Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ljeto iz snova

Barcin posao stoljeća: Katalonci trljaju ruke, ovo se ne pamti

U finišu prijelaznog roka Barcelona ima pozitivnu transfernu bilancu prvi put nakon 13 godina.

Galerija Momčad Barcelone (Foto: AFP) Yerry Mina (Foto: AFP) Luis Suarez, Ousmane Dembele, Lionel Messi i Andre Gomes (Foto: AFP) +4 Samuel Umtiti i Paco Alcacer (Foto: AFP)

Barcelona je ovog ljeta napravila nešto što se već dugo nije dogodilo na Camp Nouu. Katalonski mediji taj, uvjetno rečeno, pothvat nazivaju „poslom stoljeća“.

Još su dva dana do kraja ljetnog prijelaznog roka, pa rubrika transfernih prihoda i rashoda nije konačna, ali upada u oči da Katalonci prvi put nakon sezone 2005/06. imaju pozitivnu bilancu kada su u pitanju prihodi i rashodi od transfera.

Manchester United skinut s trona: Barcelona od ove sezone dobiva najviše novca

Nakon godina bjesomučne potrošnje i puno promašenih akvizicija, Barcelona je ovog ljeta napravila zaokret u poslovnoj politici.

Barcelona je prodajom ili puštanjem na posudbu Yerryja Mine, Lucasa Dignea, Gerarda Deulofeua, Aleixa Vidala, Marlona, Andrea Gomesa, Paca Alcacera i Paulinha zaradila 137,7 milijuna eura, a dosad je potrošila na nove igrače 131,9 milijuna eura, što znači da je u plusu 5,8 milijuna eura.

Barcelona u plusu nakon 13 godina

Ne izgleda puno, ali taj podatak jako raduje Katalonce, jer su u posljednjih 13 sezona svako ljeto imali debelo negativnu bilancu u smislu odlaznih i ulaznih transfera. Posljednji put pozitivno su tržili u povijesnoj sezoni kada su u klubu bili Ronaldinho, Eto'o, Xavi, Iniesta, Puyol i ostali velikani Barcelone.

U finišu prijelaznog roka Barca će možda dovesti još jedno pojačanje, Katalonci traže kvalitetnog igrača u sredini terena, a možda će još nekoga i prodati, u prvom redu Rafinhu, pa ćemo vidjeti kakva će biti konačna bilanca. Ako bude negativna, minus zacijelo neće biti preveliki što će opet biti značajan pomak u odnosu na prethodne sezone.

Yerry Mina (Foto: AFP) Yerry Mina (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Osim zarade na odštetama, Barcelona je prodajom nabrojanih igrača te puštanjem bez odštete Indresa Inieste u Vissel Kobe značajno olakšala pritisak na svoju kasu. Naime, svi su imali velike plaće, posebice Iniesta, tako da su se Katalonci riješili i tog balasta, a zarađeni novac mogli su uložiti u nova pojačanja i povećanje plaća najvećim zvijezdama, među njima i Ivanu Rakitiću, kojem je obećana povišica nakon što je odbio PSG, koji je bio za njega spreman iskrcati odštetnu klauzulu od 125 milijuna eura i dati mu osjetnu veću plaću.

Barcelonin zaokret u transfernoj politici zapravo je logična posljedica strože provedbe UEFA-ina financijskog fair-playa koji je doveo do određenih promjena na tržištu nogu kojima su se morali prilagoditi svi klubovi, pa čak i Real Madrid i Barcelona, povijesno gledajuću dva najveća potrošača.

Zaokret Reala i Barcelone

Real i Barca desetljećima su uglavnom trošili i nisu se previše obazirali na to da im transferna bilanca bude barem na pozitivnoj nuli. U toj stavci minus im je uvijek bio ogroman, ali došla su nova vremena tako da i Real i Barca moraju prodavati da kupovali. Svjedoci smo da se Real u posljednje vrijeme ne razbacuje milijunima, što mu je bila uobičajena praksa desetljećima, pogotovo u dvama mandatima predsjednika Florentina Pereza, koji je donedavno svakog ljeta dovodio barem jednu veliku zvijezdu.

Luis Suarez, Ousmane Dembele, Lionel Messi i Andre Gomes (Foto: AFP) Luis Suarez, Ousmane Dembele, Lionel Messi i Andre Gomes (Foto: AFP) (Foto: Afp)

To ne znači da Real nije trošio, ali posljednji mega-transfer ostvario je prije četiri godine kada je doveo Jamesa Rodrigueza za 75 milijuna eura. Otada Real nije kupio nijednog igrača za više od 50 milijuna eura, a znamo da je prodao Cristiana Ronalda, Moratu i Angela Di Mariju za značajno veće svote. Najskuplje pojačanje koje je Real doveo u posljednje četiri godine jest mlađahni Brazilac Vinícius Júnior, kojeg je Flamengu platio 45 milijuna eura.

U istom razdoblju Barcelona je imala daleko veće ulazne transfere, ali ostvarila je i rekordni izlazni transfer prodavši Neymara PSG-u za 222 milijuna eura. Kao što smo pokazali, Barca je ovog ljeta u plusu, ali uz to je jako dobro tržila, jer ostvarila je zaradu na većini igrača koje je prodala. To joj se nije dugo nije dogodilo, posljednjih godina uglavnom je na svima gubila.

Ljeto iz snova

Primjerice, Mina je proveo na Camp Nouu tek nekoliko mjeseci, a Barcelona je na njemu zaradila oko 18 milijuna eura. Kupila ga je za 11,8 milijuna eura, a prodala Evertonu za 30,25 milijuna. Pualinho je prošlog ljeta doveden za 40 milijuna eura, a Barca će na njemu istekom posudbe ubrati 50 milijuna. To je već dogovoreno s kineskim Guangzhouom Evergrandeom.

Samuel Umtiti i Paco Alcacer (Foto: AFP) Samuel Umtiti i Paco Alcacer (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nekoliko milijuna zaradila je i na Digneu, u malom je minusu s Deulofeuom i Vidalom, a vidjet ćemo što će biti s Andreom Gomesom i Alcacerom koji su otišli na posudbu u Everton i Borussiju Dortmund. Njih dvojica bili su najskuplje akvizicije u ljeto 2016. i najveći su Barcini balasti.

Gomes je službeno stajao Barcu 37 milijuna plus bonusi, a Alcacer 30 milijuna. Nije isključeno da će na kraju vratiti uloženo, iako jako teško. Ako ništa drugo, Barca se ove sezone riješila njihovih velikih plaća.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider