Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Promjena politike

Kovač otkrio da je Bayern blizu rekordnog transfera: Izvadili zmiju iz džepa i konačno dovode svjetsku marku

Čini se da je Bayern blizu realizacije rekordnog transfera…

Galerija Niko Kovač (Foto: AFP) Leroy Sane (Foto: AFP) Leroy Sane slavi pobjedu sa suigračima iz Manchester Cityja (Foto: AFP) +7 Sergio Aguero i Leroy Sane (Foto: AFP)

„Bayern neće sudjelovati u tom ludilu“, opet je zagrmio svoju dobro poznatu strofu glavni izvršni direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

U trenutku dok Bayern vodi pregovore s Manchester Cityjem i njegovom mladom zvijezdom Leroyom Saneom, Rummenigge je ipak ponešto modificirao stare stavove čelnika Bayerna.

Sada mu više ne smetaju toliko golemi transferi koliko astronomske plaće nogometnih zvijezda. To je potkrijepio na primjeru Antoinea Griezmanna, koji je potpisao petogodišnji ugovor s Barcelonom u kojem će zaraditi 105 milijuna eura neto.

Kovač otkrio da stiže Sane

„Transferi od 100 ili 120 milijuna nisu više toliko spektakularni. Postali su normalni, to je realnost. Mnogo sam zabrinutiji zbog visine plaća, posebice u Engleskoj, Španjolskoj i Italiji. Tamo neki zarađuju deset i još više milijuna eura godišnje u neto iznosu. Klubove to stoji dvostruko više jer moraju platiti porez. To je ludost. Bayern neće u tome sudjelovati“, ispalio je „Kalle“, koji je izgleda zaboravio koliko je Bayern plaćao jednog trenera, Pepa Guardiolu. Spekuliralo se da je Španjolac zarađivao čak 17 milijuna eura godišnje u Bayernu.

Ključni dani u Barceloni: Valverde zatražio nova pojačanja, dva igrača blizu odlaska Malcom (Foto: AFP) Rafinha (Foto: AFP) Malcom (Foto: AFP) +1 Ernesto Valverde (Foto: AFP)

Rummenigge je praktički donedavno zajedno s predsjednikom Bayerna Ulijem Hoenessom bubnjao kako se Bayern ne misli uključiti u „luđačku transfernu utrku“ za nogometnim zvijezdama, pa vidimo da su promijenili ili mijenjaju mišljenje.

„Prilično sam uvjeren da ćemo dovesti Sanea. Bayern to može“, samouvjereno je izjavio Niko Kovač, hrvatski trener na klupi Bayerna.

Kovač traži pojačanja, praktički preklinje Bayernove šefove da nešto naprave. Svjestan je Kovač da bez svjetskih igrača teško može ostvariti postavljene ciljeve u Ligi prvaka. Realno ili nerealno, čelnici Bayerna žele da njihov klub redovito sudjeluje u završnici, barem da dogura do četvrtfinala. To je minimum koji žele i to otvoreno govore.

Bayern mijenja politiku

Čini se da polako revidiraju svoja stajališta, doduše nevoljko, ali ipak ih mijenjaju. Ovog ljeta već su oborili vlastiti rekord za dvostruki iznos kada su doveli Lucasa Hernandeza iz Atletico Madrida.

Niko Kovač (Foto: AFP) Kovač inzistira na velikom pojačanju: ''Definitivno bi nam pomogao, ali borimo se protiv milijardera'' divider

Za braniča su iskrcali 80 milijuna eura, gotovo dvostruko više od dotadašnjeg rekorda koji je držao Corentin Tolisso, a kojeg su doveli 2017. za 41,5 milijuna eura. Za ilustraciju, prije njega rekorder je bio Javi Martinez, koji je u Bayern stigao iz Athletic Bilbaa već davne 2012. za 40 milijuna eura.

To su do dolaska Hernandeza bila jedina dva transfera Bayerna od 40 milijuna eura. Dok su se drugi pojačavali i trošili astronomske iznose, Bayernovi čelnici stiskali su novčanik i galamili kako oni to nikada neće raditi. Situacija se u međuvremenu stubokom promijenila.

Nakon niza loših, pa i katastrofalnih poteza Bayernovih čelnika, čini se da u Säbener Strasseu polako dolaze do otrežnjena.

Dugo su gurali glavu u pijesak

Trebalo im je dugo da shvate kako imaju izraubanu momčad koja više ne može držati korak s najvećim europskim klubovima, a još duže da prihvate činjenicu kako se moraju uhvatiti za džep ako žele dovesti pojačanja koja su u stanju ravnopravno se potući s najjačima.

Da na Allianz Areni mijenjaju mišljenje o astronomskim transferima, prije svega zato što su ih primorali rezultati u Ligi prvaka, govori i činjenica da Bayern ozbiljno namjerava dovesti Sanea.

Pregovori već dugo traju. Prva ponuda Bavaraca kretala se oko 80 milijuna eura. Građani su to glatko odbili, a Bavarci su se hvatali za glavu. Kao, pa kako to mogu odbiti. Štedljivi Nijemci ne shvaćaju ili se prave da ne shvaćaju kakva je situacija na tržištu.

Sane čak i na Transfermarktu vrijedi 100 milijuna eura. Znamo da su cifre na Transfermarktu u pravilu ispod tržišne vrijednosti. Klubovi najčešće prodaju igrače za osjetno veće iznose od procjene na Transfermarktu.

Kako god, Bayern je dugo odolijevao uključiti se u utrku, praktički donedavno slali su poruke da se nikad i neće uključiti, no već je odavno jasno da neće predugo izdržati.

Dramatičan sukob u Bayernu: Kovač u opasnosti, lomi se preko njegovih leđa Karl-Heinz Rummenigge, Jupp Heynckes i Uli Hoeness (Foto: AFP) Hasan Salihamidžić i Uli Hoeness (Foto: AFP) Karl-Heinz Rummenigge i Uli Hoeness (Foto: AFP) +3 Uli Hoeness (Foto: AFP)

Sve je bilo dobro dok je Bayern imao praktički monopol na njemačke talente, koje je mogao otkupljivati za ne prevelike cifre. Priključio bi im još pokojeg kvalitetnog stranca i imao bi momčad za najviše domete. Posljednjih nekoliko godina situacija se u bitnome promijenila.

Izvor presušio, a tržište se globaliziralo

Prvo, njemački je izvor donekle presušio, Nijemci su već nekoliko godina u laganoj proizvodnoj krizi. Drugo, engleski i španjolski klubovi prije svih imaju brojne skaute u Njemačkoj i non-stop su prisutni na tom tržištu, te su u svakom trenutku u stanju reagirati.

Europsko tržište nogu u potpunosti se globaliziralo, pa ni Bayern u Njemačkoj nije više usamljen. Već duže vrijeme ima žestoke konkurente u velikim europskim klubovima koji su u stanju ponuditi jednako ili čak znatno više.

Marco Asensio, Lucas Vazquez, Gareth Bale (Foto: AFP) Bayern dovodi zvijezdu Reala: Bavarci bi najveće zvijezde, ali da nisu skupe. Ne ide... divider

Tako je Manchester City pravodobno reagirao i na vrijeme pokupio Sanea iz Schalkea. Za tada 20-godišnjeg igrača, koji je tek ulazio u prvu momčad, iskrcali su čak 50 milijuna eura. Bayern to u tom trenutku ni u snu nije htio platiti. Da jest, to bi mu bio rekordni transfer.

U međuvremenu Bayern je nedovoljno dobro prolazio u Ligi prvaka, s obzirom na svoje standarde i očekivanja, a sve je kulminiralo prošlosezonskim ispadanjem već u osmini finala od Liverpoola. Maske su pale u uzvratnoj utakmici kada se jasno vidjela razlika u kvaliteti.

Man City cilja Oyarzabalu

Ta je utakmica na neki način bila prekretnica. Čelnici Bayerna konačno su uvidjeli da moraju nešto poduzeti ili će uskoro ispasti iz ekskluzivnog kluba favorita za osvajanje Lige prvaka.

I zato su danas spremni iskrcati stotinu ili 120 milijuna eura, koliko se spekulira da traži City. Da je transfer blizu realizacije, govore i informacije engleskih medija kako Građani aktivno traže zamjenu. Navodno su spremni aktivirati otkupnu klauzulu od 75 milijuna eura za mladu zvijezdu Real Sociedada Mikela Oyarzabalu.

Niko Kovač (Foto: AFP) Kovač i Bayern odupiru se europskim velikanima: Locirane zamjene za Robbena i Riberyja divider

Ako se City i Bayern dogovore, ostaje otvorenim pitanje Saneove plaće. Rummenigge tvrdi da Bayern ne misli nikome dati 10 milijuna eura godišnje, kamoli više od toga. Međutim, mlade nogometne zvijezde nikad ili malo kad prelaze u druge klubove ako ne dobiju značajnu povišicu.

Sane navodno traži otprilike 10 milijuna eura, gotovo dvostruko više nego što trenutačno zarađuje. Slučajno ili ne, City mu nudi baš taj iznos da ostane u klubu. Čini se da će Rummenigge opet morati pregristi jezik.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider