Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika nervoza

Pucali su zidovi u Pragu, Barci prijeti crni scenarij: Izgubit će silne milijune i vjerojatno Messija

Barcelona će se plasirati na Svjetsko klupsko prvenstvo samo ako u sljedeće dvije sezone osvoji Ligu prvaka...

Momčad Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Loše vibracije na Camp Nouu nakon povratka iz Praga. Nešto je očito trulo u Barceloni.

„Ostavili ste ma na cjedilu“, grmio je iz sveg glasa Marc-André ter Stegen u svlačionici Barcelone nakon utakmice sa Slavijom u Pragu. Španjolski mediji pišu da su pucali zidovi.

Barcelona je naposljetku pobijedila, ali Slavia je prema viđenom zaslužila barem remi. Barcelona je opet odigrala loše, slavila je zahvaljujući svojem vrataru koji je skinuo nekoliko zicera. Ter Stegen je spasio Katalonce, a kada je vratar najbolji igrač, jasno je kako je odigrao ostatak momčadi.

Ter Stegen galamio u Pragu

Njemački vratar nije se previše suzdržavao ni pred novinarima nakon utakmice. Ter Stegen je dao nekoliko ogorčenih izjava u kojima je „poderao“ svoje suigrače. Jasno i glasno istakao je da neke stvari ne štimaju.

Zlatan Ibrahimović zabija u El Traficu (Foto: AFP) Kako je rastući derbi u SAD-u nadmašio čak i NBA spektakl: Zlatanov osobni okršaj protiv velikog rivala divider

Nije to prva utakmica ove sezone u kojoj je Ter Stegen spašavao Barcelonu. I protiv Borussije Dortmund i protiv Intera u prva dva kola natjecanja po skupinama Lige prvaka njemački vratar bio je najbolji ili barem ponajbolji pojedinac katalonskog kluba. I u nekoliko utakmica španjolskog prvenstva Ter Stegen je zadržao Barcelonu iznad vode.

Barcelona zasad rezultatski stoji vrlo dobro, prva je na ljestvici u prvenstvu i u svojoj skupini Lige prvaka, ali jasno je da ne igra dobro. Najblaže rečeno. Partije koje je dosad pružala možda će biti dostatne da osvoji španjolsko prvenstvo, jer ni glavni suparnici ne briljiraju, Real Madrid i Atletico također se guše u prosječnosti, no prilično je izvjesno da u Ligi prvaka neće predaleko stići ako u drugom krugu značajno ne podigne formu.

Njemački vratar drži Barcu

Kada joj u nokaut fazi natjecanja na megdan izađu najjači suparnici, zacijelo je neće propustiti kazniti, kao što su to učinili Borussia, Inter i Slavia. Uostalom, uredno su je kažnjavali u zadnje četiri sezone, čak i kada je izgledala puno bolje nego što izgleda sada, recimo prošle sezone protiv Liverpoola. Koliko god Ter Stegen dobro branio, s ovakvom igrom Barcelona protiv Liverpoola ili Manchester Cityja jako teško bi prošla dalje.

Reprezentativci Albanije (Foto: AFP) Francuzi povrijedili osjećaje Albanaca pa se izvukli sa smiješnom kaznom divider

Barca ne igra dobro, a ni voljni moment joj nije na zavidnoj razini. Barcelona je u trećem kolu Lige prvaka pretrčala najmanje. OK, stil je Barcelone da drži loptu i tjera suparnike da trče i umaraju se, no u Pragu je zalaganje bilo na tako niskoj razini da je čak i Slavia izgleda kao europska top-momčad, a to sigurno nije.

Slično je Barcelona igrala i na gostovanju u Dortmundu. Provukla se na krilima Fortune i svojeg vratara. Protiv Intera je u prvom dijelu također bilo grozno. No ipak, podigla je ritam u drugom poluvremenu, pa je to popravilo dojam, iako ostaje dojam da je Inter nezasluženo izgubio. Dalo bi se koju riječ i o suđenju u toj utakmici.

Zvijezde razočarane

Opet se pokazuje da Barcelona na gostovanju igra značajno lošije nego na svojem bunjištu. Oduvijek Barca ima problema na strani, oduvijek igra puno bolje na Camp Nou, nije to nikakva novost, bilo je tako i u najboljoj eri pod Pepom Guardiolom, no Barca posljednjih godina na gostovanjima izgleda baš jako loše.

Ako se po jutru dan poznaje, čini se da ni ove sezone neće biti puno bolje. Frapantan je podatak da Barcelona u posljednjih pet gostujućih poraza u Ligi prvaka ima gol-razliku 0-16. Svi su se dogodili u nokaut fazi natjecanja. Dakle, kada su stigli puno ili osjetno jači suparnici nego oni protiv kojih obično igra u skupini, Barcelona je hladno dobivala po lampi.

gol expired HNS objavio datum početka prodaje i cijenu ulaznica za utakmicu protiv Slovačke divider

Čini se da su igrači Barcelone svjesni kako se stvari nisu značajno popravili u odnosu na prethodne sezone. Katalonski Sport piše da Ter Stegen nije jedini koji je bio jako nezadovoljan nakon utakmice. Mnogi su izgledali razočarano, neki i jako ljutito.

Većina ih je samo pognutih glava projurila kroz miks-zonu, što nije uobičajeno ponašanje skupo plaćenih zvijezda Barcelone, od kojih katalonski ponos očekuje da budu na raspolaganju medijima. Jasno je da pobjeda nije sasvim pokrila još jednu blijedu partiju. Barcelona nikako da proigra, to jako brine njezine navijače, čelnike, a očito sve više i neposredne proizvođače.

Messi bi lako mogao otići

Samokritičnost dobar je znak, znači da su svjesni problema, no to nije dovoljno. Liga prvaka je i ove sezone glavni cilj Barcelone. Još jedno razočarenje teško bi podnijeli. Pitanje je i kako bi Lionel Messi reagirao. Već neko vrijeme se zna da ima tako sročen ugovor koji mu u svakom trenutku dopušta napuštanje klub, i to bez odštete.

Messi je pretprošlog ljeta uoči otvaranja sezone održao govor na Camp Nouu u kojem je obećao napad na Ligu prvaka. Kazao je da moraju isprati gorak okus koji im se nakupio u ustima. No razina gorčine nakon potopa na Anfieldu samo se povećala. Ona je toliko izjedala i još izjeda tkivo katalonskog kluba da su izgubili kompas i krenuli u gotovo suludu utrku za Neymarom. Nije im bila dovoljna kupovina samo Antoinea Grizmanna.

Motta - taktika (Screenshot) Dobro objašnjena Mottina "revolucionarna" formacija 2-7-2 o kojoj svi pričaju divider

Messi se ovog ljeta nije oglašavao, nije bilo „urbi et orbi“ najava. Argentinac se utišao, uvukao se u tamu svoje kože i zatražio od uprave nova pojačanja. Kao dan je jasno da se po Neymara krenulo na njegov zahtjev.

Messi je otvoreno rekao da očekuje ambiciozan projekt koji će mu probuditi novu vatru. Drugim riječima rečeno, želi pojačanja koja će mu jamčiti da se može boriti za naslov prvaka Europe. Novi igrači su dovedeni, a hoće li opravdati očekivanja i može li ih se nazvati pojačanjima, vidjet će se tek na kraju sezone.

Barca na Svjetsko klupsko prvenstvo samo ako osvoji Ligu prvaka

Madridski mediji s neskrivenim oduševljenjem dočekali su odluku FIFA-e o novom formatu natjecanja Svjetskog klupskog prvenstva, koje će se održati 2021. u Kini. FIFA očekuje da će 24 sudionika podijeliti najmanje milijardu dolara. Toliki bi trebao biti nagradni fond za to novo spektakularno natjecanje. Jasno je da svi veliki klubovi žele nastupiti na tom natjecanju jer će financijska korist biti ogromna.

Glavni madridski mediji zajedljivo su istakli da su Real i Atletico već osigurali nastup, dok je Barcelona zasad izvan kruga europskih kandidata. Naime, Europa će dati osam sudionika; to će biti osvajači Lige prvaka i Europske lige od 2018. do 2021.

Grb HNS-a (Foto: AFP) Kao što je GOL.hr jučer pisao, vijest o ''curenju'' novog dresa Vatrenih je ''fake news'' divider

Budući da u Europskoj ligi najvjerojatnije neće nastupati, Barcelona će na SP samo ako u sljedeće dvije sezone osvoji Ligu prvaka. Ako ne uspije, bit će to još jedan težak udarac za katalonski ponos. Ostat će bez silnih milijuna, a možda i glavne zvijezde.

Lako se može zamisliti da bi Messi u takvom scenariju odlučio podići sidro. Stoga ne čudi što na Camp Nouu vlada velika nervoza. Još jedan "kiks" u Ligi prvaka mogao bi izazvati duboku krizu i tektonske promjene u klubu. Bio bi to udarac od kojeg bi se teško oporavila.



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider