcida nastavi s nesmiljenim pritiskom, Hajduk zapravo neće imati šansu, odnosno teško je očekivati da će u takvoj atmosferi uspjeti srušiti Dinamo. Hajduku će do kraja sezone najvjerojatnije trebati sve pobijediti da bi došao u šansu osvojiti naslov prvaka.

Hoće li Hajduk u derbiju na Poljudu smanjiti prednost Dinama?

Ukupno glasova:

Na prvi pogled Hajduk ima nešto teži raspored od Dinama, ali ako pobijedi u derbiju i ako se smiri situacija na Poljudu, Dinamo će još uvijek imati dva boda prednosti, ali Bijeli će biti u velikoj psihološkoj prednosti. Posve je logično zaključiti da će Kopićeva momčad dobiti snažan vjetar u leđa, već protiv Cibalije je bilo vidljivo da igra u zanosu i s velikim motivom.

Na krilima navijača, pod uvjetom da se barem privremeno smiri situacija na relaciji Torcida - Uprave kluba, Hajduk bi možda mogao upisati sve pobjede do kraja prvenstva. Budući da Dinamo već sada ne izgleda dobro i ako još izgubi na Poljudu, može se očekivati da će dodatno potonuti te da mu u takvom stanju neće biti lako pobijediti u preostale četiri utakmice. Ona protiv Rijeke vjerojanto će biti najteža.

Suce čekao pakao

Nismo zaboravili Rijeku, nije nemoguće da se i aktualni prvak uključi u utrku, a eventualnom pobjedom na Maksimiru, u slučaju da Dinamo prije toga izgubi na Poljudu, to bi bila realna činjenica. U svakom slučaju, Rijeka će u mnogome kreirati utrku za naslov prvaka, njezine utakmice s Dinamom i Hajdukom lako bi mogle donijeti odluku o prvaku. Budući da Hajduk ne ovisi o sebi te da je najrealnije da Dinamo izgubi bodove u sudaru s Rijekom, može se reći da Hajduk  treba "pomoć" Rijeke. Isto tako, Rijeka u zadnjem kolu može "spasiti" i Dinamo. Naravno, Rijeka će igrati za sebe, ali ne može pobjeći od toga da će u bitnom utjecati na konačan ishod utrke.

Vjerujemo da ne treba posebno naglašavati kako će suđenje u derbiju i ostatku sezone biti pod posebnim povećalom. Sucima neće biti lako u paklu Poljuda, ali ni na ostalim utakmicama Dinama, Hajduka i Rijeke do završetka sezone. Kroz mikroskop će se promatrati i analizirati svaka njihova odluka, i najmanja pogreška, a kamoli neki veliki „kiks“ mogao bi izazvati buru širokih razmjera. Atmosfera je već sad naelektrizirana do maksimuma, a tek slijedi prava napetost.

Malo je reći da dolaze utakmice visokih tenzija i stoga će biti jako važno da suci odrade posao maksimalno korektno i bez većih pogrešaka koje bi mogle odlučiti ishod prvenstva. Što se tiče sudaca i „igara i igrica“ iza kulisa, očito je da Torcida prati svaki korak predsjednika Hajduka, a kamoli glavnih konkurenata. Neizvjesnost u borbi za naslov prvaka, ali i za ostanak u ligi, dobra je za hrvatski nogomet koliko i rivalstvo klubova. Jasno je da je takvo prvenstvo zanimljivije i da će utakmice biti gledanije, no plediramo da sve ostane u sportskim okvirima. Nadajmo se da policija neće imati previše posla.

Raspored Dinama i Hajduka do kraja prvenstva:

31. kolo
Hajduk - Dinamo

32. kolo
Dinamo – Rijeka
Slaven Belupo - Hajduk

33. kolo
Slaven Belupo – Dinamo
Rudeš – Hajduk

34. kolo
Lokomotiva – Dinamo
Istra –Hajduk

35. kolo
Rudeš – Dinamo
Hajduk – Osijek

36. kolo
Dinamo – Inter
Rijeka - Hajduk

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider