Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
više od obične utakmice

Miris rata bio je u zraku, a Hajduk je došao na noge moćnoj Zvezdi i osvojio povijesni trofej

Prije točno 29 godina Hajduk je osvojio svoj najvrijedniji trofej - posljednji kup Jugoslavije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnji dan prije točno 29 godina Hajduk je u legendarnom susretu golom Alena Bokšića svladao Crvenu zvezdu i postao pobjednik posljednjeg kupa Jugoslavije. Bokšić je nakon sjajne kontre u 60. minuti postigao jedini pogodak na stadionu JNA-a u Beogradu.

"Ma, ne mogu vjerovati da je prošlo 29 godina, znam da se uvijek u ova doba pokrene ta priča, opet i iznova, po milijunti put, ali neka, lijepo se prisjetiti. To je 29 godina, puno... A opet kao da je jučer bilo. Mnoga su sjećanja svježa", kazao je Bokšić za Slobodnu Dalmaciju.

gol expired Zvijezda Tottenhama s najvišim počastima odslužila vojni rok: Jedan od petorice najboljih divider

Podsjetimo, Hajduk je usred Beograda srušio Crvenu zvezdu, momčad koja je 21 dan kasnije postala prvak Europe, nakon što je u Bariju nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca bila bolja od Marseillea.

"Sportski gledano, utakmica je pokazatelj što je to nogomet, koliko je neobičan, nepredvidljiv. Mi smo bili puno jači godinu prije i išli smo isto tako na finale kupa protiv Crvene zvezde u Beograd. Tu smo trebali dobiti, a izgubili smo 0:1, gol nam je dao Pančev. Sad nam u toj atmosferi nitko nije davao nikakve šanse, ali to je to, nogomet, nikad ne znaš. Izvukli smo sav ponos, želju, borbu, pretočili je u veličanstvenu pobjedu. Nadigrali smo Zvezdu, koja će koji dan kasnije postati prvak Europe, nemojmo to zaboraviti", nadodao je Bokšić za SD.

Danas taj trofej kotira kao najvrjedniji u vitrinama Hajduka, ali ga se naziva i ratnim trofejem. Bilo je neizvjesno hoće li se utakmica uopće odigrati nakon masakra nad hrvatskim policajcima u šumi u Borovu Selu. Svega se toga prisjetio Bokšić u razgovoru za Slobodnu.

gol expired Rakitić se vratio treninzima i poslao poruku: ''Prvi put da sam izašao nakon 60 dana, situacija je prilično nova'' divider

"Nekoliko dana prije toga dogodilo se zlo u Borovu Selu, gdje su ubijeni naši policajci. Nije se znalo hoćemo li uopće putovati na utakmicu, onda je u zadnji tren odlučeno da idemo, da moramo to sportski odigrati. Meni je to najvažniji događaj u karijeri, iz puno aspekata. Ako gledamo sportsku stranu, posebno je važna. Utakmica je top topova. I to je moj prvi trofej u životu, sa svojim klubom! Ima li što ljepše?!" rekao je između ostalog Bokšić u prisjećanju na najveći trenutak iz svoje karijere.

Hajduk je na utakmicu putovao avionom JNA-a jer je postojao strah da bi se autobusu na putu do Beograda moglo nešto dogoditi zbog osjetljive situacije i atmosfere koja je vladala u to doba.

O povijesnoj utakmici i trofeju Hajduka snimljen je dokumentarni film "Hajdukov ratni trofej".

gol expired Najpoznatija nogometna plavuša novim objavama pomutila razum svojim fanovima divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider