Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Cristiano u Madridu

Ronaldo izbjegao zatvor: Pravična kazna i kako bi prošli "obični" građani?

Cristiano Ronaldo pojavio se na madridskom sudu koji ga je proglasio krivim za utaju poreza...

Cristiano Ronaldo i Georgina Rodriguez (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Cristiano Ronaldo morat će platiti kaznu od 18,8 milijuna eura, ali izbjegao je zatvor. To je ukratko epilog sudskog postupka vođenog u Madridu protiv portugalske superzvijezde, koja u posljednje vrijeme ima velikih sudskih problema.

Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je Ronalda za izbjegavanje plaćanja poreza u razdoblju od 2011. do 2014., kada je Portugalac bio član madridskog Reala, a u međuvremenu je prešao u Juventus.

Ronaldo izbjegao zatvor

Isprva je sud tvrdio da je Ronaldo utajio porez na prihodima od sponzorskih ugovora u iznosu od 14,7 milijuna, a onda je cifra navodno spuštena na 5,7 milijuna eura. Ronaldo je igrao u Realu, a poreze na sponzorske ugovore plaćao je u tvrtkama koje je osnovao u inozemstvu.

Ronaldova bivša tvrdi da ima snimke i poruke koje će ga uništiti: ''Čuvala sam njegove prljave tajne godinama'' Jasmine Lennard (Twitter) Jasmine Lennard i Ronaldo (Twitter/AFP) Jasmine Lennard (Twitter) +2 Jasmine Lennard (Twitter)

Ronaldo je osuđen na 23 mjeseca uvjetne kazne zatvora, koja je naposljetku dogovorom preinačena u novčanu kaznu. Na izlasku iz zgrade suda okupljeni novinari dobacili su Ronaldu: „Sve OK, Cristiano?“, a ovaj im je uzvratio: „Ma, perfektno, naravno“.

Praćen budnim okom brojnih novinara i fotoreportera koji su se u velikom broju okupili pred sudom, Ronaldo je stigao na sud u pratnji djevojke Georgine Rodriguez. Zadržao se u zgradi suda oko 50 minuta kako bi dovršio formalnosti nakon što je postignut dogovor između tužiteljstva i obrane.

Portugalac tražio poseban tretman

Ronaldu je odbijen zahtjev da sudjeluje u postupku putem videokonferencije te se morao osobno pojaviti na sudu. Sud je također odbio osigurati posebne mjere osiguranja riječima da je Ronaldo stranka u postupku kao i svaka druga te da nema pravo na poseban status.

Portugalac se tijekom suđenja branio tako što je isticao da nije radio ništa drukčije od onog što rade brojni sportaši, poslovni ljudi i španjolske tvrtke već godinama i desetljećima, a što su im omogućili zakoni Španjolske i Europske unije te ih nitko nije optuživao za utaju poreza.

Modrić skinuo rukavice i poslao oštru poruku Messiju i Cristianu Ronaldu Messi, Ronaldo i Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić u razgovoru za FIFA-u (Screenshot) Luka Modrić i Sadio Mane (Foto: AFP) +6 Luka Modrić i Florentino Perez (Foto: AFP)

Tvrdio je da je sve radio po instrukcijama madridskog odvjetničkog ureda koji vodi pravne poslove brojnih imućnih građana Madrida i Španjolske. Drugim riječima rečeno, htio je reći da se u njegovu slučaju radi o dvostrukim standardima, po principu – ako su ostali radili isto i sve je bilo po zakonu, kako to da u njegovu slučaju nije po zakonu?

Ronaldo je u početku suđenja bio prilično tvrdoglav i odbijao je priznati krivicu. Govorio je da će radije ići u zatvor nego priznati da je kriv. Kasnije se ipak smekšao i prihvatio kompromisno rješenje o novčanoj kazni.

Modrić ima slične probleme

Ronaldo nije jedni igrač Reala koji je optužen za utaju poreza, na optuženičkoj klupi našli su se još neki igrači madridskog kluba, a među njima i hrvatski kapetan Luka Modrić. Optuživani su i igrači Barcelone, među njima i Lionel Messi, koji je također proglašen krivim i morao je platiti novčanu kaznu.

Neki su mu zamjerili, žene sigurno neće: Ronaldo još jednom doslovno pokazao mišiće Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) +4 Cristiano Ronaldo (Foto: AFP)

Činjenica jest da se u mnogim navednim slučajevima radi o "sivoj zoni", odnosno načinu poslovanja koji su država i porezne vlasti godinama tolerirale ne samo u Španjolskoj nego i u ostalim europskim zemljama, a o čemu su posljednjih godina naširoko pisali brojni europski mediji, posebice njemački i engleski.

Kako bi prošli "obični" građani?

Situacija se u Španjolskoj značajno promijenila nakon što je ta zemlja prije desetak godina upala u duboku ekonomsku krizu. Španjolski građani iskazali su nezadovoljstvo radom državnih institucija i sve očitijim raslojavanjem društva na bogate i siromašne, gdje se bogatima puno toga tolerira, dok većina tereta krize pada na leđa „običnih“ građana. Priča koja je tako poznata.

Neki će kritičari reći da je španjolski pravni sustav odlučio trenirati strogoću na nogometnim zvijezdama, mahom internacionalnima, kako bi pokazali građanima da nešto rade i da su pred zakonom svi jednaki. Međutim, ostaje pitanje kako bi obični građani prošli da su kojim slučajem proglašeni krivima za utaju poreza u tisućama eura, a kamoli u milijunskim iznosima. Bi li se izvukli samo s novčanom kaznom?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider