Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Konačni trijumf

Evo tko će biti "novi" Realov Ronaldo i zašto "škripi" dolazak superzvijezde

Florentino Perez ključeve najveće zvijezde Real Madrida predaje u ruke Garethu Baleu.

Galerija Momčad Real Madrida (Foto: AFP) Lopetegui predstavljen kao novi trener Reala (Foto: AFP) Momčad Reala slavi naslov prvaka Europe (Foto: AFP) +3 Luka Modrić, Cristiano Ronaldo i ostali igrači Reala slave pobjedu (Foto: AFP)

Slučaj Garetha Balea najbolji je pokazatelj kako se u nogometu stvari mogu promijeniti praktički preko noći, čak i u najvećem klubu na svijetu, Real Madridu.

Bale je prije finala Lige prvaka u Kijevu praktički bio na izlaznim vratima Santiago Bernabeua. U gotovo svim analizama i medijskim spekulacijama pretpostavljalo se da će Bale napustiti Real u ljetnom prijelaznom roku.

Baleu se sve otvorilo

A onda se nakon 90 minuta kijevskog finala sve okrenulo za 180 stupnjeva. Cristiano Ronaldo iskoristio je situaciju da bi došao u prvi plan i bombastičnim izjavama skrenu je pažnju medija na sebe. U tom trenutku bilo je jasno da su priče o tihom ratu Ronalda i Florentina Pereza istinite i da bi Portugalac možda mogao napustiti Real.

Momčad Reala slavi naslov prvaka Europe (Foto: AFP) Momčad Reala slavi naslov prvaka Europe (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U istom trenutku počela se stubokom mijenjati percepcija madridskih medija i Realovih navijača prema Velšaninu. Od otpisanog iznenada je postao ključan igrač Reala. Bale je dao naslutiti da odlazi čak i nakon finala u kojem je ušao u igru tek sredinom drugog dijela i riješio utakmicu dvama golovima, od kojih prvi škaricama konkurira za najbolji gol u povijesti finala Lige prvaka.

''Smatram da bih trebao igrati svakog tjedna, a to nije bio slučaj. Nisam igrao koliko sam želio, kao što sam rekao i ranije, morat ću sjesti i ovoga ljeta ozbiljno razmisliti o svojoj budućnosti'', izjavio je Bale otvoreno davši do znanja da nije u nekim naročitim odnosima sa Zinedineom Zidaneom.

Bale preuzeo ulogu najveće zvijezde Reala

Novinari su ga pitali i je li razgovarao sa Zidaneom nakon velike partije u finalu, na što je odgovorio kratko i jasno: ''Ne.''

Bila je to jasna poruka Velšanina šefovima Reala, ako hoćete i prijetnja, koju su na Bernabeuu ozbiljno shvatili i krenuli u akciju. Nakon toga klupko se počelo brzo odmatati. Rasplet situacije išao je na ruku Baleu, kao da je on sam pisao scenarij. Zidane je dao ostavku, a Ronaldo je nakon Svjetskog prvenstva prešao u Juventus.

Luka Modrić i Gareth Bale (Foto: AFP) Luka Modrić i Gareth Bale (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Na taj način krivudava kraljevska cesta potpuno je raščišćena za konačni Baleov trijumf. U samo nekoliko tjedana izvukao se iz nemoguće situacije i dobio više nego što je mogao sanjati samo minutu prije ulaska na teren u kijevskom finalu.

Dva mjeseca kasnije, Bale ne samo da sto posto ostaje, nego je postao stožerni igrač i najveća zvijezda Reala, bolje rečeno novi kraljevski projekt, u tim smislu Ronaldov nasljednik. Nakon odlaska Portugalca, Bale je najsjajnija Perezova uzdanica u zvjezdanom marketinškom izlogu Reala.

Konačno bez problema s ozljedama

Sad se oko njega sve vrti, konačno je postao Realova „franšiza“, ako hoćete, maskota, brand, zvjezdano lice s kojim se poistovjećuje Kraljevski klub. U Realu svi računaju da će Bale procvjetati nakon odlaska Ronalda i da će zatvoriti rupu koja je nastala.

Gareth Bale (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ono što je najvažnije za Balea, konačno je zdrav, nema većih problema s ozljedama praktički od studenog prošle godine. Za razliku od Zidanea, novi trener Reala Julen Lopetegui potpuno vjeruje u Velšanina, puni ga samopouzdanjem i praktički mu bira poziciju na kojoj će moći najviše pružiti.

Prema zamislima Lopeteguija, Bale će imati slobodu kretanja, neće ga previše zamarati taktičkim zadacima i shemama. Ideja je da Karim Benzema ostane na mjestu isturenog napadača, a da Bale djeluje iz drugog plana, ali da stalno bude blizu zone iz koje se postiže najviše golova. Od Bale se očekuje da golgeterski nadomjesti Ronalda.

Hazard glavna meta, ali postoji problem

Naravno da Real neće mirovati do kraja prijelaznog roka. Kadrovska križaljka još nije sastavljena, može se očekivati da će Real kupiti barem jednu veliku zvijezdu. Kako će Neymar i Kylian Mbappe najvjerojatnije ostati nedostupni ovog ljeta, pažnja Kraljeva u ovom trenutku usmjerena je prema Edenu Hazardu, najvećoj zvijezdi Chelseaja.

Eden Hazard (Foto: AFP) Eden Hazard (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon krize i neuvjerljivih igara koje je pružao u posljednjih godinu dana u Chelseaju, Hazard je u dresu belgijske reprezentacije odigrao jako dobro na Svjetskom prvenstvu. Prikazane igre u Rusiji omogućile su Chelseaju da podigne cijenu. Londonci sada traže 200 milijuna eura, a prema informacijama madridskih medija, Real to zasad nije spreman platiti.

Novac nije jedini problem. Ako Hazard dođe, zatvorit će se prostor za Isca ili Asensija, netko od njih dvojice past će u drugi plan, a to ne bi dobro sjelo vojsci Realovih navijača. Njih dvojica su Španjolci i kao takvi su ljubimci navijača i španjolske javnosti. To je ipak premostiv problem ako Real uspije spustiti cijenu, što neće ići tako lako. Dakle, kad se sve uzme u obzir, nije baš izvjesno da će Hazard prijeći u Real, koliko god on to možda želio.




 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider