Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo je išao na "gaženje" i sječu u korijenu: Hajduk užasan, sramotna taktika za šampionske ambicije

Dinamo je nadigrao Hajduk u svim aspektima igre. Ovaj put Bijelima u Maksimiru nije bilo pomoći, Modri su još jednom pokazali da su kvalitetniji…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

S obzirom na to da su i Dinamo i Hajduk mogli odgoditi međusobni sraz između europskih iskušenja jer imaju još dva neiskorištena jokera, najavio sam derbi s pitanjem: Čija će računica biti bolja – „inženjera“ Čačića ili „profesora“ Dambrauskasa?

gol expired VIDEO Golovi s prvog ovosezonskog derbija: Golčina Makedonca i novo remek djelo Dinamovog dragulja u prvom planu divider

Čini se da Čačiću matematika ide puno bolje, barem zasad. Čačić je u najavi utakmica prilično otvoreno sugerirao da Dinamu više odgovara odigrati derbi u zgusnutom rasporedu jer je navikao na jak tempo. Nije rekao, ali je jasno da je mislio i kako ima veću kvalitetu.

Čačić bolji matematičar

Pokazalo se da je dobro rezonirao. U najavi derbija napisao sam da je od iznimne važnosti bez obzira što se igra na početku prvenstva i jasno da ne može biti odlučan, no može u bitnom usmjeriti sezonu, odnosno da Dinamo ima šansu na startu potkopati Hajdukove šampionske ambicije, a da Bijeli mogu izazvati tektonski poremećaj u Maksimiru ako pobijede.

Derbi uvijek nosi puno više od tri boda, pobjeda u međusobnim susretima stvara bodovnu razliku, ali psihološki faktor je još značajniji. Jako utječe na dizanje ili spuštanje samopouzdanja i cjelokupne atmosfere, pogotovo ako se dogodi da jedna momčad posve nadigra drugu i rezultatski je razbije. A to se upravo dogodilo, Dinamo ne samo da je pobijedio nego je i u svemu nadigrao Hajduk, može se reći i deklasirao.

gol expired Čačić utišao sve kritičare: ''Vjerovao sam u preokret, uvijek sam govorio da ćemo biti najbolji kada bude najpotrebnije'' divider

Dovoljno je pogledati statistiku, od najvažnije – rubrike golova, pa do udaraca i posjeda. U svemu su Modri izdominirali Bijele, i to toliko da je bitno utjecalo na procjene na duže staze. Dinamo dugo nije ovako razbio Hajduk. Čak i kada je razlika u klasi bila još veća, to nije izgledalo baš ovako nadmoćno.

Dinamo sada još veći favorit

Koliko je ovaj derbi određujuće sugestivan, najbolje će pokazati koeficijent na kladionicama na okladu tko će biti prvak. Dinamove šanse jamačno će dodatno narasti. Može se reći da je apsolutni favorit.

Modri su zorno pokazali da je razlika u klasi očigledna te da drugo poluvrijeme u Superkupu, kada je Dinamo također izrazito dominirao, no nije uspijevao matirati tada iznimno raspoloženog Lovru Kalinića, nije bila slučajnost.

gol expired Valdas Dambrauskas: "Ovo nije pošten rezultat, no nije niti tragedija" divider

Kalinić je u Superkupu sačuvao Hajduk težeg poraza, no ne može svaki put. Ovaj put se Modrima otvorilo i u drugom dijelu su počeli rešetati mrežu Hajdukova vratara. 

Dinamo je bio bolji i u prvom dijelu, ali nije to znao naplatiti. Hajdukova nemoć je utoliko izraženija što mu nije pomoglo ni to što je poveo sjajnim golom Atanasova. Takvi potezi obično djeluju jako pozitivno na momčad koja je postigla gol, a frustrirajuće na suparnika, pogotovo kada je jasno da je imao više od igre.

Dinamo je išao na "gaženje" i da tako pokaže tko je bolji

No dogodilo se upravo suprotno. Modri kao da su se dodatno razbjesnili, a Bijeli su se još više povukli u zagrljaj svojem vrataru. U nogometu veća klasa ne mora svaki put doći do izražaja, događa se da pobijedi momčad sa slabijom igrom, no ipak u većini slučajeva, pogotovo na duže staze, kvaliteta ispliva na površinu.

Istina, obilato je pomogla Modrima i početnička pogreška Awaziema, koji teško da je mogao imati gori debi u bijelom dresu. Ali to je ta priča o pojedinačnoj kvaliteti. Ako se dan po jutru poznaje, Hajdukove muke sa stoperima neće biti tako lako riješene. 

I prije početka prvenstva bilo je jasno da Dinamo ima kvalitetniju momčad, širi roster i veću ukupnu klasu, a nakon derbija taj je dojam samo pojačan. Na osnovi dvije međusobne utakmice čini se da Hajduk nasušno treba dodatna pojačanja za ravnopravniju bitku s Dinamom, koji je očito izvukao pouke iz prošle sezone i bolje se pripremio.

Tko je favorit za osvajanje Hrvatske nogometne lige?

Ukupno glasova:

Modri ne žele ponoviti pogrešku i ući u neizvjesnu završnicu kako je to bilo prošle sezone. Jasno je da se žele što prije odvojiti od najbližih pratitelja. U pripremi utakmice moglo se nazrijeti da će ići punim gasom i pokušati deklasirati najvećeg rivala kako bi ga demoralizirao i uništio mu sve snove.

Hajduk užasan, sramotna taktika za šampionske ambicije

Vidjelo se da silno žele pobjedu protiv Hajduka i da ih ne zanima igra na remi, iako su neki procjenjivali kako bi i jedini i drugi bili zadovoljni bodom prije odlučnih europskih utakmica. Dinamo je prošle godine kalkulirao u derbijima i to mu se zamalo obilo u glavu.

Protiv Hajduka je pokazao da će ove sezone taktika biti drukčija. Sječa u korijenu. Modri su podigli formu u pravo vrijeme. Visoka pobjeda nad najvećim rivalom velika je motivacijska injekcija za Dinamovu momčad uoči okršaja s Bodo/Glimtom u doigravanju za Ligu prvaka. E, sad veliko je pitanje kakvo je uopće mjerilo Hajduk i općenito HNL. Tu je Dinamo neprikosnoven, no Europa je ipak nešto drugo. Stoga pričekajmo s konačnim zaključcima.

S druge strane, teško je procijeniti kako će ovaj težak poraz utjecati na momčad Hajduka. Bijeli su odigrali jako loše, bolje rečeno katastrofalno. Cijela taktika svela se na mučenje lopte, odugovlačenje i pokušaj osvajanja jednog boda. Najviše su se uzdali u sreću i vratara. Nije pretjerano reći - sramotna predstava za momčad koja ima šampionske ambicije.

Splićane u Valenciji čeka još kvalitetnija momčad od Dinama, a s ovakvom igrom neće imati prevelike šanse. Bijeli moraju negdje iznaći dodatnu energiju ako žele ostvariti povoljan rezultat. Čeka ih teška misija, ali na muci se poznaju junaci.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider