Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Jurčević ulazi u veliki rizik: Može li Dinamo izgubiti prvenstvo i hoće li suđenje ostati isto?

Usprkos posljednjim posrtajima Modrih, dojam je da na Maksimiru nitko i ne pomišlja da bi Dinamo mogao izgubiti prvenstvo.

Galerija Nikola Jurčević (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL)

Koliko riskira i što Nikola Jurčević može izgubiti povratkom na vruću klupu Dinama? Neki će reći da se uvijek može vratiti Slavenu Biliću, međutim, Jurčević sigurno zamišlja dužu samostalnu trenersku karijeru, to je i najvjerojatniji razlog zbog čega je prihvatio poziv iz Maksimira.

Očito je vidio šansu da se na neki način vrati u sedlo. Prihvatio se posla koji bi mu mogu prelomiti karijeru: ili će konačno krenuti samostalnim vodama ili će ostati vječni pomoćnik. Ako brzo izgori u Maksimiru, reputacija će mu biti ozbiljno narušena i teško da će dobiti novu šansu, barem u nekom klubu od formata. To je logičan zaključak.

Dakle, za Jurčevića rizik i nije tako beznačajan jer radi se o njegovoj trenerskoj karijeri, da ne kažemo koži. A kolika je šansa da će Jurčević izgorjeti u intrigama maksimirskih dvora? Što god da su mu obećali, iskustvo nam govori da Jurčević neće dočekati novu sezonu ako ne osvoji naslov prvaka.

To je prvi i osnovni uvjet. Drugi je uvjet rezultat u Europi, odnosno minimalno plasman u Europsku ligu, ali prvo treba skočiti pa reći hop. Da bi rekao hop, Jurčević mora osvojiti naslov prvaka. Kup može zaokružiti dojam, ali neće biti presudan.

Na Maksimiru uvjereni u naslov prvaka

Usprkos posljednjim posrtajima Modrih, dojam je da na Maksimiru nitko i ne pomišlja da bi Dinamo mogao izgubiti prvenstvo. Još uvijek su svi odreda uvjereni da je to zapravo gotova stvar, prvenstvo je u Maksimiru davno uknjiženo, a mjesto za pehar osigurano.

Mario Cvitanović zapravo i nije smijenjen zbog opasnosti gubitka prvenstva, nego zbog loše igre i slabe europske perspektive s takvom igrom. Tu se krije možda i najveća opasnost za Jurčevića. Novi trener morat će odmah probuditi momčad, ali i mobilizirati cijeli klub koji se lagano uspavao i opustio na lovorikama jesenskog dijela sezone.

Hoće li suđenje ostati isto?

Da su u Dinamu doista mislili kako još mogu izgubiti prvenstvo, bili bi mnogo aktivniji u zimskom prijelaznom roku. Čak su i maksimirski „stručnjaci“ vjerojatno vidjeli da imaju dosta rupa u momčadi, pa bi barem djelomično pokrpali neke od njih. Ovako su uspavani i opušteni sve ostavili za ljeto i nisu ni pomišljali da se utrka za prvaka može zakomplicirati. Šest bodova fore još uvijek je lijepa prednost, ali situacija nije bezazlena. Kolike su šanse da Dinamo na kraju ipak ne bude prvak?

Većina će se složiti da je Dinamo još uvijek veliki favorit, to je posve realna procjena, ali ako uzmemo u obzir dugotrajnu lošu formu, ako tomu nadodamo pozitivni trend Hajduka i Rijeke te neke nove vjetrove u suđenju, ne izgleda nemoguće da se prvenstvo pretvori u tešku dramu, a onda je sve moguće.

Olakotna okolnost za Dinamo i Jurčevića jest ta što u sljedeća četiri kola igra s klubovima iz donjeg dijela ljestvice. Lakši raspored daje Jurčeviću dobre izglede da uhvati zalet i osovi momčad na noge.

Dinamo ima nekoliko dobrih igrača, ali i dosta rupa

U međuvremenu Modre očekuje okršaj s Rijekom u polufinalu Kupa. Dakako, nije nevažno, prvenstveno zbog ukupnog dojma, ali rezultat u Kupu neće biti presudan za Jurčevića ako u prvenstvu sve bude teklo glatko. Od Jurčevića će se, kao uostalom i od svih njegovih prethodnika, tražiti rezultat i građenje igre.

Neće mu biti lako, teško će napraviti igru u relativno kratkom roku, nema neke solidne temelje, jer igre skoro da nije ni bilo. Vjerojatno će prvo pokušati dovesti u red obranu, to je najvruće pitanje, a onda što i kako stigne, rješavat će probleme u hodu kako bi dobio na vremenu i dovukao se neokrznut do ljetnih priprema kada će dobiti šansu implementirati svoje ideje. Tek tada za Jurčevića kreće najmukotrpniji posao.

Loša selekcija

Dinamo ima određeni potencijal, nekoliko dobrih igrača, ali i dosta rupa (bekovi, stoper, kreativni vezni...), uz to i puno problema na višoj razini. Davno sam napisao i rekao da Cvitanović nije dobar izbor, još prije Skenderbeua, jer jednostavno nije dorastao, to se vidjelo s Mjeseca, ali nije se sam postavio i nije jedini krivac za trenutačnu situaciju.

Ključna je loša selekcija, procjene uglavnom promašene, izbor inozemnih "pojačanja" još gori. Pustili su Pavičića i doveli - koga? Zar boljeg igrača!? Da je prvi put, pa hajde. Modri s ovim kadrom mogu izgurati HNL, ali za Europu trebaju barem tri "prava" pojačanja.

Obećanje ludom radovanje

Jurčević je vjerojatno dogovorio s čelnim ljudima Dinama da mu se ne miješaju u posao i ne nameću igračka rješenja, vjerojatno su mu obećali i pojačanja u ljetnom prijelaznom roku, ali jedno su obećanja, a nešto posve drugo provedba tih obećanja. Poznata je stvar da vizije čelnih ljudi Dinama ne traju duže od jogurta na ljetnom suncu, primjera je bezbroj i nema potrebe podsjećati na silne promjene smjerova i zaokrete od 180 stupnjeva.

Prošla je sezona eklatantan primjere (Petev, Sammir, Jozak...). Jurčević, dakle, može očekivati sve i svašta, sigurno je svega svjestan, dobro zna kako je prvi put prošao i kako su prošli njegovi nasljednici i prethodnici, ali ipak je prihvatio izazov. Samo vrijeme će pokazati je li sazrio uhvatiti se ukoštac s maksimirskim problemima (čitaj moćnicima) te može li usporedo graditi igru i ostvariti rezultat. Za to treba puno znanja i iskustva, a bogme i sreće. Trebat će mu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider