Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rijeka bez pritiska

Dinamo najveći favorit u Europi: Upozorenje za Mamića i Modre! I na Hajduk je bio isti koeficijent…

Dinamo je najveći favorit u doigravanju za Europsku ligu, dok Rijeka ima solidne šanse za pobjedu u Kopenhagenu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo i Rijeka preostali su hrvatski klubovi u kvalifikacijama za Europsku ligu. Zagrepčani u doigravanju imaju puno lakši zadatak od Riječana. Dinamo dočekuje estonsku Floru, dok Rijeka gostuje kod Kopenhagena.

Ako bacimo pogled na koeficijente, vidjet ćemo da je Dinamo najveći favorit doigravanja. I ne samo ovog kruga. Podsjećamo, igra se jedna utakmica. Pobjeda hrvatskog prvaka u regularnih 90 minuta plaća se u domaćim kladionicama s mizernih 1,10, a prolaz s rijetko viđenih u Europi 1,03.

Kad na to naslonite manipulativni trošak i porez na dobitak, ispada da na kraju kladitelj mora platiti kladionici ako odigra na pobjedu Modrih. Sljedeći najveći favorit je Young Boys protiv Tirane (1,15) i Tottenham protiv Maccabi Haife (1,20).

Dinamo najveći favorit doigravanja

Dakle, sve je jasno; ako Dinamo ne prođe Floru, bit će to pravo sportsko čudo. Međutim, treba biti oprezan, takva se čuda u nogometu događaju. Doduše jako rijetko, ali ipak se događaju. Posljednji put prije nešto više od godinu dana.

Naime, identičan koeficijent bio je i na pobjedu Hajduka protiv Gzire. Na Maltežane je bio 21, remi 8,5, a upravo toliko je i na estonskog prvaka, kojeg domaći ljubitelji nogometa u šali nazivaju „florom i faunom“.

gol expired Legendarni Figo politički se aktivirao: Njegova svađa sa zastupnikom je hit, ali i predmet sprdnje divider

Jasno je da Modri ne smiju podcijeniti Estonce. Takav pristup mogao bi ih skupo stajati. Igra se na jednu utakmicu i više nema popravnog. Uostalom, Modri i nisu baš u takvoj formi da mogu bilo koga podcijeniti. Ni atmosfera u svlačionici nije bajna nakon poznatih proljetnih afera. Sve se to odrazilo na rezultate i igru. Ni u Cluju ni u Budimpešti Dinamo nije izgledao dobro. Ne može biti slučajno.

Flora kao Šibenik ili Istra

Ako bacimo pogled na Transfermarkt, vidjet ćemo da je vrijednost Florine momčadi u rangu nekih hrvatskih prvoligaša. Flora vrijedi 4,15 milijuna eura, a Šibenik 1,8, Istra 5,65, Varaždin 7,15, Slaven Belupo 7,25…

Istra je znala iznenaditi Dinamo. Nije li Slaven nedavno uzeo bod u Maksimiru? Slavenova momčad ipak je vrjednija, može se pretpostaviti da je i kvalitetnija od Flore, ali nije to baš prevelika razlika.

Tko će od naših klubova proći play-off i zaigrati u skupini Europske lige?

Ukupno glasova:

Ako Dinamo odigra maksimalno ozbiljno, vjerojatno neće biti problema. Ako pristup bude „lako ćemo“, može doći do svakojakih problema. Vidjeli smo i protiv Ferencvaroša da su Modri poprilično opušteno ušli u utakmicu. Isto su napravili i protiv Slavena. Jako im se obilo o glavu. Uloga trenera u tom je smislu najveća. Zoran Mamić ne smije dopustiti ni najmanje opuštanje, što i nije baš tako lako s obzirom na to da je atmosfera poremećena, nepovjerenje curi niz maksimirske zidove.

Prema izjavama se može zaključiti da je Mamić svjestan situacije i da neće ponoviti pogreške, iako se ne može ne primijetiti i da je prilično ogorčen. Nenad Bjelica i medijsko apostrofiranje Bjelice podosta su ga izbacili iz takta.

Rijeka ima težak zadatak

Analiziranje Florine momčadi i igre i nema prevelikog smisla jer radi se o poluamaterskoj momčadi i teško da tu ima klasnih igrača. Ionako će sve ovisiti o Dinamu i pristupu njegovih igrača. Kažemo, ne bi trebalo biti problema, ali oprez je uvijek nužan.

Rijeku očekuje puno teži zadatak. Koeficijent sve govori: pobjedu Kopenhagena kladionice plaćaju 1,75, a Rijeke 6. Danska momčad je na Transfermarktu procijenjena na 37,8 milijuna eura, a Rijekina 15,83. Nije to u nogometu tako dramatična razlika da bi se zaključilo kako je Rijeka veliki autsajder.

Lionel Messi i Josep Maria Bartomeu (Foto: AFP) Nova velika kriza trese Barcelonu: Ovo se nikad nije dogodilo i imat će dramatične posljedice divider

Riječani ne blistaju, igra im nije baš najbolja, blago rečeno, no ni Kopenhagen nije ušao u sezonu u nekoj briljantnoj formi. U prvenstvu trokira, u tri utakmice tek jedan bod, no u kvalifikacijama za Europsku ligu pobjeđuje. Imao je solidne suparnike; švedski Göteborg u gostima i poljski Piast Gliwice kod kuće.

Danci su Poljake pregazili s 3:0. Može se zaključiti da je Kopenhagenu u ovom trenutku mnogo bitnija Europa, da su koncentriraniji na Europsku ligu nego na domaće prvenstvo. Naravno, da su i njima vrlo bitna financijska sredstva koja donosi Europska liga. Lijepo se zaradi od UEFA-inih nagrada, a to je i fini izlog za igrače.

Riječani bez pritiska, Modri moraju proći

Rijeka nije bez šansi, daleko od toga, to govori i koeficijent, ali morat će odigrati puno bolje nego u posljednjim utakmicama. Riječani nisu pod nekim posebnim pritiskom, to im ide u prilog. Kopenhagen je favorit i nikome neće biti čudno ako prođe dalje.

Eventualni poraz ne bi izazvao bogzna kakve turbulencije na Rujevici, dok bi pobjeda jamačno izazvala euforiju. I dobrano napunila blagajnu, što je puno važnije.

S Dinamom je dijametralno suprotna situacija. Eventualni poraz bio bi ravan katastrofi; i u sportskom, a i u financijskom smislu. Unatoč dobrim prodajama, Modrima nasušno treba dodatna financijska injekcija i europski izlog.

Kotač se mora nastaviti okretati, proračun je ogroman, puno se troši, a bez Europe puno je teže prodavati igrače. Dinamo je imao puno sreće u ždrijebu i sva je prilika da će to znati iskoristiti.

Dinamo veliki favorit protiv Flore

Rijeka ima težak zadatak

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider