Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Messi čeka rasplet

Nova velika kriza trese Barcelonu: Ovo se nikad nije dogodilo i imat će dramatične posljedice

Sljedeći bi se tjedan u Barceloni moglo jako zatresti na institucionalnoj razini...

Lionel Messi i Josep Maria Bartomeu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U posljednjem intervju za katalonski Sport Lionel Messi odaslao je izjave koje su rasplamsale optimizam u Barceloni i cijeloj Kataloniji.

“Moramo ostaviti po strani razlike. Moje pogreške, ako su postojale, bile su usmjerene prema tome da napravimo bolju i jaču Barcelonu. Ali to je to, što je bilo, bilo je, moramo se koncentrirati na to da damo sve od sebe i postignemo sve što možemo postići zajedničkim snagama. Uvijek ujedinjeni i veslajući u istom smjeru”, izjavio je Messi.

Samo dva ili tri dana prije Messi je opetovano žestoko oprao čelnike Barcelone, zapravo predsjednika Josepa Mariju Bartomeua, kada je na društvenim mrežama odaslao poruku svojem dragom prijatelju Luisu Suarezu, koji je u debiju za Atletico postigao dva gola i upisao asistenciju za dvadesetak minuta igre.

Referendum o smjeni predsjednika

U Kataloniji su Messijeve izjave protumačene kao znak da Argentinac ne može bez Barcelone te da će ostati na Camp Nouu i nakon ove sezone. Otkud takav zaokret? Još samo prije dva ili tri tjedna Messi je želio otići i to je jasno naglasio.

Lako je moguće da je do zaokreta došlo zbog toga što je u međuvremenu uvidio da bi Bartomeu mogao potpisati abdikaciju puno prije najavljenih izbora u ožujku sljedeće godine. Čini se da će se Bartomeu za koji dan suočiti s referendumom o smjeni.

gol expired Kramarić ide u Bayern? Hansi Flick ga nahvalio i poslao zagonetnu poruku: "Iznenadimo se" divider

Za raspisivanje referenduma oporba je morala prikupiti nešto više od 16 tisuća potpisa u prilično kratkom roku. Nije to tako mala brojka ni u „normalnim“ vremenima, a pogotovo ne u trenutačnoj situaciju u kojoj se nalazi cijela Španjolska. Mislimo na koronakrizu, ograničeno kretanje građana i sve ostale posljedice te krize.

Na kraju je prikupljeno više od 20 tisuća potpisa. Provjera potpisa još traje, no sve je izglednije da će tražena kvota biti ispunjena i da će doći do referenduma. Komešanje u Barcinim kancelarijama govori da se nešto krupno događa.

Spremaju se ostavke

Sport piše da je velika skupina dužnosnika Barcelone odlučna dati ostavke ako se nastavi postupak potvrđivanja potpisa i raspiše referendum.

Većina čelnika koji okružuju Bartomeua navodno je mišljenja da bi iz lojalnosti trebali ostati uz predsjednika do posljednjeg trenutka.

Međutim, isto tako prevladava mišljenje da bi se morali poštedjeti nevolja i muke gledajući kako postaju prva uprava u povijesti Barce koja mora dati ostavku nakon izglasavanja nepovjerenja. Za plastičniju usporedbu, Bartomeu bi bio Barcin Mariano Rajoy, španjolski premijer koji je morao odstupiti zbog izglasavanja nepovjerenja u parlamentu.

Referendum o povjerenju mora imati potporu najmanje dvije trećine sociosa, a izlaznost mora biti veća od 10 posto ukupnog broja članova kluba s pravom glasa. Trenutačno je takvih 140 tisuća.

Sport ističe da, u slučaju da se procedura nastavi, sljedeći će se tjedan sastati uprava Barcelone kako bi raspravila o tome koje će korake poduzeti.

Bartomeu pod pritiskom

Sport tvrdi da se ne smije isključiti niti jedan scenarij, čak ni to da i sam Josep Maria Bartomeu odluči odstupiti i dati ostavku.

Postoji i druga skupina dužnosnika koja zastupa ideju o borbi do samog kraja. Naravno, oni tvrde da bi ostavke imale dramatične posljedice za klub. Kao, bez njih bi sve propalo… Klasična politička retorika. Tko je na vlasti, taj misli da mu je vlast suđena.

gol expired Danci tvrde: Ovo je novo pojačanje zagrebačkog Dinama i zamjena za Gvardiola divider

Bilo kako bilo, sljedeći bi se tjedan u Barceloni moglo jako zatresti na institucionalnoj razini. Neizvjesnost je velika. Ako Bartomeu naposljetku bude prisiljen odstupiti, Messi će dobiti zadovoljštinu.

Čovjek kojeg ne može vidjeti očima konačno bi ispario s čelne pozicije, a to znači da bi Argentinac ponovno mogao postati sretan u Barceloni. U prijevodu, takav rasplet značio bi Messijev ostanak na Camp Nouu.

Messi ostaje, Xavi dolazi?

Ako Bartomeu odstupi, implikacije bi bile neslućene. Jasno je da bi se morao pokrenuti ubrzani izbor novog predsjednika. Kandidata ima podosta. Primjerice, jedan je od najizglednijih Victor Font.

On je već izjavio da ga uopće ne zanima što će Ronald Koeman napraviti u Barceloni. Ako postane novi predsjednik, tvrdi da će Nizozemca smijeniti i instalirati na klupu Xavija, bivšeg kapetana i legendu Barce.

Ne treba se čuditi. Treba se prisjetiti da je Xavi zimus odbio Bartomeovu ponudu da postane novi trener. Spekulira se da je to učinio zbog toga što podupire Fonta. Ako se to zna, sve je jasno.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider