Na današnji dan prije točno 29 godina Hajduk je u legendarnom susretu golom Alena Bokšića svladao Crvenu zvezdu i postao pobjednik posljednjeg kupa Jugoslavije. Bokšić je nakon sjajne kontre u 60. minuti postigao jedini pogodak na stadionu JNA-a u Beogradu.

"Ma, ne mogu vjerovati da je prošlo 29 godina, znam da se uvijek u ova doba pokrene ta priča, opet i iznova, po milijunti put, ali neka, lijepo se prisjetiti. To je 29 godina, puno... A opet kao da je jučer bilo. Mnoga su sjećanja svježa", kazao je Bokšić za Slobodnu Dalmaciju.

Podsjetimo, Hajduk je usred Beograda srušio Crvenu zvezdu, momčad koja je 21 dan kasnije postala prvak Europe, nakon što je u Bariju nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca bila bolja od Marseillea.

"Sportski gledano, utakmica je pokazatelj što je to nogomet, koliko je neobičan, nepredvidljiv. Mi smo bili puno jači godinu prije i išli smo isto tako na finale kupa protiv Crvene zvezde u Beograd. Tu smo trebali dobiti, a izgubili smo 0:1, gol nam je dao Pančev. Sad nam u toj atmosferi nitko nije davao nikakve šanse, ali to je to, nogomet, nikad ne znaš. Izvukli smo sav ponos, želju, borbu, pretočili je u veličanstvenu pobjedu. Nadigrali smo Zvezdu, koja će koji dan kasnije postati prvak Europe, nemojmo to zaboraviti", nadodao je Bokšić za SD.

Danas taj trofej kotira kao najvrjedniji u vitrinama Hajduka, ali ga se naziva i ratnim trofejem. Bilo je neizvjesno hoće li se utakmica uopće odigrati nakon masakra nad hrvatskim policajcima u šumi u Borovu Selu. Svega se toga prisjetio Bokšić u razgovoru za Slobodnu.

"Nekoliko dana prije toga dogodilo se zlo u Borovu Selu, gdje su ubijeni naši policajci. Nije se znalo hoćemo li uopće putovati na utakmicu, onda je u zadnji tren odlučeno da idemo, da moramo to sportski odigrati. Meni je to najvažniji događaj u karijeri, iz puno aspekata. Ako gledamo sportsku stranu, posebno je važna. Utakmica je top topova. I to je moj prvi trofej u životu, sa svojim klubom! Ima li što ljepše?!" rekao je između ostalog Bokšić u prisjećanju na najveći trenutak iz svoje karijere.

Hajduk je na utakmicu putovao avionom JNA-a jer je postojao strah da bi se autobusu na putu do Beograda moglo nešto dogoditi zbog osjetljive situacije i atmosfere koja je vladala u to doba.

O povijesnoj utakmici i trofeju Hajduka snimljen je dokumentarni film "Hajdukov ratni trofej".