Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar ivice mede

Dinamo može teško nastradati, ali i proći sjajno: Skupina iz snova završava sa Zvezdom

Za Dinamo će biti najvažnije da ima sreće u ždrijebu skupina Lige prvaka...

Galerija Milan Stjelja iz Trondheima nakon ulaska Dinama u LP (Foto: GOL.hr)

Dinamo je ostvario cilj, plasirao se u Ligu prvaka sedmi put u povijest. To je najvažnija informacija sa sinoćnje utakmicu u Trondheimu.

Činjenica jest da će se igra brzo zaboraviti i da se pamti samo konačni rezultat, ali mora se konstatirati da Modri nisu igrali dobro. Bila je to njihova vjerojatno najlošija partija u kvalifikacijama. Opasno su visjeli u prvom poluvremenu. Imali su dosta sreće, Rosenborg je lako mogao postići tri pogotka. Norvežani nisu imali dovoljno znanja, ali ni sreće. To što je napravio Tore Reginiussen rijetko se viđa. Ilija Sivonjić za njega je mala beba. Norveški branič uspio je s gol-crte udarcem glavom promašiti cijela vrata.

Preplašeni Dinamo imao sreće

Štoviše, vjerojatno je spasio Modre da ne bude pogodak jer se čini da bi lopta bez njegove intervencije završila u mreži. Fortuna je pokucala na Dinamova vrata u finišu prvog dijela kada su domaći zatresli vratnicu iz slobodnog udarca. Naravno da bi utakmica dobila sasvim drugi tijek da je to upalo, no na sreću Dinama nije i to je najvažnije.

Iako su u prvoj utakmici pobijedili i ostavili dosta bolji dojam od suparnika, Modri su istrčali na travnjak nekako preplašeni, kao da ih je sputala važnost utakmice. Imali su neku vrstu mentalne blokade u prvom dijelu. Uglavnom su besciljno trčali po terenu i igrali onako kako odgovara domaćinu.

Ždrijeb Lige prvaka (Foto: AFP) Dinamo u raju: Stižu milijuni, a ždrijeb će sigurno biti spektakularan divider

Bjelica zagrmio, Gojak ušao i donio san

Nenad Bjelica u poluvremenu je opasno zagrmio. To je otkrio Dominik Livaković nakon utakmice. Bjeličina bukvica očito je imala učinka. Modri su zaigrali bolje u drugom dijelu. Rosenborg je i dalje napadao i prijetio, ali Dinamo se organiziranije branio, pokušavao je spustiti loptu na zemlju, što mu u prvom dijelu nikako nije uspijevalo.

Dvadesetak minuta prije kraja sjajnim golom Amer Gojak riješio je Modre svih muka. U nedavnoj prošlosti često kritizirani veznjak opalio je s distance lijevom nogom i pogodio rašlje. Postigao je pogodak karijere i riješio pitanje ukupnog pobjednika.

Koliko je to bilo olakšanje najbolje se vidjeli po erupciji slavlja. Naoko uvijek smireni Bjelica naprosto je eksplodirao. Dok je slavio pogodak grimase na njegovom licu govorile su više od tisuću riječi. Bilo je vidljivo da je pod velikim pritiskom. Konačno se mogao opustiti jer bilo je jasno da se Rosenborg više ne može vratiti.

Što može Dinamo u Ligi prvaka?

Ukupno glasova:

Slavlje Dinama u svlačionici Luda proslava Modrih u svlačionici nakon ulaska u skupinu Lige prvaka! divider

Sve ovisi o ždrijebu, ali Modri mogu jako puno

U psihološkom smislu Modrima će biti lakše igrati u Ligi prvaka. Ulogu favorita prepustit će drugima. Oni u društvu elitnih klubova nemaju što izgubiti, a mogu jako puno dobiti. Puno toga će ovisiti o ishodu ždrijeba. Zapravo gotovo sve. Jer Dinamo može dobiti jako tešku skupinu u kojoj bi imao male šanse osvojiti poneki bod, ali isto tako može izvući i ne odveć jaku skupinu u kojoj bi se mogao boriti čak i za drugu poziciju.

Raspon u kvaliteti klubova jako je velik. Primjerice, ako Dinamo bude imao baš puno sreće, može dobiti sljedeće suparnike: Zenit, Benficu i Crvenu zvezdu. A ako ne bude imao sreće, Liverpool, Atletico Madrid i Leipzig. Može i neka druga kombinacija, ali razlika je u svakom slučaju ogromna, zar ne?

Bjelica otkrio što je rekao svojim igračima u poluvremenu, te najavio lov na pobjede u LP Milan Stjelja iz Trondheima nakon ulaska Dinama u LP (Foto: GOL.hr) Slavlje Dinama u svlačionici

Ako se kuglice fantastično poslože, ne kažemo da će Dinamo proći dalje, to nitko ne može tvrditi, ali mogao bi se ozbiljno ''potući'' za drugu poziciju. Ždrijeb je u četvrtak (18:00), a Dinamo se zbog stečenog koeficijenta prvi put nalazi u trećoj jakosnoj skupini.

Taj status u bitnom mu mijenja perspektive jer nikako nije isto biti u trećoj ili četvrtoj skupini. Međutim, koga god Dinamo izvukao, jasno je da s igrom iz Trondheima teško može računati na bodove. S takvom igrom na bilo kojem gostovanju bi izgubio. Dinamo će morati igrati znatno bolje ako želi napraviti nešto opipljivije.

Ako ostanu u punom sastavu i još dovedu poneko pojačanje, te ako budu imali relativno povoljan ždrijeb, dakle ni najteži ni najlakši, vjerujemo da Modri imaju solidne šanse osvojiti treće mjesto i nastavak natjecanja u Europskoj ligi. Dinamo je prošle sezone u Europskoj ligi pokazao da može igrati na dosta visokoj razini.

Ako je mogao pobijediti Benficu u Zagrebu, zašto ne bi mogao i klubove nižeg ranga od slavnog portugalskog kluba? A ima ih podosta u ovosezonskom izdanju Lige prvaka. Samo treba imati sreće izvući ih u svojoj skupini.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider