Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Derbi iznimne važnosti: Dinamo može zakopati Hajduk, a Bijeli potpaliti veliku frku u Maksimiru

Dinamo večeras (21:05) dočekuje Hajduk u Maksimiru u 5. kolu SuperSport HNL-a…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ante Čačić je na jučerašnjoj press-konferenciji između redova otkrio zbog čega je Dinamo nije želio odgoditi utakmicu s Hajdukom.

Očito je procjena u Plavim salonima da Dinamu više odgovara zgusnutiji ritam jakih utakmica nego Hajduku. Koliko god da su Modri umorni, procjena je da su Bijeli još umorniji. I ne samo zbog toga što su imali manje vremena za rekuperaciju…

„Hajduk je imao veću energetsku potrošnju. Mi ipak imamo učestaliji ritam igranja jakih utakmica“, kazao je Čačić i zapravo dao odgovor zbog čega Dinamo nije posegnuo za jokerom odgode.

Čačić otkrio Dinamove namjere

U Maksimiru su sigurno dobro analizirali što napraviti. Osim što u Dinamu vjeruju kako imaju jaču momčad, širi roster i više iskustva igranja jakih utakmica u zgusnutom rasporedu, očito se dobro sjećaju i prošle sezone kada se pokazalo da odgoda derbija s Hajdukom nije bila baš najbolja ideja. Ishod proljetnih derbija to je najbolje pokazao.

I prije početka nove sezone bilo je posve jasno da će Hajduk biti najveći Dinamovi konkurent u borbi za naslov prvaka. Splićani su već prošle sezone bacili rukavicu izazova Modrima, opasno su zaprijetili, a ove sezone žele napraviti korak dalje i srušiti Dinamo s pijedestala HNL-a.

gol expired Dambrauskas otkrio dobru vijest za Hajduk uoči derbija: "Vratio se, nasmiješen je" divider

Naravno da je sve to jasno čelnima ljudima u Maksimiru i oko njega, a pogotovo u Međugorju. Stoga je njihova priprema za novu sezonu HNL-a bila ozbiljnija i analitičnija nego za prethodne.

Dinamo se ne želi dopustiti još jedan ples po žici, nikako ne želi ući u neizvjesnu, a kamoli infarktnu završnicu. Za održavanje, pa i povećanje ionako golemog proračuna, koji je debelo prešao 60 milijuna eura, čelnima ljudima Dinama od vitalnog je značaja osvajanje naslova prvaka Hrvatske, a u isto vrijeme na taj se način sputava rast konkurenata.

Dinamo želi skresati krila Bijelima

Stoga je ove sezone taktika takva da se što prije pokušaju slomiti ambicije najvećeg rivala. Zna se da Hajduk leti na krilima euforije. Ako Dinamo na startu uspije odsjeći mu krila, Hajdukove šanse bit će puno manje.

E, sad, ako je Dinamo htio igrati derbi baš zato što smatra da mu zgusnutiji raspored više odgovara nego Hajduku, postavlja se logično pitanje: zbog čega Hajduk nije tražio odgodu?

Bijeli također nisu ispucali nijedan od dva jokera, iako su im već odgođene dvije utakmice. No u prvom slučaju Rijeka je ispucala svoj joker, a utakmicu s Goricom odgodio je HNS zbog promjene Hajdukova termina utakmice s Vitorijom.

U Hajduku je očito procjena da u Dinamu nisu baš dobro iskalkulirali kome što više odgovara. Hajduku je možda bilo previše da ima tri odgođene utakmice u tako kratkom roku, ali čini se da je to ipak manji razlog.

Značajniji je taj što su Bijeli vjerojatno uvjereni kako mogu kvalitetno odgovoriti Dinamovoj širini. Dobar motiv su prošlosezonski međusobni obračuni u kojima je Hajduk u ukupnom zbiru izašao kao pobjednik.

Čija računica je bolja?

Nije nebitnu ulogu odigrao ni podatak da Dinamo već u utorak igra svoju prvu utakmicu s Bodo/Glimtom, a da na daleki sjever Norveške putuje u ponedjeljak.

S druge strane, Hajduk igra s Villarrealom u Valenciji tek u četvrtak, a na put će u utorak. Dakle, ako je Hajduk imao kraći odmor do derbija, imat će više vremena od derbija da se odmori i aklimatizira za europski ispit.

Tko je favorit za osvajanje Hrvatske nogometne lige?

Ukupno glasova:

Zbog toga su Splićani možda bili uvjerenja da će Zagrepčani morati više kalkulirati, htjeli to ili ne htjeli. Svatko ima svoje argumente, a čija je računica bolja i tko je bolji matematičar - „inženjer“ Čačić i „profesor“ Dambrauskas, saznat ćemo večeras nešto prije 23 sata.

Cijeli ovaj uvod napravljen je kako bi pokazali koliko je derbi važan, bez obzira što se igra u ranoj fazi prvenstva i ne može se reći da je odlučan.

Nije odlučan, ali stava sam da može značajno utjecati na daljnji tijek sezone. Lako bi mogao odrediti šampionske aspiracije, pogotovo Hajduka. Masivno će utjecati na elan, motivaciju i ukupnu atmosferu.

Dinamo ima šansu zakopati Hajduk

Dinamo je već sada izraženi favorit na kladionicama za obranu naslova prvaka, a ako upiše pobjedu u derbiju, pogotovo ako to napravi uvjerljivom igrom i rezultatom, koeficijent će jamačno pasti na minimum.

Modri računaju da bi s pobjedom na neki način, ako ne do kraja ubili, onda ozbiljno prikočili Hajdukove ambicije. S obzirom na mentalitet i temperament Hajdukova podneblja, poraz Bijelih, pogotovo ako bude uvjerljiv, lako bi mogao izazvati val defetizma. Na način Dinamo bi zakopao Hajduk u duboku rupu, ubio bi mu elan i nadu.

gol expired Ante Čačić održao rekordno kratku pressicu: "Očekujem da Hajduk ide po pobjedu" divider

S druge strane, nije teško zaključiti da bi hipotetski Hajdukov trijumf u Maksimiru rasplamsao još veću žar među njegovim navijačima. Euforično raspoloženje doseglo bi neslućene granice. Euforija može biti mač s dvije oštrice, ali Hajduk je takav klub za koji se može reći da mu euforija ipak više odgovara nego odmaže.

Poljud bi bio još posjećeniji na svakoj utakmici, podrška navijača još žešća. Pune tribine i vatrena atmosfera veliki je plus za svaku momčad koja ima ozbiljne aspiracije.

Hajduk može potpaliti rat struja u Maksimiru

U svakom slučaju, dodatni je poticaj da na svakoj utakmici daje maksimum. Hajduk bi pobjedom poslao signal da je dozreo za rušenje Dinamove dominacije i osvajanje naslova prvaka. Igračima Hajduku samopouzdanje bi odletjelo u stratosferu, a takvog Hajduka bilo bi jako teško zaustaviti.

Da ne pričamo koliko bi Hajduk uzdrmao Dinamo u slučaju da ga pobijedi usred Maksimira. Poraz bi jamačno imao jak negativni efekt s neslućenim dosezima.

Rat struja ionako je u tijeku već mjesecima, bitka za maksimirsko prijestolje sigurno bi se dodatno rasplamsala.
Situacija je napeta i oko trenera Čačića kojeg navijači očito nisu prihvatili raširenih ruku. Ne treba pojašnjavati kako bi se eventualni poraz odrazio na Čačićev ionako ambivalentan status. Kakvi bi tek tada bili zvižduci s tribina!?

Ukratko, i Dinamo i Hajduk imaju šansu zadati jedno drugom bolan udarac na startu sezone, da ne kažem koban. Pobjeda u derbiju oduvijek je značajnija od tri suha boda, ali u ovoj situaciji donosi i puno više. U dobroj mjeri raskrčuje put do naslova prvaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider