Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"
Nogomet
chelsea na trećem mjestu

Manchester United skinut s trona: Barcelona od ove sezone dobiva najviše novca

Barcelona je ove sezone postala klub s najbogatijim ugovorom s proizvođačima opreme.

Dres Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kao što iz godine u godinu gledamo kako vrijednost nogometaša leti u nebo, ista je situacija i sa sponzorskim ugovorima proizvođača sportske opreme koji plaćaju astronomske iznose najboljim europskim klubovima kako bi igrali u njihovim dresovima.

Upravo su ti ugovori najveća vrijednost koju klubovi dobivaju od prodaje dresova svojih igrača. Jer, klubovi od prodaje dresova dobiju tek petinu novca. To su činjenice koje se kose s mitovima koji vladaju među navijačima, a koje zbog promotivnih razloga serviraju klubovi, da se veliki transferi zvijezda brzo isplate zbog prodaje dresova. To naprosto ne drži vodu.

I zato su ovi ugovori s proizvođačima važni klubovima. Do ove godine najunosniji sponzorski ugovor imao je Manchester United, koji je 2015. potpisao desetogodišnju vjernost Adidasu, koji mu plaća 82,5 milijuna eura po sezoni.

Barcelona ima najjači ugovor

No, ove godine pretekla ga je Barcelona koja je potpisala novi desetogodišnji ugovor sa Nikeom vrijedan 110 milijuna eura po sezoni. Barca igra u Nikeovim dresovima od 2008. godine, a novi ugovor je za čak 70 milijuna eura godišnje vredniji od prethodnoga.

Na trećem mjestu je Chelsea, koji je 2017. "prešao'' iz Adidasa u Nike. Adidas je plaćao Chelseaju 33 milijuna eura po sezoni, a ugovor s Nikeom (od 2017. do 2032.) vrijedan je duplo više, 66 milijuna eura godišnje.

Prema pisanju britanskih medija, Chelseaju bi se na trećem mjestu od sljedeće godine trebao pridružiti gradski rival Arsenal, koji bi s Pume (33 milijuna eura po sezoni) trebao prijeći na Adidas. Novi petogodišnji ugovor s Adidasom trebao bi Arsenalu donijeti 66 milijuna eura po sezoni.

Na četvrtom mjestu je Bayern kojeg "oblači" Adidas (2015-2030) za 47 milijuna eura godišnje. Real Madrid, kojemu 2020. ističe ugovor s Adidasom, je tek peti sa 37 milijuna eura po sezoni.

Juventus, koji nosi Adidas (2016-2022), dobiva 22 milijuna eura po sezoni, a slijedi ga AC Milan, koji ima ugovor s Pumom vriejdan 21 milijun. Toliko dobiva i PSG od Nikea (2013-2022), dok Manchester City (Nike 2013-2019) ima ugovor vrijedan 16,5 milijuna eura po sezoni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider