Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Samo najbolje

Bayern u velikoj ofenzivi: Bavarci dovode niz velikih talenata, plan za ostanak u vrhu

Njemački velikan Bayern razradio je dugoročnu strategiju kako da parira najbogatijim klubovima Europe…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Donesena je velika odluka. Bundesliga se nastavlja za nekoliko dana. Stoga ne čudi što su u najvećem njemačkom klubu Bayernu posljednjih dana hiperaktivni.

Kadrovska križaljka za bližu i dalju budućnost ne slaže se samo u Säbener Straßeu nego i u omladinskom kampu Bayerna na sjeveru Münchenu. Planiranje je u punom jeku. Njemački velikan razradio je dugoročnu strategiju kako da parira najbogatijim klubovima Europe.

Nedavno je najavljen transfer juniorskog reprezentativca Lenna Jastremskog. 19-godišnji napadač doći će u Bayern naljeto besplatno iz Wolfsburga. Isprva će se kaliti kroz trećeligaške nastupe, a onda će se priključiti seniorskoj momčadi Bayerna.

Bayern dovodi niz velikih talenata

Iako službene najave još nema, njemački mediji plasirali su informaciju da još jedan talentirani nogometaš naljeto stiže u Bayern. Riječ je Armindu Siebovu, 17-godišnjem ofenzivcu Hoffenheima. I on će put do seniora tražiti kroz treću ligu.

gol expired Miris rata bio je u zraku, a Hajduk je došao na noge moćnoj Zvezdi i osvojio povijesni trofej divider

Bayern pregovara i sa 17-godšnjim škotskim talentom Aaronom Hickeyjem (Heart of Midlothian). Vode se razgovori i sa savjetnikom Pierrea Kalulua. 19-godišnji desni bek Lyona ima profesionalni ugovor s Lyonom, zbog čega je prelazak u München teško ostvariv, no ne i nemoguć.

U siječnju je 17-godišnji Christopher Scott iz Bayer 04 Leverkusena doveden kako bi ojačao sredinu terena u Bayernovu U-19 sastavu.

Bayern je bacio oko na mnoge mlade igrače, sve se prati, puno se razgovara, ali ostaje krilatica omladinske škole: Kvaliteta umjesto količine!

Kvaliteta se traži

"Broj igrača koje pratimo u različitim dobnim skupinama vrlo je velik. Trudimo se što više naših igrača izgurati do glavne momčadi", kazao je voditelj omladinske škole Bayerna Jochen Sauer u intervjuu za Sport1.

„Ako dovedemo nekog sa strane, on mora znatno kvalitetniji od igrača koji su već u klubu. Zanimaju nas samo igrači koji su među pet najboljih u svojem uzrastu“, ističe Sauer i dodaje:

gol expired Znak da stižu teška vremena na Camp Nou: Barca opasno zateže remen. Cifra je šokantna! divider

„Bayern je atraktivno odredište mnogim mladim igračima zbog vrhunskog kampa i infrastrukture. Osim toga, možemo im obećati kaljenje u našoj momčadi koja nastupa u Trećoj ligi. To mnogi konkurentski klubovi nemaju.“

Bayern pokušava privući talentirane mlade igrače sa svih strana Njemačke, Europe i svijeta tako što im nudi kvalitetan i postupan razvoj kroz mlađe uzraste.

Bavarci traže posvuda i nude najbolje uvjete

Bright Arrey-Mbi, mladić koji je označen kao veliki talent, stigao je iz Chelseaja prošlog ljeta kao 16-godišnjak. Inače je rođen u Njemačkoj. Igra na mjestu središnjeg braniča. Odmah je uskočio u Bayernovu U-19 momčad, kao i mlađahni Jamal Musiala (17), koji je slijedio isti put.

Arrey-Mbi čak je trenirao s Bayernovim seniorima na zimskim pripremama u Kataru. Ako su igrači dovoljno talentirani, u Bayernu, kao i u mnogim drugim klubovima, mogu preskočiti dobne skupine. Recimo, poput velikog talenta Torbena Rheina (17).

gol expired Bivši igrač Reala otkrio sjajnu anegdotu s Mourinhom: ''Imamo Cafua danas u momčadi'' divider

Što se tiče Bayernove transferne taktike u omladinskom pogonu, Sauer ističe: "Nismo pretjerano agresivni, već prilično selektivni. Ako nedvojbeno utvrdimo da nas igrač može vidno pojačati, tek ga onda pokušamo angažirati."

Izvidnice se šalju gotovo po čitavoj Europi i većem dijelu svijeta. Francuska i Engleska važna su tržišta, ali Bayern također ima skaute i po Aziji i Sjevernoj Americi. Južna Amerika i Afrika se podrazumijevaju.

Pogodak u MLS ligi

Na taj način dogodilo se rano otkrivanje Alphonsa Daviesa, kojeg je Bayern zakapario u redovima Vancouver Whitecapsa, kanadskog kluba iz MLS lige, za oko 10 milijuna eura 2018. u dobi od 17 godina, a posljednjih se mjeseci razvio u trećeg najvrjednijeg lijevog bočnog igrača na svijetu. Na Transfermarktu je procijenjen na 45 milijuna eura.

"Kad su u pitanju pridošlice, uglavnom se fokusiramo na njemačko tržište", čvrsto dodaje Sauer i objašnjava:

gol expired Rakitić se vratio treninzima i poslao poruku: ''Prvi put da sam izašao nakon 60 dana, situacija je prilično nova'' divider

"Igrača poput Joshue Zirkzeeja možete potpisati samo iz drugih europskih zemalja kada ima 16 godina. Izvan Europe, igrač mora imati 18 godina. Po mom mišljenju, broj igrača koje dovodi u rasponu između 16 i 19 godina prilično je mali. U prosjeku dovodimo godišnje po jednog ili dvojicu igrača po selekciji."

Bayernova je prednost što u mlađim selekcijama na trenerska mjesta može angažirati poznata imena koja svojim imenom mogu privući vrhunske talente. U U-19 rade treneri Martin Demichelis i Danny Schwarz. Glavni trener U-17 momčadi posljednje dvije godine bio je Miroslav Klose, koji je sada promoviran u seniorsku momčad.

Najbolji strijelac svjetskih prvenstava postao je pomoćni trener Hansiju Flicku. Klose je programiran da jednog dana postane glavni trener.

Velika imena u omladinskom pogonu

"Kombinacija najboljih uvjeta i poznatih, visokokvalificiranih trenera vrlo je privlačna mladim igračima", kaže Sauer.

"Ako želimo potpisati igrača, pokažemo mu srednjoročni plan razvoja njegove karijere. Ako igrač potpiše na tri godine, morate pokušati zacrtati jasan put kojim može krenuti. Glavno je da igrač učini sve što može kako bi uspio. Ako im sve to objašnjavaju treneri poput Klosea ili Demichelisa, odnosno bivši veliki igrači, onda je to, naravno, još vjerodostojnije za igrača", kaže Sauer, koji je i sam radio kao trener u omladinskim pogonima.

gol expired Najpoznatija nogometna plavuša novim objavama pomutila razum svojim fanovima divider

U Bayern je stigao iz Salzburga, u kojem je napravio veliki posao između od 2012. do 2017. i ima izvrsnu mrežu kontakata. Bayern je zadovoljan Sauerovim radom, produljio mu je ugovor do 2023. i uživa punu podršku sportskog direktora Hasana Salihamidžića.

Najveći osmijeh na lice Bayernovih šefova izaziva Joshua Zirkzee koji je postigao tri gola za seniorsku momčad u 170 minuta. No ni za mlađahnog Nizozemca još se ne može reći da se zacementirao u udarnu momčad.

Alaba posljednja zvijezda

Koliko god se čini da Bayernova škola radi, nema prevelikih uspjeha u bliskoj prošlosti. Posljednji veliki igrač koji je proistekao iz omladinskog pogona jest David Alaba. Bayern to želi što hitnije promijeniti. Zato i jest pokrenuta ofenziva dovođenja talentiranih igrača u omladinske uzraste.

Koliko god Bayern bio bogat klub, posebice za njemačke prilike, ne mogu se, a i ne žele nadmetati s najvećim potrošačima u kupovini najvećih zvijezda. Uostalom, Bayern je najveće rezultate postizao kada su mu kralježnicu momčadi sačinjavali domaći igrači.

Povratak UFC-a

  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider